Με στόχο την ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας που θα διαβιβαστεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αρχίζει σήμερα στο Μοντ Πελεράν η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη Γενεύη την περασμένη Πέμπτη.

Ουσιαστικά οι συνομιλίες αποτελούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή και θα ασχοληθούν με καίρια ερωτήματα που αφορούν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ετοιμαστούν εναλλακτικά σενάρια για τους επικεφαλής των μερών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, θα καταγραφούν οι θέσεις των πλευρών και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, θα προεδρεύσει της συνόδου, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να μεταβεί στη Γενεύη, από το Νταβός όπου βρίσκεται και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση των συνομιλιών, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.

Οι τεχνοκράτες θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν διπλωματικές πηγές δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση στη Γενεύη, αλλά θα επιχειρηθεί η καταγραφή ερωτημάτων που έθεσαν τα ΗΕ και αφορούν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που θα πρέπει να απαντηθούν.

Οι δύο πλευρές θα έχουν την ευχέρεια να καταθέσουν και οι ίδιες ερωτήματα για τα υπό συζήτηση θέματα.

Το θέμα της ασφάλειας, όπως σημειώνεται, αφορά διάφορες πτυχές, όπως η εσωτερική ασφάλεια, η εξωτερική ασφάλεια, τα κατοχικά στρατεύματα, τα εργαλεία για εφαρμογή των όσων συμφωνηθούν, καθώς και οι ανησυχίες των δύο πλευρών.

Τις πολιτικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα λάβουν οι ηγέτες των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την Κύπρο, όταν συνέλθουν, όπως αναμένεται, προς το τέλος του μήνα. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στη Γενεύη και τον ειδικό αντιπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν στις συνομιλίες Πήτερ βαν Νούφελ, υπό την ιδιότητά τους ως παρατηρητές/ενδιαφερόμενα μέρη. Θα βρίσκονται στο χώρο των συνομιλιών και θα παρεμβαίνουν εκεί και όπου χρειάζεται.

Ο ρόλος των ΗΕ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα είναι να υποβοηθήσει και να στηρίζει τις προσπάθειες των δύο ηγετών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για θέματα Άμυνας και Πληροφοριών στο Φόρεϊν Όφις, Τζόναθαν Άλεν, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν και στην Κύπρο, και θα πλαισιώνεται από νομικούς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες, όχι όμως τεχνοκράτες που ασχολούνται με θέματα άμυνας.