Η ιταλική Snam ο έκτος μέτοχος του TAP

Η ιταλική εταιρεία Snam SpA (Snam) θα ενταχθεί σύντομα στην κοινοπραξία του αζέρικου αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline / Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου).

Η ιταλική εταιρεία Snam SpA (Snam) θα ενταχθεί σύντομα στην κοινοπραξία του αζέρικου αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline / Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση του TAP, η Snam είναι τελικά η εταιρεία που εξαγόρασε το 20% του έργου από τη Statoil για 208 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στη συγκεκριμένη συναλλαγή, η οποία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Η Statoil είχε από τον περασμένο Απρίλιο αποχωρήσει από την κοινοπραξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στην Κασπία και είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει και από την κοινοπραξία του TAP, όπως είχε γράψει το «Βήμα».
Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, στην κοινοπραξία του TAP θα μετέχουν: η BP (20%), η αζέρικη SOCAR (20%), η ιταλική Snam SpA (20%), η βελγική Fluxys (19%), η ισπανική Enagas (16%) και η ελβετική Axpo (5%).
Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP κ. Ίαν Μπράντσο, «η κοινοπραξία ήταν πάντα ανοιχτή σε νέους στρατηγικούς εταίρους και θα είμαι πολύ ικανοποιημένος να υποδεχθώ τη Snam στον TAP. Αυτό συνεχίζει το επιτυχημένο μοντέλο της κοινοπραξία μας, το οποίο έφερε κοντά παραγωγούς, ενδιάμεσους παίκτες στον τομέα του φυσικού αερίου και αγοραστές φυσικού αερίου προκειμένου να αναπτύξουν αυτό το σημαντικό έργο. Έχοντας τη Snam στο έργο θα εξακολουθήσει να ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΤΑΡ ως ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταφέρει μια νέα πηγή φυσικού αερίου στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης».
Να σημειωθεί ότι η Snam έχει ήδη προσεγγίσει τη SOCAR για την απόκτηση του 17% μετοχών στον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, έχει ζητήσει να περιοριστεί η συμμετοχή της αζέρικης εταιρείας από το 66% στο 49% και το υπόλοιπο να εξαγοραστεί από άλλη εταιρεία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk