Haseeb Ahmad: «Οι ανεξέλεγκτες μειώσεις τιμών απειλούν τη φαρμακοβιομηχανία»

Η επιβολή clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι άδικη και πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία, λέει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Η επιβολή clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι άδικη και πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία, λέει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κ. Haseeb Ahmad. Οπως εξηγεί, το μέτρο αυτό στρέφεται ουσιαστικά εναντίον των ασθενών οι οποίοι πρέπει να λάβουν νέες καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων. Ο κ. Ahmad τονίζει ότι την τελευταία πενταετία οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν στηρίξει το σύστημα υγείας χρηματοδοτώντας το ένα τέταρτο της δαπάνης και περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.
Κύριε Ahmad, το ελληνικό σύστημα υγείας, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, είναι βιώσιμο;
«Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η οικονομική ύφεση και η υψηλή ανεργία αποστερούν έσοδα. Ταυτόχρονα οι κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις της ύφεσης – η μείωση του πραγματικού εισοδήματος αυξάνει τη νοσηρότητα – και οι δημογραφικές εξελίξεις απαιτούν περαιτέρω πόρους. Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Χρειάζονται καινοτόμες λύσεις που να συνδυάζουν ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης και παροχή υπηρεσιών με τρόπο που να αντιμετωπίζονται περισσότεροι ασθενείς με χαμηλότερο κόστος. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε διαφορετικά. Η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με την Πολιτεία για να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν στηρίξει ουσιαστικά το σύστημα υγείας χρηματοδοτώντας οι ίδιες ετησίως το ένα τέταρτο της δημόσιας δαπάνης. Συνεπώς το θέμα της βιωσιμότητας είναι η μέγιστη προτεραιότητα για όλους μας. Και δεν μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά με οριζόντιου χαρακτήρα μέτρα όπως η επέκταση του clawback και οι επιστροφές (rebates) και οι ανεξέλεγκτες μειώσεις τιμών που απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου συνολικά».
Οταν μιλάτε για επέκταση του clawback αναφέρεστε στην πρόσφατη απόφαση για την επιβολή του μέτρου στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη;
«Ασφαλώς. Ανάλογη απόφαση δεν εφαρμόζεται πουθενά. Είναι ελληνική πρωτοτυπία και άδικη διότι ουσιαστικά τα βέλη στρέφονται εναντίον των ασθενών. Και μάλιστα εναντίον των ανθρώπων που έχουν σοβαρές παθήσεις. Μιλάμε για ογκολογικούς ασθενείς, για πάσχοντες από νευρολογικές και άλλες παθήσεις. Είναι σαν να λέει το κράτος ότι οι ασθενείς αυτοί δεν δικαιούνται να λαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες, το κόστος των οποίων είναι υψηλότερο έναντι άλλων ακριβώς επειδή είναι νέες και καινοτόμες».
Ωστόσο η απόφαση αυτή ελήφθη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τι σημαίνει για τη φαρμακοβιομηχανία;
«Η επόμενη ημέρα πιθανώς θα είναι ένα αδιέξοδο για όλους, την Πολιτεία, το σύστημα υγείας και τους ασθενείς. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη τη βιομηχανία, ερευνητική και γενοσήμων, εγχωρίων συμφερόντων ή πολυεθνικών εταιρειών. Ο ΣΦΕΕ κάνει προσπάθειες να υπάρξει λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται και εμείς στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε, σε πνεύμα συνεργασίας, να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διασφάλιση της ομαλής διάθεσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων και της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία τους».
Ποιες άλλες στρεβλώσεις υπάρχουν στο σύστημα που θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουν;
«Στα θετικά του συστήματος είναι ότι οι επαγγελματίες Υγείας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα καλά εκπαιδευμένοι και υπεύθυνοι και ότι ακόμη η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι σε πολύ καλά επίπεδα και υπάρχει ανθρώπινη προσέγγιση. Θα πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι, αν κάποιος σχεδίαζε εξαρχής ένα αποδοτικό σύστημα υγείας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν το ελληνικό. Το ελληνικό σύστημα είναι ένας λαβύρινθος και ως αποτέλεσμα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Πρωτίστως οι ασθενείς οι οποίοι δεν λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένη πληροφόρηση, ενώ οι ειδικευμένοι λειτουργούν ατομικά και δεν αντιμετωπίζουν συνολικά την υγεία του ασθενούς. Υπάρχει άναρχη – αλλού περιορισμένη και αλλού κακή ή υπερβολική – χρήση διαγνωστικών εξετάσεων, τα νοσοκομεία αμείβονται για τον όγκο και όχι την αξία των παρεχομένων υπηρεσιών, τα φαρμακεία δεν έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα παροχής φροντίδας και εκείνοι που χρηματοδοτούν το σύστημα βυθίζονται στη γραφειοκρατία».
Με βάση την εμπειρία σας, ποια είναι τα βήματα για ένα επιτυχημένο σύστημα υγείας;
«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο δράσεων και πολιτικών το οποίο θα προσδιορίζει εξαρχής το είδος και το επίπεδο της Υγείας που θέλουμε να προσφέρουμε. Κατ’ αρχάς πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην ανάδειξη της ποιότητας και της καινοτομίας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Πρέπει να καθοριστούν οι προτεραιότητες με βάση τις υγειονομικές ανάγκες. Να δοθεί έμφαση στα υπάρχοντα δεδομένα, όπως εκείνα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία είναι άκρως ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να γίνουν πολύ αποδοτικά και χρήσιμα για την εφαρμογή όλων των παραπάνω. Ενδεικτικά αναφέρω το πρόγραμμα «Closercare» το οποίο εφαρμόζει η MSD στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εν λόγω σύστημα οδήγησε σε μείωση κατά 50% των εισαγωγών και 66% των ημερών νοσηλείας. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη για το σύστημα ήταν σημαντικά. Παράλληλα πρέπει να καθιερωθούν νέοι ποιοτικοί δείκτες στο σύστημα υγείας και να αναδειχθεί η αξία της καινοτομίας».

«Φραγμός το ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον»

Ως ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, που μεγαλώσατε, σπουδάσατε και εργαστήκατε στο εξωτερικό, πώς βιώνετε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης;

«Οταν μου ανατέθηκε η περιφερειακή διεύθυνση Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, χάρηκα πάρα πολύ και επαγγελματικά το θεώρησα μια γοητευτική πρόκληση. Πίστευα ότι με πολύ σκληρή δουλειά η Ελλάδα είχε όλα τα εχέγγυα για να καταφέρει να βγει από την κρίση. Από το πρώτο χρονικό διάστημα της θητείας μου στην Ελλάδα, διαπίστωσα πραγματικά ότι δεν είχα πέσει έξω. Ταυτόχρονα, διαπίστωσα ότι οι συνεργάτες μου στην MSD, εκτός από τα φοβερά ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτουν, δουλεύουν πολύ σκληρά για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, τόσο τους ατομικούς όσο και της εταιρείας.
Προσωπικά ήμουν πολύ χαρούμενος καθώς η οικονομία της Ελλάδας βρισκόταν πραγματικά σε μια κατεύθυνση σταθεροποίησης και ισχνής αρχικά ανάπτυξης, ενώ οι στόχοι που είχαμε θέσει ως εταιρεία άρχισαν να εκπληρώνονται. Η εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα και αβεβαιότητα που κυριάρχησε το 2015 κυρίως στο οικονομικό και τραπεζικό περιβάλλον αλλά και οι έντονες πολιτικές εξελίξεις επανέφεραν φόβους και πραγματικότητες του 2012, ίσως με πιο έντονο τρόπο τη δεύτερη φορά. Ετσι είναι σαν να ξεκινάμε πάλι από την αρχή και με πιο δύσκολες συνθήκες γιατί το δημοσιονομικό και οικονομικό πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου είναι πιο αυστηρό.
Προσπαθώντας να κάνω μια αποτίμηση για τα όσα έχω βιώσει επιχειρηματικά στην Ελλάδα, πέρα από πράγματα που πιθανότατα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, όπως η πολυνομία, η διαφθορά, η υπερφορολόγηση κ.λπ., αυτό που προσωπικά με εντυπωσιάζει είναι ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι νόμοι που το διέπουν είναι τόσο ρευστά, που είναι πρακτικά αδύνατον να σχεδιάσει κάποιος μια επένδυση με ορίζοντα πενταετίας και να είναι σίγουρος ότι τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν στην πορεία. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο φραγμό για την ανάπτυξη της οικονομίας σας σήμερα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk