Κοτζιάς: Νέα συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου

Την παράταση της Διάσκεψης για την Κύπρο σήμανε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς ο οποίος μιλώντας από τη Γενεύη στους εκπροσώπους του Τύπου έκανε λόγο για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις 23 Ιανουαρίου.

Την παράταση της Διάσκεψης για την Κύπρο σήμανε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς ο οποίος μιλώντας από τη Γενεύη στους εκπροσώπους του Τύπου έκανε λόγο για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις 23 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά τη απογευματινή συνεδρία της διάσκεψης που αρχίζει σε λίγο αναμένεται να προκύψει μία ανακοίνωση η οποία θα σημειώνει πως έγιναν θετικά βήματα προς λύση του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε επίσης ότι αναμένεται να συσταθεί μία ομάδα ειδικών η οποία προετοιμάσει κατάλογο ερωτήσεων που θα απαντηθούν από τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών στις 23 Ιανουαρίου.

«Να είναι συνεχής η ροή της αποχώρησης και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς και διευκρίνισε ότι πρότεινε να υπάρξει ειδική ομάδα του ΟΑΣΕ, που θα καταγράψει με το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της Ελληνικής Δύναμης της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τους οπλισμούς τους και στη συνέχεια να καταγράφει και τη ροή αποχώρησης αυτών των δυνάμεων.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο και πως δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Στις συζητήσεις που είχαμε ακούσαμε πολλές ιδέες, υπήρξαν διαφωνίες. Βεβαίως, δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στις εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και ασφάλεια».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς έκανε άνοιγμα προς την Τουρκία λέγοντας πως δράττεται της ευκαιρίας να πει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σύμμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. «Αν υπάρχει μια χώρα στην ΕΕ που πιστεύει σε αυτή την προοπτική για την Τουρκία είμαστε εμείς» τόνισε.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στη δημιουργία ενός Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των τριών χωρών: «Πιστεύουμε», είπε, «ότι στο βαθμό που θα λύσουμε τα προβλήματά μας -είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε- η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία μέσω ενός Συμφώνου Φιλίας θα συνθέσουμε ένα ισχυρό τρίο μέσα στην ΕΕ, μέσα στον κόσμο που ανήκουμε, σε έναν κόσμο που ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ θα κατοχυρώσει την κυριαρχία της ενωμένης Κύπρου.

Νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στην πρωινή συνεδρία της διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πάγια ελληνική θέση ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Όπως, είπε διαβεβαιώσεις για την Ασφάλεια θα μπορούσε να δώσει μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη. Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, που δημοσιεύονται στην Καθημερινή της Κύπρου, ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι το ζήτημα αυτό (εγγυήσεις και ασφάλεια) πρέπει να αξιολογηθεί με την κατανόηση, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει την σημασία της συνέχειας του καθεστώτος Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επ’αόριστον.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι παράμετροι της λύσης είναι η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, η πολιτική ισότητα και η ισότητα των δυο «ιδρυτικών κρατών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk