Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας

Με ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, η Εθνική Αντιπροσωπεία τιμά σήμερα, Τετάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Με ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, η Εθνική Αντιπροσωπεία τίμησε σήμερα, Τετάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνεδρίαση, που προήδρευσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και της κυβέρνησης, ενώ παραβρίσκονταν γυναίκες που αναδείχθηκαν σε υψηλά θεσμικά αξιώματα.

Τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών είναι οι προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα της Γυναίκας.

«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες -και ιδίως οι νεότερες γυναίκες- βρίσκονται στο στόχαστρο της κρίσης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ είναι χαρακτηριστικά. Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, το ποσοστό των ανδρών είναι 39%, των γυναικών είναι 61%. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ασφαλώς είναι μια μείωση που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε, όμως αξίζει να καταδείξουμε πως αυτή η κυβέρνηση παλεύει μέρα με τη μέρα για να μειώσει την ανεργία, να βρουν ξανά οι νέες και οι νέοι εργασία», ανέφερε η υπουργός.

«Η επιμονή της κυβέρνησης για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας πηγάζει και από αυτή την αδήριτη ανάγκη: Κανένας εργοδότης να μην μπορεί να απολύσει λόγω εγκυμοσύνης, καμία εργαζόμενη να μην αμείβεται με λιγότερα χρήματα, καμία εργαζόμενη να μην πέφτει θύμα εκμετάλλευσης εξαιτίας του φύλου της» παρατήρησε.

«Σε αυτή τη μάχη θέλουμε μαζί μας τις γυναίκες εργαζόμενες, τις γυναικείες οργανώσεις τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», είπε η κ. Αχτσιόγλου, για να συμπληρώσει ότι έξι χρόνια κρίσης είχαν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών.

«Δεν είναι μόνο η ανεργία, δεν είναι μόνο οι απορρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου της εργασίας, η δραματική πτώση των αμοιβών. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους ξαναέριξε στους ώμους των γυναικών την ευθύνη για τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών. Την ίδια στιγμή, η κρίση είχε αντίκτυπο στην υγεία. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, λέει η Γενική Γραμματεία Ισότητας, είναι τραγικά μειωμένη για τις γυναίκες μεσαίου και χαμηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρώτο και κρίσιμο βήμα είναι η θέσπιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση.

«Όμως ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων στο πεδίο της εργασίας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της εκπαίδευσης είναι μακρύς. Και τον δρόμο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε. Για πολλούς και πολλές, το αίτημα για ισότητα είναι δευτερεύον. Για εμάς, ο αγώνας για κοινωνική χειραφέτηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς των αγώνα για γυναικεία χειραφέτηση» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, καταλήγοντας ότι τα κοινωνικά δικαιώματα είναι προϋποθέσεις που θα κρίνουν την πραγματική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, στις 12:30, στην Αίθουσα της Γερουσίας, υπό τη διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Έλλη Λαμπρίδη, την παιδαγωγό, συγγραφέα και φιλόσοφο που υπήρξε από τους πρωτεργάτες των αγώνων για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας της 8ης Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk