Υψηλού επιστημονικού επιπέδου είναι οι φυσιοθεραπευτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης και διψούν για περαιτέρω επιμόρφωση για να μπορούν να προσφέρουν στον έλληνα ασθενή.
Η ανεργία πλήττει τον έναν στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές, ενώ ο ένας στους δύο νέους επιστήμονες είναι απαισιόδοξος ως προς το επαγγελματικό του μέλλον.
Παρά την εμπειρία τους και την υψηλή επιστημονική τους επάρκεια, οι φυσικοθεραπευτές σε ποσοστό 47,6% δεν βλέπουν επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το 32% σκέφτεται να στραφεί στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας και να προστεθεί στο πολυπληθές επιστημονικό δυναμικό που εγκατέλειψε τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη δραστηριότητας στον κλάδο της φυσικοθεραπείας. Να σημειωθεί ότι το 2015 ο ένας στους δύο φυσικοθεραπευτές δυσκολεύθηκε να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του και το 37,9% να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του.
Το καθαρό μηνιαίο κέρδος στη μεγάλη πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών είναι όσο ένας χαμηλός μισθός υπαλλήλου (500-600 ευρώ).
Το επιχειρηματικό κλίμα και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό θεωρούνται πολύ δύσκολα, με υψηλά επιτόκια, πολλές εγγυήσεις κ.λπ.
Τέλος, απογοητευμένοι δηλώνουν οι φυσικοθεραπευτές των δημοσίων δομών που ενώ αντιμετωπίζουν σε ποσοστό 77% προβλήματα υγείας από την άσκηση του επαγγέλματος δεν λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές (μια ρατσιστική εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών).
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στο πλαίσιο του Βαρόμετρου Επαγγελματιών Υγείας – Βαρόμετρου HCB. Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με σκοπό τη σκιαγράφηση της γενικότερης επαγγελματικής συγκυρίας στον χώρο της ΠΦΥ. Η έρευνα ήταν πανελλαδική και διενεργήθηκε από τις 30 Μαρτίου ως τις 28 Απριλίου σε δείγμα 733 φυσικοθεραπευτών από την εταιρεία CMT Prooptiki.
Ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ