ΔΝΤ: Αναγκαιότητα η αναδιάταξη των όρων των δανείων της Ελλάδας

Την ανάγκη σημαντικής αναδιάταξης (reprofiling) των όρων των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Μπαλωθιά»λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup αποτελεί η δημοσίευση της προκαταρκτικής εκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το Ταμείο προκρίνει μια σημαντική αναδιάταξη (reprofiling) των όρων των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα.
Το ΔΝΤ «χαρτογραφεί» για το χρέος μια απολύτως μη βιώσιμη τροχιά καθώς υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 174% του ΑΕΠ ως το 2020, ενώ μέχρι το 2022 εκτιμά ότι θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 167% ενώ αναφέρει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 15% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2024 και το 20% μέχρι το 2029, φτάνοντας το 30% περίπου μέχρι το 2040 και κοντά στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060
Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά λίγο κάτω από το 160% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, αλλά στη συνέχεια θα κινηθεί και πάλι ανοδικά φτάνοντας το 250% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, αναφέρει το ΔΝΤ, και κατά συνέπεια απαιτείται μια σημαντική αναδιάταξη (reprofiling) των όρων των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα για να υποχωρήσουν οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες κατά περίπου 20% του ΑΕΠ έως το 2040 και επιπλέον 20% έως το 2060, αναφέρει το Ταμείο στην έκθεση του.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το Ταμείο επί της ουσίας εμμένει στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και του παγώματος των επιτοκίων το ΔΝΤ στην επίσημη ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ εκτιμά το ΔΝΤ και επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις του Ταμείου οδηγούν σε μείωση του Δημόσιου Χρέους στο περίπου 100% του ΑΕΠ έως το 2060 ενώ σε όρους καθαρής ονομαστικής αξίας (Net Present Value), τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο επιφέρουν μία ωφέλεια της τάξεως του 50% του ΑΕΠ. Από αυτή, το περίπου 18% με 24% του ΑΕΠ (δηλαδή 31 έως 42 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ενώ η εναπομείνασα εξοικονόμηση θα προέλθει από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ το χρέος, χωρίς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα φθάσει το 250% του ΑΕΠ.
Tα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αφορούντο λεγόμενο reprofiling (αναδιάταξη) των υφιστάμενων δανείων, η οποία, σύμφωνα με το Ταμείο είναι απαραίτητη προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να περιοριστούν στο 20%, το 2040.
Στην έκθεση του ΔΝΤ προτείνεται η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF (130,9 δισ. ευρώ) κατά 14 χρόνια. Επίσης η παράταση των δανείων από τον ΕSM (186 δισ. ευρώ) κατά 10 χρόνια, και κατά 30 χρόνια των διμερών δανείων από την Ε.Ε. (52,9 δισ. ευρώ).
Ταυτόχρονα προτείνεται επέκταση της περιόδου χάριτος κατά έξι έτη των δανείων από τον ESM και κατά 17 έως 20 ετών των δανείων από τον EFSF και των διακρατικών, αντιστοίχως. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα μείωνε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου κατά 17% του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 24% έως το 2060.
Αναφορικά με το επιτόκιο των παραπάνω δανείων, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση του περιθωρίου (0,5%), με το οποίο προσαυξάνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο των διακρατικών δανείων. Την επιβολή πλαφόν 1,5% για τα επιτόκια των άλλων δύο δανείων έως το 2040. Από τις τροποποιήσεις αυτές των επιτοκίων, αλλά και των παραπάνω μέτρων, το Δημόσιο Χρέος μειώνεται κατά 53% του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 151% έως το 2060. Αντιστοίχως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες μειώνονται κατά 22% και έως το 2040 και 39% έως το 2060, οδηγώντας, έτσι, στη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ κατεβάζει σημαντικά τους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα 5 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk