• Αναζήτηση
 • Σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση στα νησιά από τον ΔΕΔΔΗΕ

  Έτοιμο σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά έχει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

  Έτοιμο σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά έχει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Μάλιστα, ο Διαχειριστής αναμένεται να προωθήσει την κατασκευή 100 με 150 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Αυτές οι πρώτες υποδομές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του φόρουμ για την «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά», εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν κίνητρο για την προσέλκυση ανάλογων ιδιωτικών επενδύσεων.

  Ο υπουργός παρουσίασε – παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ.  Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε -, τους τρεις πυλώνες για την εθνική στρατηγική μετάβασης των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας.
  Ο πρώτος πυλώνας αφορά την αποκέντρωση στην παραγωγή ενέργειας, με επίκεντρο τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς (Ενεργειακές Κοινότητες), που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.
  Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των Διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων, που θεωρείται ζωτικός για την επέκταση των διασυνδέσεων και την προώθηση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων.Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αναμένεται να ολοκληρώσει την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και δρομολογεί τη διασύνδεση της Κρήτης, πρώτα με την Πελοπόννησο το 2020 και στη συνέχεια με την Αττική το 2023.
  Όσο για τον ΔΕΔΔΗΕ έχει σε εξέλιξη τέσσερα στρατηγικά έργα: τους Έξυπνους Μετρητές, τα Έξυπνα Κέντρα Ελέγχου, την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά, καθώς και το project για τα Έξυπνα Νησιά. Μέσω του τελευταίου, στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό  Ηλεκτρικό Σύστημα στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Ήδη, το βασικό πλαίσιο  των αρχώντης λειτουργίας  και των κανόνων  διαχείρισης των Έξυπνων Νησιών έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει από τη ΡΑΕ προκήρυξη διαγωνισμού, με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, για την προσέλκυση επενδυτών.
  Όσον αφορά στην απεξάρτηση των ευρωπαϊκών νησιών από τον άνθρακα, ο υπουργός ανέφερε ότι τα νησιά μπορούν να λειτουργήσουν ως προνομιακοί χώροι ανάπτυξης πιλοτικών προγραμμάτων. Εστίασε ακόμη στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά όπως είναι, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και η αξιοποίηση των ΑΠΕ.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk