Με 600 ευρώ το ζώο πληρώθηκε η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών

Στη θανάτωση 5.500 αγελάδων προχώρησαν οι αρμόδιες ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.

Στη θανάτωση 5.500 αγελάδων προχώρησαν οι αρμόδιες ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η νόσος, η οποία όπως όλα δείχνουν ήρθε στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία, εξαπλώθηκε σύντομα από τον Έβρο σε ακτίνα 100 χιλιόμετρων, στην Κεραμωτή Νέστου (Καβάλα), χωρίς να υπάρχουν ενδιάμεσα κρούσματα. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, το ίδιο συνέβη και στη συνέχεια, καθώς από την Κεραμωτή τα επόμενα κρούσματα εκδηλώθηκαν στη Χαλκιδική.
Το γεγονός αυτό προβλημάτισε και τους ευρωπαίους αξιωματούχους από τον χώρο της υγείας που ασχολούνται με τις ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίοι ήρθαν προ ημερών στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθούν για την εξάπλωση της νόσου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπόλαρης, η ελληνική πλευρά έθεσε προφορικώς και γραπτώς στον ευρωπαίο επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Βιτένις Αντριουκαΐτις το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος με την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα επιτρέπει παρεμβάσεις στις χώρες προέλευσης των ζωονόσων.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε και το θέμα της έγκρισης ειδικών κονδυλίων για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων καθώς δεν προβλέπονται χρήματα από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αναπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο που σφαγιάστηκε.
Οι αγελαδοτρόφοι, σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη αποζημιώθηκαν τη Δευτέρα με 600 ευρώ ανά ζώο από εθνικούς πόρους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk