Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Οι διαφωνίες στα εργασιακά δε θα λυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

Τη διαφωνία του με τη διατύπωση -στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

«Για ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός κατά την συνέντευξή Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Σε αυτό το διήμερο καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, την οικονομία, την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε.

«Από την πλευρά μας επιμείναμε στο σχέδιο των «συμπερασμάτων». Σε αυτό καταφέραμε να συμπερηληφθή το θέμα της ανεργίας ειδικά για τα κράτη μέλη, όπου η ανεργία παραμένει δυσανάλογα υψηλή» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.«Μπορεί στο σύνολο των 28 να έχουμε επανελθει στα επίπεδα προ κρίσης αλλα δεν έχει συμμετρικότητα» είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτές οι ανισότητες είναι που μας αναγκάζουν να δουμε συγκεκριμένες πολιτικές για να αμβλύνουμε τις ανισότητες. «Είναι μια έμμεση παραδοχή ότι η πολιτική της λιτότητας πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πάθει την μεγαλύτερη ζημιά», είπε.

Σημείωσε, οτι η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης και έκανε λόγο για τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές αρχές. Σημείωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά στους διακινητές, ο κορμός των οποίων είναι ενιαίος. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Επανέλαβε δε το μεγάλο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στην μεταναστευτική κρίση και ζήτησε αναθεώρηση του συστήματος ασύλου ώστε να μην σηκώνουν όλο το βάρος μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Τουρκία και την προκλητική ρητορική της. «Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για τα Βαλκάνια… Την ίδια στιγμή όμως θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνους δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της». Παράλληλα ο Πρωθυπουργός κάλεσε την γείτονα να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ και έφερε ως παράδειγμα το προσφυγικό που κάποιες χώρες ενώ συμμετέχουν στα καλά, στα δύσκολα αρνούνται την αλληλεγγύη.

Ερωτηθείς σχετικά με την διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από την Κρ. Λαγκάντ να ξεκαθαρίσει της θέση του στην Ελλάδα.«Ζήτησα την δέσμευση του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, να κρατήσει μια σταθερή θέση. Να δεσμευθεί ότι δεν θα είναι α λα καρτ μόνο με μέτρα αλλά και στο ζήτημα του χρέους. Η γνωστή ευρωπαϊκή πρακτική πετάμε την μπάλα μπροστά αλλά να περάσουμε σε μια συνολική λύση για το πρόβλημα».

«Η απόφαση για το χρέος και το QE θα δώσει σήμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, θα προσελκύσει επενδύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Όπως σημείωσε, υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου. Παράλληλα τόνισε ότι «οι διαφωνίες στα εργασιακά δε θα λυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» αλλά εντός της Ευρώπης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν αναμένουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν το δημοψήφισμα σε Τουρκία.

Για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες, όχι μόνο από τις φωτιές, κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι Απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν».

Σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, τις απέδωσε σε «νευρικότητα» λόγω εσωτερικής κατάστασης εντός της χώρας του. «Δεν δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις δηλώσεις γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται και παρακολουθεί και η διεθνής κοινότητα την σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών και έχουν όλες απαντηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών» είπε.

Παρέμβαση την 1η ημέρα της Συνόδου

Τη διαφωνία του με τη διατύπωση -στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ- πως η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή η πολιτική της λιτότητας, αποδίδει καρπούς και φέρνει ανάπτυξη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις εξαιρετικά αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορά Τσίπρα στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την κριτική του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής.

Η ορθότητα της κριτικής αναγνωρίστηκε από όλους και μετά από την παρέμβαση του κ. Τσίπρα συμφωνήθηκε να περιληφθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων διατύπωση για την ανάγκη να εφαρμοστούν ειδικές δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τους θεσμούς πρέπει να υπάρξει συμφωνία και σε μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής, εκτός από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι «μονομερής και αναντίστοιχη με την πραγματικότητα σε πολλά κράτη-μέλη η διατύπωση ότι αποδίδει καρπούς η πολιτική της λιτότητας» και σημείωσε πως «τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας είναι ασύμμετρα (θετικά σε κάποιες χώρες, εξαιρετικά αρνητικά στην Ελλάδα και στον Νότο)».

Για να τεκμηριώσει αυτή την εκτίμηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

 • Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα δύο πρώτα προγράμματα δεν έπιασαν τους στόχους τους και οι θεσμοί έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι ήταν λανθασμένα και βασισμένα σε εσφαλμένες παραδοχές.
 • Παρά τη σειρά μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Ελλάδα, οι επιπτώσεις στην κοινωνία ήταν καταστροφικές: Απώλεια 25% του ΑΕΠ, κάτι που μόνο σε πόλεμο θα είχε συμβεί. Αύξηση της ανεργίας από το 7% στο 27%.
 • Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και ασύμμετρή. Η ανεργία παραμένει υψηλότερη απ’ ό,τι πριν από την κρίση, ενώ η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στη μερική απασχόληση.
 • Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι παραπλανητικός, διότι κρύβει τις μεγάλες ανισότητες: Στον Νότο, σαφώς μεγαλύτερη ανεργία από τον μέσο όρο. Ένας στους πέντε στην Ευρώπη είναι άνεργος, οι μισοί από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, και στον Νότο η ανεργία νέων κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.

  «Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για την βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε:

 • Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος θα πρέπει, μαζί με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, να συμφωνήσουμε και σε μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής. Σε αυτά προφανώς περιλαμβάνονται η ένταξη στο QE και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
 • Περιλαμβάνεται, επίσης, και ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με δραστικό περιορισμό της ανεργίας και αντιμετώπιση απαράδεκτων φαινομένων, όπως η παιδική φτώχεια.
 • Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για την βιωσιμότητα του προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση.
  Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο European Fund for Strategic Investments (EFSI), το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η δράση του.

Ωστόσο, οι μηχανισμοί του EFSI ως έχουν σήμερα δεν παρέχουν δυνατότητες παρέμβασης στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης και της απομείωσης του επενδυτικού ρίσκου, όπου αυτή είναι απαραίτητη για τη διάχυση επενδυτικών ροών σε όλη την ΕΕ, ανέφερε και πρότεινε:

 • Να εξεταστούν προτάσεις και μηχανισμοί αντιμετώπισης των επενδυτικών κινδύνων και της αβεβαιότητας σε συγκεκριμένες αγορές.
 • Να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής και τεχνική βοήθεια μέσω των ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αύξηση επενδύσεων, αλλά και της αποτελεσματικότητάς τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk