«Ωρα αποφάσεων»: Η Ελλάδα να στραφεί στους νέους και στη παραγωγή

Επιμένουν στην αναγκαιότητα ενός νέου πολιτικού Κινήματος οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ παρά τις πιέσεις που δέχονται να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επιμένουν στην αναγκαιότητα ενός νέου πολιτικού Κινήματος οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ παρά τις πιέσεις που δέχονται να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Την Πέμπτη πραγματοποίησαν τη δεύτερη εκδήλωση τους στο Ηράκλειο, το κοινό ξεπερνούσε τα 300 άτομα και οι ομιλητές επέμειναν στην άποψη «ότι στην Ελλάδα πρέπει άμεσα να ανατραπούν πολλά, για να δημιουργηθεί μια δίκαιη χώρα , παραγωγική και με ισχυρούς θεσμούς, που δεν θα κινδυνεύσει ποτέ ξανά από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας», καθώς και ότι στο επίκεντρο της πολιτικής πρέπει να βρίσκονται οι νέοι και η παραγωγή.
Ομιλητές ήταν οι: Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Αντιγόνη Λυμπεράκη, ως εκπρόσωπος του Ποταμιού. Στο προεδρείο της εκδήλωσης, συμμετείχαν ο Ιωσήφ Γρυσπολάκης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και πρώην Πρύτανης, η δικηγόρος Μαρία Δαμανάκη, επικεφαλής της νεολαίας του Ποταμιού, η δημοσιογράφος Σοφία Τζεδάκη και ο Λευτέρης Μπιμπάκης, οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων. Όλοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενός νέου, ενωμένου μεγάλου κινήματος που θα αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος και θα προτείνει ανατρεπτικές, ριζοσπαστικές και αναγκαίες λύσεις για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. «Να ενωθούμε ξανά με τις αρχές και τις αξίες μιας σύγχρονης και προοδευτικής Ελλάδας. Να ενωθούμε μέσα στην κοινωνία και με εγγυητή την κοινωνία και όχι γύρω από μια σφραγίδα. Το πολιτικό δίλλημα είναι ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μία νέα, μεγάλη και ενωμένη προοδευτική παράταξη», τόνισαν.
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι πολιτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί να ανασυρθούν από τα ιδεολογικά ντουλάπια του προηγούμενου αιώνα, ούτε από την επανάληψη παλαιών ρητορικών συνθημάτων και κενών λέξεων. Επεσήμανε ότι ο προοδευτικός χώρος έχει ιστορικό χρέος να σηκώσει πάλι τη χώρα, με άξονες την ανακούφιση των αδύναμων, την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανόρθωση θεσμών και δομών, αλλά και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, εθνικής και προσωπικής. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Νότου, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «οφείλουμε να καταθέσουμε προτάσεις με εθνικό και ευρωπαϊκό περιεχόμενο, γιατί μόνον τότε μπορούμε να είμαστε ισότιμοι με τους ευρωπαίους εταίρους». Και πρότεινε «να θέσει η Ελλάδα το θέμα του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη (δεν είναι δυνατόν χώρες με κοινά σύνορα να έχουν η μία 15% και η άλλη 30% φορολογία), όπως και το θέμα επιβολής ενός ελάχιστου φόρου τύπου Τόμπιν στις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε να υπάρξει η αναγκαία οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες».
Στην παρέμβασή του, ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι μια νέα παράταξη γεννιέται όταν υπάρχει ανάγκη, όταν υπάρχει κενό και όταν συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: η κοινωνική και η πολιτική. «Προοδευτικό δεν είναι όταν μοιράζεις το πλεόνασμα στην κατανάλωση και στις εισαγωγές κι όχι στις παραγωγικές ηλικίες. Το προοδευτικό παράγει εξαγωγές, δεν καταναλώνει εισαγωγές. Προοδευτικό είναι αυτό που παράγει μέλλον, δεν καταναλώνει παρελθόν», είπε. Απαντώντας εμμέσως στις προσκλήσεις της ΔΗΣΥ σημείωσε ότι ζητούμενο είναι «να αλλάξουμε για να ενωθούμε, όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε».
Ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και την ουσία της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων», λέγοντας ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό ακροβατεί ανάμεσα στον λαϊκισμό, τον νέας κοπής εθνικισμό, τον συντηρητισμό και την έλλειψη πολιτικότητας. Χαρακτήρισε τα κόμματα ανήμπορα ή απρόθυμα να αντιληφθούν τα πραγματικά προβλήματα, να βάλουν προτεραιότητες και να τολμήσουν να κάνουν όσα χρειάζεται η χώρα.
«Δεν τα ξέρουμε όλα, δεν είμαστε μόνοι, ούτε αρκούμε εμείς οι τρεις. Αυτό που κάνουμε είναι πως ενώνουμε με θάρρος τις δικές μας δυνάμεις, δημιουργώντας έναν πυρήνα που συμπληρώνεται και πλουτίζεται από πολλά άλλα πρόσωπα. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε μόνον. Θέλουμε να ακούσουμε, να ζυμωθούμε, να ερευνήσουμε και να συνθέσουμε αυτές τις απόψεις σε ένα σχέδιο συνεκτικό, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της εποχής», επισήμανε. Η πρωτοβουλία, πρόσθεσε θέλει να εντάξει τον πραγματικό κόσμο, για τον οποίο η συμμετοχή είναι πια συνθήκη επιβίωσης, κι όχι πολυτέλεια. Κατά την άποψή του, η προοδευτική πρόταση μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο. Χρειάζεται, όμως, έναν καινούργιο πολιτικό και οργανωτικό χώρο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς συμφωνίες και χωρίς συνδιαλλαγές κορυφής που θυμίζουν βαθύ παρελθόν.
Οι επόμενες εκδηλώσεις της «Ώρας Αποφάσεων» θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στη Λάρισα και στην Αθήνα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk