Οι διαρροές εγγράφων απειλούν τη συμφωνία για το εμπόριο

Η διαρροή 248 σελίδων από τα πρακτικά του 13ου γύρου των ευρωαμερικανικών διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση

Η διαρροή 248 σελίδων από τα πρακτικά του 13ου γύρου των ευρωαμερικανικών διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις την περασμένη Δευτέρα (ΤΤΙΡ) – πρόκειται για τα δύο τρίτα του συνόλου των πρακτικών – αναζωπυρώνει τους φόβους όσων θεωρούν ότι το όλο εγχείρημα δεν θα αποβεί προς όφελος των πολιτών ούτε της Ευρώπης αλλά ούτε και της Βόρειας Αμερικής. Τα διημειφθέντα στις διαπραγματεύσεις, που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη από τις 25 ως τις 29 Απριλίου, αποκαλύπτουν τις επίμαχες θέσεις της αμερικανικής πλευράς, που έσπευσαν ήδη να απορρίψουν δύο ευρωπαίοι ηγέτες, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.
Λίγες ημέρες, ωστόσο, προτού ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε στηρίξει αναφανδόν – και εν μέσω, μάλιστα, διαδηλώσεων γερμανών πολιτών κατά της TTIP – τη σχεδιαζόμενη συμφωνία. Σε πρόσφατο ταξίδι της στην Ιαπωνία η Μέρκελ είχε αποκαλύψει, μάλιστα, ότι στόχος του Βερολίνου είναι οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ να ολοκληρωθούν «εντός του τρέχοντος έτους, αν είναι δυνατόν». Μετά τη διαρροή εκπρόσωπος της καγκελαρίου σχολίασε ότι «είναι επόμενο στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις».
Τι λένε οι Γερμανοί


Στη γερμανική κοινή γνώμη, ωστόσο, κέρδισε έδαφος η επιχειρηματολογία των πολεμίων της ΤΤΙΡ που θεωρούν ότι η συμφωνία, αν τελικά υπογραφεί, θα βλάψει τόσο τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και την καθημερινότητα των γερμανών πολιτών, αφού θα υποβαθμίσει τόσο την ασφάλεια τροφίμων όσο και την ποιότητα του περιβάλλοντος. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη Πέμπτη για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ARD έδειξε ότι το 70% των Γερμανών τάσσεται «μάλλον κατά» της συμφωνίας, ενώ μόνο το 17% τάσσεται «μάλλον υπέρ». Σε ανάλογη έρευνα που είχε διενεργηθεί το 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 55% και 31%.
Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι τα έγγραφα είναι γνήσια, αλλά υποστήριξε ότι είναι παλιά, ενώ η αρμόδια για θέματα Εμπορίου της ΕΕ επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ έκανε λόγο για «παρανοήσεις» και υποστήριξε ότι «καμία εμπορική συμφωνία δεν θα μειώσει ποτέ το επίπεδο προστασίας των ευρωπαίων καταναλωτών και της ασφάλειας των τροφίμων ή του περιβάλλοντος».
Οι ευρωαμερικανικές διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ αποτελούν τη συνέχιση των συνομιλιών της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου μετά την κατάρρευση του Γύρου της Ντόχα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στόχος της ΤΤΙΡ είναι η δημιουργία μιας τεράστιας αγοράς 850 εκατ. καταναλωτών, στην οποία θα αναλογεί περισσότερο από το ήμισυ του οικονομικού πλούτου που παράγεται παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ΤΤΙΡ θα αυξήσει το μέγεθος της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 120 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 0,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) και το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας κατά 95 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ των ΗΠΑ). Οι Βρυξέλλες θεωρούν επίσης ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, ενώ οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν φθηνότερα αγαθά και υπηρεσίες, καθώς το σχέδιο προβλέπει μείωση των εμπορικών δασμών στο μηδέν και μείωση των επιβαρύνσεων που δεν αφορούν τη διακίνηση εμπορικών αγαθών κατά 25% με 50%.
Τι φοβούνται οι πολέμιοι


Για να επιτευχθούν αυτά προϋπόθεση είναι να χαλαρώσουν ή και να καταργηθούν ρυθμιστικοί κανόνες της ΕΕ που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος και φθάνουν ως την τραπεζική νομοθεσία. Οι πολέμιοι της ΤΤΙΡ φοβούνται ότι θα επιτραπεί η αθρόα χρήση γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων (κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους), ότι θα επιτραπούν τα τεστ καλλυντικών σε ζώα (στις ΗΠΑ επιτρέπονται) ή ότι θα καταργηθεί η προστασία της ονομασίας προέλευσης διαφόρων προϊόντων – της ελληνικής φέτας για παράδειγμα.

«Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς»
διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας διαπραγμάτευσης Ιγνάθιο Γκαρθία Μπερθέρο. Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Greenpeace Χόργκο Ρις αντέτεινε, ωστόσο, ότι «τα έγγραφα που διέρρευσαν επιβεβαιώνουν ότι η ΤΤΡΙ θα βάλει τις μεγάλες επιχειρήσεις στο κέντρο λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των ευρωπαίων πολιτών. Γνωρίζαμε ότι η θέση της ΕΕ ήταν αρνητική, τώρα βλέπουμε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερη. Ενας συγκερασμός των δύο θα ήταν απαράδεκτος».

Greenpeace
Η ΤΤΙΡ κρύβει τέσσερις παγίδες

Το εδρεύον στην Ουάσιγκτον Centre for Economic Policy Research σε έρευνα που δημοσίευσε το 2013 απεφάνθη ότι το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα επωφεληθεί κατά 500 ευρώ ετησίως μετά την εφαρμογή της ΤΤΙΡ. Το όφελος θα προέλθει, κατά τους ερευνητές, από τις αυξήσεις στους μισθούς και τη μείωση στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων που θα φέρει η διατλαντική εμπορική συμφωνία. Διαφορετική άποψη έχει η Greenpeace, που «ευθύνεται» για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων.
Η περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί ότι η ΤΤΙΡ κρύβει τέσσερις παγίδες. Η πρώτη αφορά την κατάργηση της προστασίας του περιβάλλοντος σε βάθος χρόνου, αφού στο κείμενο των 248 σελίδων που διέρρευσε απουσιάζουν σχετικοί κανόνες που κατοχυρώνονται από την παλαιά διεθνή Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) που είχε υπογραφεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Σημειωτέον ότι τα διαρρεύσαντα έγγραφα αναφέρονται σε 13 κεφάλαια της συμφωνίας που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τη νομική συνεργασία, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα, τη γεωργία και το εμπόριο.
Ως δεύτερη παγίδα αναφέρεται η απουσία κάποιας θέσης για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τρίτη παγίδα, κατά την Greenpeace, είναι η απουσία αναφοράς στην κατοχυρωμένη από το κοινοτικό Δίκαιο «Αρχή της Προφύλαξης», που υποχρεώνει τους κυβερνώντες να λαμβάνουν αποφάσεις με κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία σε θέματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ως τέταρτη παγίδα, τέλος, αναφέρεται η ενίσχυση του εταιρικού lobbying, το γεγονός ότι από τις διαρροές προκύπτει πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτίθενται να παραχωρήσουν στις μεγάλες υπερεθνικές επιχειρήσεις ακόμη μεγαλύτερη επιρροή και συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

«Η πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων ξεπερνά τους χειρότερους φόβους»
αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η οποία μαζί με τη γαλλική «Le Monde» μελέτησε τα διαρρεύσαντα κείμενα. Και σημειώνει ως ύποπτη την αδιαφάνεια των ευρωαμερικανικών επαφών. Διότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτές, όπως έχει γραφεί, συμμετέχουν 50 ως 60 εκπρόσωποι ισάριθμων μεγάλων επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk