Άλλο οι κυπριακές τράπεζες άλλο, οι ιταλικές, διαμηνύει ο επικεφαλής της UniCredit

Έκκληση να λάβουν μια πιο επιεική στάση απέναντι στη διάσωση των ιταλικών τραπεζών απηύθυνε προς τις Βρυξέλλες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Ζαν-Πιερ Μιστιέ.

Έκκληση να λάβουν μια πιο επιεική στάση απέναντι στη διάσωση των ιταλικών τραπεζών απηύθυνε προς τις Βρυξέλλες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Ζαν-Πιερ Μιστιέ. Ο γάλλος επικεφαλής της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δεχθούν ως μοντέλο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών από τα υπέρογκα κόκκινα δάνεια που έχουν συσσωρεύσει τη διάσωση του γαλλικού ομίλου σιδηροδρόμων και υποδομών Alstom το 2004.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Societe Generale που πριν από λίγες ημέρες μεταπήδησε στην UniCredit, στην πρώτη του συνέντευξη που έδωσε ως επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας είπε ότι ο γιγαντιαίος γαλλικός όμιλος Alstom έλαβε προ 12ετίας βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων από την τότε κυβέρνηση του Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και επί προεδρίας Ζακ Σιράκ. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση η σκοπιμότητα και η διαδικασία της οποίας είχαν αμφισβητηθεί έντονα την εποχή εκείνη. Ο Ζαν-Πιερ Μιστιέ, πάντως, διεμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η κίνηση αυτή ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς η παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης απέδωσε τα προσδοκώμενα, η εταιρεία διασώθηκε και σήμερα λειτουργεί με κερδοφορία.
«Η προφανής χρηματοοικονομική και ρυθμιστική απόφαση δεν συνάδει πάντοτε με τα συμφέροντα του συνόλου των μετόχων», είπε ο Μιστιέ μιλώντας στους «Financial Times». Ο ηλικίας 55 ετών τραπεζίτης προσπάθησε να απαντήσει στις διαμαρτυρίες των Βρυξελλών επειδή «η διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Η ΕΕ θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί οι ιδιώτες πιστωτές των τραπεζών, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι δηλαδή, ενώ κάποιοι ήδη μιλούν και για το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων.
Ο Μιστιέ θεωρεί ότι «οι αρμόδιοι των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ανθρώπινη συνιστώσα της υπόθεσης την ώρα που οι προοπτικές για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ελάχιστα ευνοϊκές».
Προσπάθειες υποβάθμισης
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αλήθεια ότι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα με τις ιταλικές τράπεζες. Την προηγουμένη των δηλώσεων Μιστιέ η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό επίτροπος της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι ιταλικές τράπεζες δεν συνιστούν κάποιον κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης που θα υπαγόρευε τη διάσωσή τους δίχως τις αναγκαστικές απώλειες για τους πιστωτές τους.
Η δανέζα επίτροπος επανέλαβε ουσιαστικά τις απόψεις Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, μεταξύ των οποίων και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που δεν θεωρούν σκόπιμη μια κυβερνητική στήριξη του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας, καθώς θεωρούν ότι αυτός δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη.
Τον Ιούνιο αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαραίνουν τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών από τα 200 στα 360 δισ. ευρώ. Η αναθεώρηση αυτή έχει εκτινάξει στα ύψη την ανησυχία των επενδυτών επιταχύνοντας τις ρευστοποιήσεις μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Από την αρχή του χρόνου εξαιτίας των ρευστοποιήσεων οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει το 48% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Η μετοχή της UniCredit, που είναι η μοναδική ιταλική τράπεζα με βαρύνουσα διεθνή παρουσία, έχει συσσωρεύσει κόκκινα δάνεια ύψους 79 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή της έχει καταγράψει από την αρχή του 2016 απώλειες 59%.
Η Ιταλία δεν είναι Κύπρος
Την περασμένη εβδομάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι «το bail-in είναι μία πολύ καλή οικονομική αρχή, η οποία βασικά λέει ότι οι επενδυτές που βάζουν τα χρήματα και βγάζουν κέρδη τις καλές περιόδους, πρέπει να επωμιστούν τις ζημιές στις δύσκολες περιόδους». Ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup πρότεινε δηλαδή μια λύση τύπου Κύπρου και για τις ιταλικές τράπεζες.
«Στην περίπτωση της Ιταλίας δεν ενδείκνυνται οι ακραίες λύσεις. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν μπορείς να αλλάξεις μια εταιρεία ή μια χώρα από τη μια μέρα στην άλλη», είναι η έμμεση απάντηση που έδωσε στον Ντάισελμπλουμ ο επικεφαλής της UniCredit.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk