Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν αποτελεί «προαπαιτούμενο» αλλά «εργαλείο» το οποίο ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοινώνοντας την απόφαση για ψήφιση του νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο.

«Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει την ουσία του σχεδίου νόμου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες» τόνισε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι για πρώτη φορά μπαίνει στην ατζέντα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, όπως είπε, υπήρχε αναφορά στη συμφωνία του καλοκαιριού. Η διαφορά τώρα είναι ότι το ζήτημα αυτό ανοίγει με καλύτερους όρους, υποστήριξε.

Προσέθεσε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και αλληλοκατανόησης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε, ότι «το εμπόδιο στη χημεία δεν είμαστε εμείς, αλλά η διαφωνία του ΔΝΤ με τους θεσμούς».

Ακόμα, ο κ. Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του συνολικού πακέτου της συμφωνίας, και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να έρθει προς ψήφιση πακέτο προληπτικών μέτρων έως το 2018.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τους διαλόγους μεταξύ του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο οι συγκεκριμένοι διάλογοι έφθασαν στον ιστότοπο, εκτίμησε όμως ότι επιβεβαιώνουν τις παλινωδίες και τις πιέσεις που υπήρξαν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και θα συνεχιστεί έως τα μεσάνυχτα. H συζήτηση θα συνεχιστεί από τις 10.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 10.00 το βράδυ.