Κλίμα εκατέρωθεν δυσφορίας, από διαφορετική όμως προσέγγιση, αναδύεται σε Αθήνα και Λευκωσία με αφορμή τις δηλώσεις που αποδίδονται στον καθηγητή Αγγελο Συρίγο, εντείνοντας στην πραγματικότητα τους ψιθύρους των τελευταίων ημερών περί διαφορετικών προσεγγίσεων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του με μία ανάρτηση στο Twitter: «Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για Κυπριακό, από «πολιτικά βαποράκια», απόψεις εξαιρετικού καθηγητή Α.Συρίγου, στελέχους και γενικού γραμματέα κυβερνήσεων ΝΔ».
Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για κυπριακό, από «πολιτικα βαποράκια», απόψεις εξαιρετικου καθηγητή Ά.Συρίγου, στελέχους+ΓΓ κυβερνήσεων ΝΔ
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) December 13, 2016
Ο κ. Κοτζιάς αναφερόταν για τις επικρίσεις που δέχτηκε σε σχέση με την ομιλία του καθηγητή της Παντείου Αγγελου Σιρύγου, στο μνημόσυνο του Κύπριου πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ένθερμου υποστηρικτή το 2004 της απορριπτικής ψήφου στο δημοψήφισμα για το «Σχέδιο Ανάν».
Αναστασιάδης: Πληρώσαμε τον πατριωτισμό από καθέδρας
Δημοσιεύματα συνέδεαν τον κ. Συρίγο με τον υπουργό Εξωτερικών, αποδίδοντάς του ρόλο συμβούλου. Αλλά και ο ίδιος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για «επισκέπτες πατριώτες» και για «πατριωτισμό από καθέδρας που δεν χρειάζεται».
«Θέλω να παρακαλέσω, όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο και δεν αναφέρομαι στην υπεύθυνη κυβέρνηση της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, «ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή. Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται γιατί έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει για αυτόν τον πατριωτισμό, μέσα από τα συνθήματα που εύηχα ακούγονται. Στο τέλος το κόστος αυτοί που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή οι επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός Ελληνισμός. Ας πάψουν να νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια ή ότι μπορεί να αποσπάσουν εύσημα».
Η επίμαχη αναφορά του κ. Συρίγου ήταν η εξής: «Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση. Θα είναι αναμφισβήτητα μια θλιβερή εξέλιξη που απλώς θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Βαυκαλιζόμαστε μήπως ότι συνομιλούμε με τους Τουρκοκυπρίους; Μήπως οι Τουρκοπύπριοι κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα».
Την ομιλία του κ. Συρίγου αναπαρήγαγε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με δεδομένη την έντονα επικριτική στάση που έχει το ΔΗΚΟ απέναντι στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στις διαπραγματέυσεις με τον τουκροκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η κίνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου ερμηνεύτηκε ως υιοθέτηση των θέσεων αυτών από το κόμμα του.
Τι λέει ο καθηγ. Αγγ.Συρίγος
Μετά την τροπή που πήραν τα γεγονότα, ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι τον θλίβει το κλίμα. «Πρώτα βγήκε ότι είμαι υπέρ της προσαρτήσεως, μετά υπέρ της διχοτομήσεως και τώρα βγαίνει ότι είμαι και σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά, με τον οποίο υπενθυμίζω ότι έχω πολύ καλές φιλικές σχέσεις, μου παρουσίασε και το βιβλίο μου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ανήκουμε σε δύο εντελώς διαφορετικούς χώρους, έχω διατελέσει γενικός γραμματέας της προηγούμενης κυβερνήσεως και θα ήταν αστείο να πάω ως σύμβουλος του, δηλαδή τι να πω…» δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος διέβλεψε τη δημιουργία ενός κλίματος ανάλογο εκείνου της περιόδου μεταξύ του 1963 και 1974, όταν Αθήνα και Λευκωσία δεν συνομιλούσαν, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, η Ελλάδα δεν έχει άλλο περιθώριο, η Κύπρος δεν έχει άλλο συμπαραστάτη διπλωματικό εκτός από την Ελλάδα. Μην πάμε σε μία διαπραγμάτευση έτσι» κατέληξε.
Γιάννης Μανδαλίδης