Οι Ιταλοί «φορτώνουν» τα «κόκκινα» δάνεια στον… Ατλαντα

Με σκεπτικισμό αντέδρασαν οι επενδυτές στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα αρωγής των ιταλικών τραπεζών που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση της Ρώμης.

Με σκεπτικισμό αντέδρασαν οι επενδυτές στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα αρωγής των ιταλικών τραπεζών που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση της Ρώμης.
Ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός Ταμείου υπό την επωνυμία Atlante (σημαίνει Ατλας) με προίκα 5 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και υπό κρατικό έλεγχο θεσμικοί επενδυτές όπως είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti).
Στόχος του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας του, που δοκιμάζεται από τα υπέρογκα «κόκκινα» δάνεια τα οποία φθάνουν (έπειτα από νέους, «βελτιωμένους» υπολογισμούς) στα 360 δισ. ευρώ, σε επίπεδα δηλαδή πολύ πιο υψηλά από τα 200 δισ. ευρώ που προ ολίγων μηνών είχαν εκτιμηθεί.
Διότι η ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα και η απαλλαγή του από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θεωρείται από τον Ρέντσι και το επιτελείο του όρος εκ των ων ουκ άνευ για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας που έξι χρόνια τώρα πασχίζει να ανακτήσει τον βηματισμό της έπειτα από την ύφεση στην οποία τη βύθισε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Τιτάνιο έργο


Με άλλα λόγια, το Atlante καλείται να σηκώσει το βάρος των υπερχρεωμένων τραπεζών όπως ο μυθολογικός Ατλας σήκωσε στους ώμους του τον ουράνιο θόλο. Το πρόβλημα όμως για την αγορά είναι ότι θεωρεί πως η δύναμη του Atlante (τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή) δεν του επιτρέπει να επιτελέσει ένα τέτοιο τιτάνιο έργο. «Μοιάζει σαν να μην αρκεί η προίκα του Atlante. Θα έλεγα ότι θα χρειαζόταν στο δεκαπλάσιο το ποσό που διαθέτει» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Ρίτσαρντ Τζέφρι, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων της Cazenove Capital Management στο Λονδίνο.
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, πάντως, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο ο Ματέο Ρέντσι είπε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να λάβει και πρόσθετα μέτρα για να διευκολύνει την πτωχευτική διαδικασία και να περιορίσει τον χρόνο επιστροφής των τραπεζών στην κανονικότητα με την απαλλαγή από τα χρέη τους.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόθεση του Ρέντσι ήταν να δημιουργήσει μια bad bank, μια «κακή τράπεζα» δηλαδή, στην οποία θα μετέφεραν τα χρέη τους οι ιταλικές τράπεζες. Συνάντησε, ωστόσο, την αδιάλλακτη άρνηση των Βρυξελλών στο σχέδιό του αυτό που κρίθηκε ως αθέμιτη κρατική βοήθεια στον τραπεζικό τομέα. Ετσι κατέληξε στη δημιουργία του Ταμείου Atlante το οποίο, εφόσον λάβει την επίσημη έγκριση της ΕΕ, θα λειτουργεί για τις υπερχρεωμένες τράπεζες ως δανειστής ύστατης καταφυγής.
Επιφυλακτική η αγορά


Σημειωτέον ότι οι ιταλικές τράπεζες μπήκαν στο στόχαστρο της αγοράς (οι απώλειες που καταγράφουν οι μετοχές τους από την αρχή του έτους είναι θεόρατες ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 60%) έπειτα από έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διαπιστώσει την έκθεσή τους σε «κόκκινα» δάνεια. Στις αρχές Ιανουαρίου η JP Morgan είχε συστήσει στους πελάτες της να αποφεύγουν τις επενδύσεις σε μετοχές των ιταλικών τραπεζών επειδή τα πιστωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιορίζουν τις προοπτικές ανάκαμψής τους. Με τον Ατλαντα, ωστόσο, η κυβέρνηση Ρέντσι ελπίζει να αλλάξει το κλίμα.

«Η βασική αποστολή του Atlante είναι να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών. Δεν πρόκειται για bad bank αλλά για ένα βοήθημα που θα έπρεπε ίσως να έχει δημιουργηθεί από το 2012»
δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Φίλιπο Αλοάτι, επικεφαλής αναλυτής της Hermes Fund Managers Ltd.
Πολλοί θεωρούν ότι το Atlante δεν έχει τις στιβαρές πλάτες που απαιτεί ο ρόλος του. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα 5 δισ. ευρώ είναι μόνο η αρχή και ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα στηρίξουν συν τω χρόνω το Ταμείο, ενόσω βελτιώνονται δηλαδή οι ισολογισμοί τους.

«Ο,τι είναι να συμβεί δεν θα συμβεί σε μια νύχτα»
σημειώνει ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse. Η πρώτη αντίδραση των αγορών δεν αφήνει περιθώρια για προβλέψεις. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου την επομένη της ανακοίνωσης της δημιουργίας του Ταμείου η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena ενισχύθηκε κατά 3,5%, η μετοχή της UniCredit (έχει τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια) ενισχύθηκε κατά 0,5%, ενώ η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 0,7%.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
«Σε δέκα χρόνια θα γίνει πρώτη δύναμη στην Ευρώπη»!

Θα επιθυμούσε σίγουρα να παίξει σε ένα πιο εύκολο γήπεδο το φινάλε της πρώτης θητείας του ο Ματέο Ρέντσι (λήγει στα μέσα του 2018). Η διάσωση του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας όμως δεν συνδέεται μόνο με την ανανέωση της θητείας του ιστορικά νεότερου στην ηλικία πρωθυπουργού στο αξίωμα (είναι μόλις 41 ετών).
Συνδέεται και με το μέλλον της τρίτης σε μέγεθος (μετά τη γερμανική και τη γαλλική) οικονομίας της ευρωζώνης.
Διότι η βιωσιμότητα των ιταλικών τραπεζών αποτελεί αναγκαία (αν και όχι ικανή) συνθήκη για την επιστροφή της ιταλικής οικονομίας στην ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του τερατώδους δημοσίου χρέους που τη βαραίνει.
Σε απόλυτες τιμές το δημόσιο χρέος στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 2,17 τρισ. ευρώ.
Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ωστόσο, παραμένει πάνω από το 130% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το ελληνικό – σημειωτέον ότι οι ειδικοί θεωρούν πως χρέη που ξεπερνούν το 90% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμα.
Πολιτική σταθερότητα

Από την άλλη πλευρά, θα παρατηρούσε κανείς, η Ιταλία είναι μια μεγάλη βιομηχανική χώρα, μέλος του G7 και εν πάση περιπτώσει τα χρέη των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι ακόμη μεγαλύτερα από το ιταλικό.
Ο Ρέντσι δεν φαίνεται πάντως να πιστεύει ότι η οικονομία θα επηρεάσει τόσο το μέλλον το δικό του και της χώρας του. Παρά τη ζοφερή κατάσταση του τραπεζικού τομέα, παρά το ότι η οικονομία εξακολουθεί να φλερτάρει με την ύφεση (το τέταρτο τρίμηνο του 2015 το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%), ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι σε δέκα χρόνια η Ιταλία θα έχει γίνει «πρώτη δύναμη» στην Ευρώπη!
Και αυτό επειδή διαθέτει πολιτική σταθερότητα ενώ ο υπόλοιπος κόσμος χάνεται! «Βλέπετε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μια χώρα (η Γερμανία) πλήττεται υπέρμετρα πολιτικά από την προσφυγική κρίση. Μια άλλη (η Γαλλία) έχει αμφίρροπες εκλογές την επόμενη χρονιά. Μια τρίτη (η Βρετανία) αγωνιά για την παραμονή της στην ΕΕ. Μια τέταρτη (η Ισπανία) δεν έχει κυβέρνηση» δήλωσε την περασμένη Τρίτη στο Bloomberg.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk