Επιβεβαιώνεται και από τις τάσεις της MRB για τον μήνα Δεκέμβριο το σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εταιρία προχώρησε σε διπλή μέτρηση, πριν και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για την 13η σύνταξη και όπως προκύπτει η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαφοροποιείται ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα (2 – 9 Δεκεμβρίου), στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου καταγράφεται διαφορά 12,9 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16,2%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 8,3%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,5%, ΚΚΕ 6,4%,Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, Ένωση Κεντρώων 3,0%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, «Το Ποτάμι» με 2,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,2%.

Σε τηλεφωνική έρευνα μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα (10 – 12 Δεκεμβρίου), καταγράφεται διαφορά 11,4 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ.

Μειωμένα εμφανίζονται πάντως και τα ποσοστά όλων των κομμάτων, ενώ σημειώνει άνοδο η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 14,7%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 6,1%, Ένωση Κεντρώων 2,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, «Το Ποτάμι» με 1,5% καιΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 26,9%.

Την ίδια ώρα, το56,2%αξιολογεί θετικά το μέτρο της εφάπαξ ενίσχυσης των συνταξιούχων, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο41,4%.

Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου με αυξημένες μεταναστευτικές ροές το68,2%των ερωτώμενων το αξιολογεί θετικά και μόλις το28,4%αρνητικά.

Στο ερώτημα«ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή ουσιαστικά ανοίγει μία περίοδο παροχών με στόχο να προχωρήσει σε άμεσες εκλογές;»το63,6% απαντά «σίγουρα συμφωνώ/ μάλλον συμφωνώ», ενώ το31%απαντά «μάλλον διαφωνώ/ σίγουρα διαφωνώ».

Από το πρώτο μέρος της έρευνας προκύπτει επίσης:

Στο ερώτημα «ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;», ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 19,3% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 30,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 44,0%.

Στο ερώτημα«πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα, γενικά, στη χώρα;», το 92,9% απαντά «αρκετά άσχημα/ πολύ άσχημα», ενώ το 0,6% «πολύ καλά/ αρκετά καλά» και ένα ποσοστό 5,8% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».

Στο ερώτημα«πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;», το 93,5% απαντά «κακή/ πολύ κακή».

Σε ό,τι αφορά τηνπροσωπική οικονομική κατάστασή τους σήμερα, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 75,9% πως κρίνεται «κακή/ πολύ κακή».

Στιςλέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Ελληναγια το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχεί η«οργή»με61,9%, ακολουθεί ο«φόβος»με48,9%και η«ντροπή»με48,4%.