Η διαμάχη Ριάντ – Τεχεράνης βουλιάζει ξανά το πετρέλαιο

Δίχως προσανατολισμό πελαγοδρομούν μέσα στα τεράστια αποθέματα που έχουν συσσωρεύσει οι πετρελαιοπαραγωγοί του πλανήτη.

Δίχως προσανατολισμό πελαγοδρομούν μέσα στα τεράστια αποθέματα που έχουν συσσωρεύσει οι πετρελαιοπαραγωγοί του πλανήτη. Το φιάσκο της περασμένης Κυριακής στην Ντόχα, όπου εκπρόσωποι 18 κρατών-μελών και μη μελών του OPEC απέτυχαν να καταλήξουν σε έναν τρόπο αντίδρασης για να ανακάμψουν οι τιμές και η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά εν γένει, προοιωνίζεται νέα πτώση των τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 που είχαν πέσει τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τουλάχιστον ως την 1η Ιουνίου, που ξεκινά η «drivers season» στις ΗΠΑ (ξεκινούν δηλαδή οι διακοπές των Αμερικανών), οι τιμές δεν φαίνονται να ανακάμπτουν πλην συγκλονιστικού απροόπτου, που θα έχει να κάνει με μια (απευκταία από όλους, ασφαλώς) μείζονα γεωπολιτική ένταση ή, ακόμη χειρότερο, με μια πολεμική ανάφλεξη.
Χαμηλή ζήτηση


Η βελτίωση των… ήδη πρωτοφανώς ήπιων καιρικών φαινομένων στο ενεργοβόρο Βόρειο Ημισφαίριο που σχεδόν εκμηδενίζουν τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης και Πολιτείες της Αμερικής (αυτές άλλωστε επηρεάζουν ουσιαστικά τις εξελίξεις στις τιμές), αλλά και η κάμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες – και δη στην κινεζική – δεν δημιουργούν προϋποθέσεις διατήρησης των τιμών σε επίπεδα άνω των 40 δολαρίων το βαρέλι, στα οποία είχαν φθάσει το τελευταίο δίμηνο (ανακάμπτοντας κατά 30%!) λόγω των προσδοκιών των αγορών για συντονισμένη δράση των πετρελαιοπαραγωγών.
Στην πρωτεύουσα του Κατάρ οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν πανηγυρικά εξαιτίας της αγεφύρωτης (προσώρας και άγνωστο για πόσο) διαφοράς μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης. Οι μεγάλοι παραγωγοί δεν συμφώνησαν στο πάγωμα της παραγωγής τους στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου για έξι μήνες (αυτός ήταν ο στόχος) εξαιτίας της άρνησης της Τεχεράνης να συμμετάσχει σε μια τέτοια συντονισμένη κίνηση. «Αν το Ιράν παγώσει την παραγωγή του θα σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από την άρση των εναντίον της κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας» είχε δηλώσει ήδη από την παραμονή της συνάντησης ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ζανγκανέχ. Αλλωστε ούτε ο Ζανγκανέχ ούτε άλλος εκπρόσωπος του Ιράν συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο των παραγωγών στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Αύξηση εξαγωγών


Η αλήθεια είναι ότι το Ιράν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε να αυξάνει τις εξαγωγές αργού, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων της Ουάσιγκτον για σταδιακή άρση των εμπορικών κυρώσεων κατά της χώρας, που παύει να λογίζεται πλέον ότι ευνοεί και προάγει την τρομοκρατία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Μαρτίου κατάφερε ήδη να φθάσει στο επίπεδο εξαγωγών του 2012. Εξάλλου, η Τεχεράνη δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία καθώς οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο ζενίθ εξαιτίας της εκτέλεσης ενός σαουδάραβα σιίτη κληρικού από το σουνητικό καθεστώς του Ριάντ προ τετραμήνου. Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένως διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να παγώσει την παραγωγή της αν όλες οι χώρες του OPEC και άλλοι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί, όπως η Ρωσία για παράδειγμα, δεν πράξουν το ίδιο.
Η ανάκαμψη των τιμών κατά 30% τους τελευταίους δυόμισι μήνες οφείλεται ακριβώς στις φήμες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που είναι η μεγαλύτερη εκτός OPEC πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη των τιμών. Η Ρωσία, όπως και άλλες χώρες που δεν μετέχουν στο OPEC (ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Νορβηγία) εκπροσωπήθηκε στην Ντόχα. Αλλά όλα τα τίναξε στον αέρα το Ιράν.
Ασφαλώς το φιάσκο της Ντόχα μπορεί να είναι προσωρινό.
Ο οικοδεσπότης υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ Σαλέχ αλ Σαντά δήλωσε, άλλωστε, ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βρούμε μια κοινή γραμμή». Αλλά μέχρι να βρεθεί ο… απροσδιόριστος αυτός χρόνος η τιμή του πετρελαίου ξαναπήρε την κατηφόρα πέφτοντας και πάλι κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι από τα 43 που είχε φθάσει λίγο πριν από τη σύνοδο. Η Saxo Bank προβλέπει σύντομη επιστροφή του αργού στα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Citigroup προειδοποιεί για «γενικότερες σοβαρές επιπτώσεις» για τις χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η ευκαιρία για «να εκτιναχθεί τάχιστα η τιμή στα 50 δολάρια», όπως προέβλεπε σε περίπτωση συμφωνίας η Bank of America, χάθηκε στην Ντόχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk