ΤΕΕ: Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια €600 εκατ. για έργα ενεργειακής αναβάθμισης

Νέες υπηρεσίες υποστήριξης για τους μηχανικούς της χώρας, αλλά και για τους δήμους, ετοιμάζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Νέες υπηρεσίες υποστήριξης για τους μηχανικούς της χώρας, αλλά και για τους δήμους, ετοιμάζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Προτεραιότητα αποτελεί η τεχνική υποστήριξη περίπου 100 μικρών δήμων, οι οποίοι ελλείψει τεχνικών υπηρεσιών αδυνατούν να απορροφήσουν αποτελεσματικά κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020. Όπως ανέφερε μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ζήτησε τη συνδρομή του τεχνικού συμβούλου του κράτους προκειμένου να βοηθήσει τους μικρούς δήμους να συνταξούν εγκαίρως τεχνικά δελτία για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
«Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει εάν θα αφορά δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων ή κάτω των 10.000 κατοίκων», σημείωσε ο κ. Στασινός. Ωστόσο, για να λειτουργήσει η υπηρεσία στήριξης των μικρών δήμων θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία μιας ειδικής δομής στο ΤΕΕ, με κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Στόχος είναι η μεγαλύτερη και πιο έγκαιρη απορρόφηση κονδυλίων από τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στασινό, 500 – 600 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς ακόμη δεν έχει αναθεωρηθεί η μελέτη του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο (αιρεσιμότητα) για να «ξεκλειδώσουν» τα συγκεκριμένα κονδύλια. Άλλωστε, το υπουργείο ακόμη δεν έχει καθορίσει ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, με στόχο να επιτευχθεί ο βέλτιστος συνδυασμός μεταξύ επενδύσεων και εξοικονόμησης, γνωστός και ως «βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα», υποχρέωση με την οποία η χώρα δεν έχει συμμορφωθεί και γι΄αυτό η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξιοποίηση μηχανικών κατά τη στρατιωτική θητεία
Εκτός από τον κ. Κουρουμπλή, σε συζητήσεις βρίσκεται το ΤΕΕ και με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος αναζητά τρόπους ώστε να δρομολογηθεί η αξιοποίηση νέων μηχανικών κατά τη στρατιωτική τους θητεία. Παράλληλα, ζητήθηκε η βοήθεια του ΤΕΕ προκειμένου να γίνει η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων που χρειάζονται στον στρατό.
Παράλληλα, ο κ. Στασινός κατήγγειλε την αναβλητικότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ακόμη δεν έχει προωθήσει για υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που έχει ήδη επιστραφεί στο υπουργείο με λίγες παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Στο συρτάρι του υπουργείο βρίσκεται εδώ και μήνες και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. «Έχουμε προτείνει επίσης, να γίνεται ηλεκτρονικά τόσο η αδειοδότηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, όσο και των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος», τόνισε ο κ. Στασινός.
Παράλληλα, ο κ. Στασινός επιχειρεί να βάλει τάξη στα οικονομικά του ΤΕΕ. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο προκάτοχός τους, σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης «άφησε «κληρονομιά» στο ΤΕΕ χρέη 2,5 με 3 εκατ. ευρώ».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk