Ο Τσίπρας ψάχνει συνενόχους μετά το φιάσκο της διαπραγμάτευσης

Με την πλάτη στον τοίχο, έπειτα από τη διακοπή των συνομιλιών και τη ματαίωση του Eurogroup της Πέμπτης, το Μέγαρο Μαξίμου

Με την πλάτη στον τοίχο, έπειτα από τη διακοπή των συνομιλιών και τη ματαίωση του Eurogroup της Πέμπτης, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως αναζητεί μια διαχειρίσιμη (;) εσωτερική και διεθνή κρίση, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό βάρος των πρόσθετων προληπτικών μέτρων. Η προϋπόθεση που έχει τεθεί από τους δανειστές – παρά τις εσωτερικές διαφωνίες ως προς την εξειδίκευση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών – συναντά την αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς η ψήφιση ενός πακέτου περικοπών στις δημόσιες δαπάνες της τάξεως του 3,5% και πλέον θα φέρει τον κ. Τσίπρα στη δεινότερη θέση που έχει περιέλθει έλληνας πρωθυπουργός κατά την περίοδο των Μνημονίων.
«Πόρτα» από την ΕΕ


Η άρνηση που εισέπραξε ο κ. Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο αίτημα για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής περιέπλεξε την κατάσταση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αντί για έκτακτη σύνοδο, ο κ. Τουσκ διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.
Σύμφωνα πάντως με όσα μεταφέρονται από αξιωματούχους των Βρυξελλών, τα όποια περιθώρια υπάρχουν δεν είναι όπως τα φαντάζεται η ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχει τρόπος συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων» μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, με την επισήμανση: «Αρκεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα μέτρα, όχι ένα προς ένα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια γενική ιδέα όσον αφορά εκείνα που θα σχετίζονται με την περικοπή δαπανών και τα έσοδα του κράτους».
Επειτα από αυτό και με τη συνεχιζόμενη πίεση προς την κυβέρνηση για αποδοχή της προϋπόθεσης των έκτακτων μέτρων για τη σύγκληση του Eurogroup, σύμφωνα με τις υπόνοιες κάποιων κυβερνητικών στελεχών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια κίνηση του Πρωθυπουργού προς το εσωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την αίρεση κάποιων συγκλονιστικών ανατροπών μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ορισμένα πολιτικά στελέχη που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση εκτιμούν με βεβαιότητα ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδυθεί ούτως ή άλλως στο γνωστό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό.
Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, τα ορατά ενδεχόμενα διαμορφώνονται ως εξής: δεδομένου ότι από τη συνομιλία με τον Ντόναλντ Τουσκ κατέστη σαφές πως συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο Eurogroup και με αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας μιας φόρμουλας για τη νομοθέτηση του πακέτου προληπτικών μέτρων, η κίνηση που το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να μεθοδεύσει κινείται σε δύο επίπεδα.
Κατ’ αρχάς, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει είτε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να παίξει το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι, είτε να αναζητήσει στην αντιπολίτευση συνυπεύθυνους για τις σκληρές αποφάσεις που καλείται να λάβει, έπειτα από επτά μήνες απραξίας στο πεδίο της υλοποίησης της συμφωνίας του προηγούμενου καλοκαιριού.
Είναι άλλωστε σαφής κατά την ανάγνωση της αντιπολίτευσης η πρόθεσή του αυτή, δεδομένου ότι στα επίσημα και ανεπίσημα σημειώματα που διακινούνται κυριαρχεί η λογική πως η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τη συμφωνία, όμως εκ μέρους του ΔΝΤ τής ζητούνται επιπλέον μέτρα και παράλληλα η ΝΔ – κατά μείζονα λόγο – κατηγορείται ότι συμπορεύεται με το Ταμείο.
Το δεύτερο βήμα το οποίο λέγεται ότι εξετάζει ο κ. Τσίπρας αφορά την προσπάθεια να καταστήσει συνυπεύθυνη και τη Βουλή για την επικύρωση των μέτρων, αναζητώντας πλειοψηφία 180 ψήφων, κατά τα πρότυπα του περυσινού καλοκαιριού.
Εκλογικός εκβιασμός;


Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα εμπεριέχουν το ενδεχόμενο εκβιαστικής προσφυγής στις κάλπες, με τη λογική ότι μια τέτοια κατάληξη, κατά την αντίληψη που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα βαρύνει την αντιπολίτευση που θα αρνηθεί να παράσχει εκ νέου κοινοβουλευτική στήριξη στον κ. Τσίπρα και όχι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα διατείνεται ότι «έχει τα χέρια του καθαρά».
Με αυτές τις εκκρεμότητες, η κυβέρνηση Τσίπρα πλησιάζει πλέον επικίνδυνα στο διάστημα το οποίο ο κ. Τσακαλώτος είχε περιγράψει ως καταστροφικό, με την περίφημη φράση «αν είναι να κλείσει η αξιολόγηση Μάιο ή Ιούνιο, τότε καήκαμε».
Δεδομένου ότι η ανησυχία επιβεβαιώνεται, κυβερνητικοί κύκλοι είναι φανερό ότι είτε σκέφτονται είτε διακινούν σενάρια εκλογών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euronews είχε εμφανιστεί επιφυλακτικός για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, υπονοώντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για αυτήν αν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Η συνέντευξη αυτή είχε δοθεί πριν από το Eurogroup της 22ης Απριλίου, όπου τα πρόσθετα μέτρα τέθηκαν ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Εξιλαστήριο θύμα
Εσωκομματικό blame game με στόχο τον Ευκλ. Τσακαλώτο

Η τακτική της επίρριψης ευθυνών για την έκβαση της διαπραγμάτευσης είχε διαφανεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα – σε παρασκηνιακό επίπεδο και με στόχο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.
Αφότου την Παρασκευή 22 Απριλίου το Eurogroup είχε απευθύνει ένα «ευγενικό» τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, απαιτώντας την ψήφιση του μηχανισμού προληπτικών μέτρων για την κάλυψη ενδεχόμενων αποκλίσεων, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε μια δοκιμασμένη τακτική.
Κατά την προσφιλή συνήθεια του στενού επιτελείου συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ενεργοποιήθηκε μια συνδυαστική πρακτική διαρροών, με πολλαπλούς στόχους. Από τη μία πλευρά, στο στόχαστρο βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Εναντίον του άρχισαν να δημοσιεύονται, σε διάφορα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, επιθέσεις για ανεπαρκή και αναποτελεσματική διαπραγματευτική τακτική, οι οποίες τον «φωτογράφιζαν» ως υπεύθυνο για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα.
Από την άλλη, σε αντίστοιχα και ελεγχόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου ΜΜΕ, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που προσδιόριζαν ως και την πιθανή ημερομηνία εκλογών στις 12 Ιουνίου 2016, λίγες δηλαδή ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα.
Η σχέση Μαξίμου – Τσακαλώτου αναδεικνύεται σε παράμετρο καθοριστική για τις εξελίξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι ραγδαίες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στο στενό επιτελείο του κυβερνητικού κέντρου λήψεως αποφάσεων είναι γνωστή η δράση της ομάδας των «53», της οποίας επιφανές στέλεχος είναι ο υπουργός Οικονομικών.
Επειτα όμως από ένα επτάμηνο κυβερνητικής αδράνειας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης της συμφωνίας που υπογράφηκε και ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι προφανές (σε κάποιους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) ότι αναζητεί ένα εξιλαστήριο θύμα για την πολιτικά επιζήμια συμφωνία την οποία σήμερα, σε οριακό σημείο και πάλι, καλείται να υπογράψει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από κυβερνητικούς κύκλους και γνώστες του περιεχομένου της συζήτησης στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής αφήνεται να διαρρεύσει ότι «ο Τσακαλώτος συμφώνησε με τους ομολόγους του για τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών». Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της κρίσης που σοβεί μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Μεγάρου Μαξίμου, η οποία αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες ημέρες, όσο θα αυξάνεται και η πίεση προς την κυβέρνηση για την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης.

«ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ»
Πολιτικά στελέχη που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση εκτιμούν με βεβαιότητα ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδυθεί ούτως ή άλλως στο γνωστό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να μελετά είτε σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είτε τρόπους ώστε να αναζητήσει στην αντιπολίτευση συνυπεύθυνους για τις σκληρές αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Κυβερνητικοί κύκλοι είναι φανερό ότι είτε σκέφτονται είτε διακινούν σενάρια εκλογών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk