Τα νέα δεδομένα στη Μεγάλη Βρετανία και στην ΕΕ/ευρωζώνη στην οικονομία και στις αγορές μετά το Brexit σκιαγραφεί σε ειδική έρευνα της StormHarbour London ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Κοφινάκος.
  • Πολιτικό περιβάλλον: Το Brexit θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον της Βρετανίας όσο και στις σχέσεις της με την ΕΕ και τρίτες χώρες. Ηδη παρακολουθούμε τον διχασμό που εκτυλίσσεται στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα τής Βρετανίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα προκύψει από τις απαιτήσεις μελών της Βρετανίας (Σκωτία, Β. Ιρλανδία, Γιβραλτάρ) που θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ και απειλούν με αποχώρηση από τη Βρετανία. Πολύ πιθανόν να αποδειχθεί ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα είναι η λύση του Μεταναστευτικού, όπως ονειρεύτηκαν οι Brexiters, καθώς επιμέρους διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη μπορεί να την υποχρεώσουν να δεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση. Το Brexit αναμένεται να επηρεάσει ευρέως την ΕΕ, από τη μια μεριά αλλάζοντας εσωτερικές ισορροπίες και από την άλλη αυξάνοντας τον κίνδυνο «πολιτικής μετάδοσης», αν αποδειχθεί επιτυχές το πείραμα αποχώρησης της Βρετανίας, αφού θα ισχυροποιήσει τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη, χάνοντας ένα από τα σημαντικότερα μέλη της, αναπόφευκτα έχει ήδη χάσει μέρος της επιρροής της.
  • Ανεργία: Η Βρετανία έχει τη μισή ανεργία από την ΕΕ, αλλά με το Brexit τα πράγματα είναι δυσοίωνα, καθώς προβλέπεται αύξηση των ανέργων κατά ένα εκατομμύριο ως το 2020, με συνολικό κόστος στην οικονομία την ίδια περίοδο πάνω από 100 δισ. ευρώ. Η αποχώρηση της Βρετανίας θα επιφέρει μια μέτρια αύξηση στην ήδη επιβαρημένη ανεργία στην ΕΕ που, παρά τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί, συνεχίζει να πλήττει την περιφέρεια και κυρίως τους νέους, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια ακραίες πολιτικές δυνάμεις.
  • Ανταγωνιστικότητα: Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας η Βρετανία πλέον θα πρέπει να συνάπτει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τα άλλα κράτη και σε πολλές περιπτώσεις, λόγω μείωσης της βαρύτητάς της, ίσως αναγκασθεί να αποδεχθεί χειρότερες συμφωνίες από αυτές που είχε όντας μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ πάλι θα χάσει 15% του ΑΕΠ της λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας και αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί και η επιρροή της στις εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως. Επιπροσθέτως θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα στον τραπεζικό τομέα, μια και το Λονδίνο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο (μετά τη Νέα Υόρκη). Κάποια χρηματοοικονομικά ιδρύματα ίσως μετακομίσουν σε άλλα κέντρα όπως το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, αλλά το κόστος θα είναι βαρύ και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες υποδομές του Λονδίνου.
  • Χρηματιστήρια: Στα χρηματιστήρια αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις, αν και οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να έχουν μια πιο ομαλή εξέλιξη το αμέσως επόμενο διάστημα σε σχέση με το Λονδίνο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές τραπεζών, τηλεπικοινωνιών, διαχείρισης κεφαλαίων, αυτοκινητοβιομηχανιών (κυρίως γερμανικών) με εξαγωγές στη Βρετανία είναι πιο ευάλωτες αυτή τη στιγμή. Η ανακοινωθείσα ενοποίηση των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, παρά τη δηλωμένη απόφαση των διοικήσεών τους να προχωρήσουν, έχει πια πολύ μικρότερη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τώρα.
  • Νομίσματα: Στον τομέα των νομισμάτων οι προοπτικές για τη στερλίνα έναντι κυρίως του δολαρίου και λιγότερο των άλλων νομισμάτων παραμένουν αρνητικές. Σε αυτό το περιβάλλον και με την προοπτική χαμηλών επιτοκίων για το ευρώ επί μακρόν δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στο ένα προς ένα.
  • Πληθωρισμός: Ενώ για το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αναμένεται μεγάλη αλλαγή στα επίπεδα πληθωρισμού στη Βρετανία, μεσοπρόθεσμα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα 20ετίας κοντά στο 4%-5%. Η ΕΕ και κυρίως η ευρωζώνη διατρέχει πάλι τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού.
  • Ομόλογα – επιτόκια: Τα κρατικά ομόλογα έχουν πέσει προσωρινά επειδή το σύστημα τροφοδοτείται με ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα. Μεσοπρόθεσμα, όμως, αν οι προβλέψεις για αύξηση πληθωρισμού επαληθευθούν, τα επιτόκια και το κόστος χρήματος θα εκτοξευθούν. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει κατά τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον.
  • Επενδύσεις: Ως τώρα η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένων επενδύσεων της ΕΕ. Το Brexit θα μειώσει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, την ελκυστικότητα που είχε η Βρετανία ως χώρα εισόδου στην ΕΕ. Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων στην ΕΕ θα μειωθεί –γύρω στα 300 δισ. ευρώ -, μια και η Βρετανία είναι ο κύριος αποδέκτης ξένων επενδύσεων.
  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Η Βρετανία έχει το υψηλότερο έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών στο ισοζύγιό της, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από ξένους επενδυτές. Αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ποσοστό χρέους των νοικοκυριών, μπορεί να φέρει απροθυμία στους ξένους να επενδύσουν. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ είναι θετικό και μάλιστα το 2015 έκλεισε στα επίπεδα-ρεκόρ των 44 δισ. ευρώ. Πολύ πιθανόν να δούμε μια συρρίκνωσή του αλλά όχι σε σημαντικά επίπεδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ