Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης, με αλλαγή στους οικονομικούς δείκτες και το επενδυτικό κλίμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων, την οποία (υπογραφή) χαρακτήρισε ως «σημάδι» αυτής της αλλαγής.
Το θετικό momentum δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και αυτόνομη έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2017. Αποφασιστικότητα που έρχεται να «συναντήσει» τη βούληση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών να μη διασαλευτεί ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, αφήνοντας από την άλλη αιχμές ότι «σχεδόν όλες» οι χώρες του Eurogroup επιβεβαιώνουν την ελληνική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Στο χαιρετισμό του, αναλυτικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θύμισε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, σημειώνοντας ότι η χώρα μετά από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης που «κόστισε στην ελληνική οικονομία κατά το 1/4 του ΑΕΠ και κόστισε στην ελληνική κοινωνία την εκτόξευση της ανεργίας από το 7% στο 27% το 2015», μετά από επτά χρόνια λοιπόν, «η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης και η κατάσταση έρχεται να αναστρέφεται θεμελιακά».
Ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρωθυπουργός «ήδη από το 2016 ανακτήσαμε την αναπτυξιακή μας δυναμική, πραγματοποιήσαμε μια αξιόπιστη δημοσιονομική δυναμική υπερκαλύπτοντας τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και ομαλοποιώντας τις ανισορροπίες του παρελθόντος ως προς το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αν το δει κανείς ως παρατηρητής, πρόκειται για μια εντυπωσιακή και ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή και αλλαγή πορείας μιας οικονομίας που πολλές φορές βρέθηκε, όχι μια φορά αλλά πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση του πρωθυπουργού.
Όμως, ο πρωθυπουργός έκανε, στο σημείο αυτό, μια δηκτική παρατήρηση, επισημαίνοντας πως «η εντυπωσιακή αυτή πορεία δεν είναι αποτέλεσμα του βασικού πυρήνα δημοσιονομικής προσαρμογής, της εσωτερικής υποτίμησης δηλαδή. Αποτέλεσμά της, ήταν η ύφεση. Αυτή η αλλαγή πορείας το τελευταίο διάστημα είναι το αποτέλεσμα συστηματικού σχεδίου δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία μας που ήταν αναγκαίες από την πρώτη στιγμή», είπε για να συμπεράνει: «Δυστυχώς όμως προτεραιότητα ήταν τα κατασταλτικά δημοσιονομικά μέτρα το 2010».
Τα κυβερνητικά επιτεύγματα
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη λίστα των αλλαγών που επέφερε η κυβέρνησή του, μεταξύ των οποίων είναι: ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης. Το σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Το πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια. Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Η αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος. Η αναβάθμιση του πτωχευτικού δικαίου δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στις πτωχευμένες επιχειρήσεις. Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση που «κόστισε πολύ λιγότερο», όπως παρατήρησε. Για το τελευταίο ειδικότερα, επεσήμανε και την επιστροφή καταθέσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ανακτάται η εμπιστοσύνη του κοινού.
Τούτων δοθέντων, δεν είναι τυχαίο, συμπέρανε ο πρωθυπουργός, ότι ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη χώρα στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις το 2015. Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια αυτή από διεθνείς οργανισμούς, ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τους εκπροσώπους των χωρών του Eurogroup «σχεδόν όλων, είναι πάντοτε δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία».
Ο κυβερνητικός οδικός χάρτης
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στο ακροατήριο της εκδήλωσης, τους κυβερνητικούς στόχους: «Επιδίωξή μας να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό momentum και να καταφέρουμε να βγούμε μπροστά, με περισσότερη αισιοδοξία». Με τον Αλ. Τσίπρα να ανοίγει στο σημείο αυτό μια παρένθεση: «Σημαντικοί οι οικονομικοί δείκτες αλλά πρέπει να αντανακλώνται και στην ευημερία και αισιοδοξία των πολιτών», ανέφερε για να υπογραμμίσει, «η Ελλάδα έχει πλέον τα θεμελιώδη στοιχεία που την θέτουν στο μονοπάτι της αυτόνομης εξόδου, μέσα στο 2017, στις αγορές».
Εν συνεχεία, διατύπωσε τη «βαθιά πίστη», που είναι δική του και όλων των μελών της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός θεσμός που να επιθυμεί τη διασάλευση αυτής της πορείας εξόδου από το βαθύ, πολυετές τούνελ, δεν υπάρχει κανείς που να επιθυμεί την επιστροφή στην αβεβαιότητα. Και κυρίως κανείς που θα ήθελε να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές που έχουν αρχίζει να ανακτούν ξανά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, κανείς που θα ήθελε να αποδυναμωθεί η προοπτική ανάκαμψης της χώρας.
Κατά τον πρωθυπουργό, υπάρχει η πρόθεση να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, όπως και η σημερινή συμφωνία προδίδει, ενώ μίλησε και για το μοντέλο που επιλέγει η κυβέρνηση, με νέο παραγωγικό πρότυπο και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Έκανε εξάλλου αναφορά στα πλεονεκτήματα της χώρας, που είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας, τα μεγάλα έργα υποδομών, ο τουρισμός, η ναυτιλία, και κυρίως, το ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως επισήμανε.
Για το τελευταίο ειδικότερα, το ανθρώπινο δυναμικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι 6η χώρα παγκοσμίως στη διαθεσιμότητα επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων και η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει το εθνικό αυτό πλεονέκτημα, διπλασιάζοντας το κονδύλι για έρευνα και τεχνολογία στο 1% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός έκλεισε το χαιρετισμό του, παρουσιάζοντας το στόχο, να είναι η χώρα στο επίκεντρο της κοινής γνώμης αλλά με θετικό πρόσημο.
Τα χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου
Ο χαιρετισμός του είχε ξεκινήσει με τη διατύπωση της ελπίδας εκ μέρους του ότι η καλή είδηση για τη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα γίνει γνωστή από τα βραδινά δελτία ειδήσεων, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη στην Ελλάδα. Όμως, συνέχισε, η σημερινή είδηση δεν είναι τυχαίο γεγονός, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα έχει πολλαπλασιαστικό θετικό αντίκτυπο, εκτίμησε ο πρωθυπουργός εξηγώντας παράλληλα και το «γιατί»: Θα συγκεντρώσει χρηματοδοτικούς πόρους 260 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια, από κρατικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Αλλά ο αντίκτυπός του στην εθνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Και ποιοτικά όμως, το νέο Ταμείο αναμένεται να προκαλέσει θετικό αντίκτυπο: «η αποκλειστική του στόχευση προς μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις βοηθά τη μετάβαση του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου προς ένα σύγχρονο και εξωστρεφές πρότυπο, κατάλληλο να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, τις προκλήσεις μιας διεθνοποιημένης οικονομίας. Ειδικότερα, τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της γνώσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ως εκ τούτου, «θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση μιας από τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου αλλά και της κοινωνίας: το νέο φαινόμενο που ζούμε μετά το 2010, τη μαζική φυγή όχι ανειδίκευτων εργατών αλλά υψηλά εξειδικευμένων νέων επιστημόνων, το λεγόμενο brain drain. Πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε συνθήκες αντιστροφής του φαινομένου», είπε τέλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα λειτουργήσει καταλυτικά, γιατί επιμερίζει το ρίσκο για τους επενδυτές.
Το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε την κ. Κρετσού για την συνεργασία όλο αυτό το διάστημα, εν όψει της υπογραφής της σύμβασης για το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων.