Οργή από τους οινοπαραγωγούς για τον φόρο στο κρασί

Την αγωνία και την οργή του εκφράζει ο οινοπαραγωγικός κλάδος της χώρας για την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης 40 λεπτών ανά φιάλη ως ισοδύναμο μέτρο για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Την αγωνία και την οργή του εκφράζει ο οινοπαραγωγικός κλάδος της χώρας για την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης 40 λεπτών ανά φιάλη ως ισοδύναμο μέτρο για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Όπως καταγγέλλουν οι οινοποιοί, σε κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγει κρασί δεν έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) τίθεται ζήτημα επιβίωσης του ελληνικού αμπελώνα.
Ο Σύνδεσμος Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας, σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε σήμερα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφέρει ότι η επιβολή φόρου στο κρασί θα οδηγήσει σε αύξηση της παράνομης διακίνησης χύμα κρασιού στο εσωτερικό της χώρας και θα είναι σε βάρος των οργανωμένων οινοποιείων, μικρών ή μεγάλων, τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας και πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και εις βάρος των εσόδων του κράτους.
Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν την Τρίτη προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Τσακαλώτο και Βαγγέλη Αποστόλου, οι οινοπραγαωγοί της Κρήτης αναφέρουν ότι ο κλάδος της οινοποιίας, παρ’ όλες τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, «εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα, να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν».
Και ο Γιάννης Μπουτάρης αντίθετος στην επιβολή φόρου στο κρασί

Τη διαφωνία του με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οινοπαραγωγός Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι για τις χώρες τις μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το κρασί «είναι πολιτισμικό προϊόν, δεν είναι αλκοολούχο ποτό».

«Είναι τόσο παράλογο να φορολογείς ένα γεωργικό προϊόν, το οποίο μέσα στην κρίση έχει αύξηση», είπε, μιλώντας για «εύκολη λύση».

«Ας αφήσουμε τα χαζά, να πιάσουμε την παρανομία. Αυτό χρειαζόμαστε στη χώρα, δεν χρειαζόμαστε να τσακίζουμε τους νόμιμους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Βάλτε τα στο ουίσκι και στη μπύρα που δεν είναι προϊόντα ελληνικά».

Όλες οι επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου και των συναφών δραστηριοτήτων, όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες αμπελουργοί, «θα αναγκαστούν να προβούν σε περιορισμό δραστηριοτήτων, σε απολύσεις προσωπικού ή ακόμα και σε διακοπή των εργασιών τους».

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με τον ΣΕΟ δεν αγγίζει το ζήτημα της χύμα διάθεσης αλκοόλης και αποσταγμάτων από την οποία προκύπτει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλαπλάσια των ισοδύναμων μέτρων που αναζητούνται. Μάλιστα, με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα ενισχυθεί το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης οίνου, όπως συμβαίνει και με άλλα άλλα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε φόρος όπως με το τσίπουρο.
Ο Σύνδεσμος Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας στην επιστολή του επισημαίνει ότι, το εμφιαλωμένο κρασί δέχεται τεράστιο ανταγωνισμό όχι μόνο στην εσωτερική αγορά από το χύμα, που σε μεγάλο ποσοστό διακινείται, χωρίς τιμολόγια, αλλά και στην εξωτερική αγορά από τον ανελέητο ανταγωνισμό των κρασιών, τόσο των χωρών του τρίτου κόσμου (Χιλή, Αργεντινή κλπ), όσο και των χωρών μέσα στην Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία κλπ).
Πάντως, όπως σημειώνουν οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι η κύρια βάση απορρόφησης της παραγωγής του κλάδου, παρά την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας δε το σημαντικό ρόλο που παίζει η τουριστική αγορά της χώρας η οποία αποτελεί αφ’ ενός σημαντική βάση κατανάλωσης και αφ’ ετέρου γνωριμίας με το προϊόν, με ότι προφανή αντίκτυπο έχει αυτό στις εξαγωγές.
Επίσης, σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς της Νεμέας, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία του συνόλου σχεδόν των οινοποιείων να ανταποκριθούν στην νέα εισφορά, η οποία, ενδεικτικά, είναι μεγαλύτερη από το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης, ανά κιλό, στην πλειονότητα των σταφυλιών, γεγονός που καθηλώνει την τιμή του σταφυλιού, προκαλώντας τα δικαιολογημένα παράπονα και την αγανάκτηση και των αμπελοκαλλιεργητών.
Ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας σε αριθμούς
– 200.000 αμπελουργοί,
– 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία,
– 20.000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας,
– εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk