Υψηλοί τόνοι και ενστάσεις στην ακρόαση φορέων στο ν/σ για τα ΜΜΕ

Με αντιπαράθεση ξεκίνησε η δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ η οποία αφορά την ακρόαση φορέων.

Με τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις και τις επικρίσεις των εκπροσώπων των φορέων του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και με την επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με φόντο την μη δημοσιοποιημένη ακόμα αλληλογραφία με την Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται να εγείρει σειρά θεμάτων σε σχέση με την ουσία ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, συνεχίζεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η διαδικασία συζήτησης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ελ. Αυγενάκης κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για «μυστικές συναλλαγές και εκβιασμούς» και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει την σχετική αλληλογραφία με τα ευρωπαϊκά όργανα τα οποία, όπως είπε, θέτουν θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. «Δεν κρύβουμε επιστολές», απάντησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας πως όταν κάποιο πρόσωπο ή φορέας κάνει καταγγελία στα αρμόδια κοινοτικά όργανα τότε αυτά είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν την ελληνική κυβέρνηση για την καταγγελία αυτή. Πάντως παραδέχθηκε ότι υπάρχει αλληλογραφία, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα διότι το θέμα «είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα» και δήλωσε πως «ό,τι κάνουμε το κάνουμε σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία». Ωστόσο, η ένταση συνεχίστηκε με τον εισηγητή της ΝΔ να εγκαλεί τον υπουργό ότι «ψεύδεστε και αποκρύπτετε από τους βουλευτές και το Κοινοβούλιο σημαντικά στοιχεία».

Σε παρέμβασή του υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς διευκρίνισε ότι η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν ρωτώντας κατά πόσον μπορεί η ΕΡΤ να παράσχει σήμα σε τρίτους και όπως είπε «είμαστε εντός της 20μερης προθεσμίας που έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε», ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τεθεί υπ’ όψιν των κομμάτων η αλληλογραφία με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να μην δημιουργεί εντυπώσεις. «Ό,τι μπορώ θα το καταθέσω», είπε ο κ. Παππάς.

Κριτική ασκήθηκε προς την κυβέρνηση και για την απουσία μέλους της διοίκησης του ΕΣΡ από την ακρόαση φορέων, παρά το γεγονός ότι προσήλθε νομικός της ανεξάρτητης αρχής για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου. Τελικώς συμφωνήθηκε να κληθεί η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου, ενώ η νομικός Πέρσα Λαμπροπούλου αποτιμώντας το νομοθέτημα είπε ότι «δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά, όπως έχει γίνει στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.». «Το να ρυθμίζει μόνο ένα θέμα δίχως να λαμβάνει υπόψη το υπόλοιπο τοπίο αποτελεί πρόβλημα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα δάνεια από παλαιότερες διατάξεις δεν είναι σωστό, δεν είναι αποτελεσματικό, γιατί επαναλαμβάνονται ανεπιτυχείς διατάξεις».

«Σταθερότητα και αξιοπιστία» ζήτησε εκ μέρους των διαφημιστικών εταιρειών Κ. Ρόκκος, κάτι που όπως είπε, «το νομοσχέδιο δεν τα εξασφαλίζει». «Μπορεί και να μην τα απαγορεύει, αλλά πρέπει να μηδενιστεί αυτή η περίοδος ασάφειας», τόνισε.

Αναφερθείς στο θέμα του ψηφιακού παρόχου, ο εκπρόσωπος της DIGEA Στρ. Λιαρέλλης διευκρίνισε ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο καθώς το μοντέλο λειτουργίας είναι κοστοκεντρικό. «Με έναν πάροχο δικτύου είναι μικρότερο το τίμημα», είπε σημειώνοντας ότι η αύξηση του κόστους με δεύτερο πάροχο θα είναι 35-45%, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα (από την ΕΡΤ), συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, βάσει του οποίου πήρε την άδεια η DIGEA. «Η οικονομικοτεχνική μελέτη πρέπει να αλλάξει με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε. Όπως είπε εξάλλου οι ανάγκες της ΕΡΤ απαιτούν έναν πολυπλέκτη με μέσο όρο κόστους 440.000 ευρώ το μήνα. Και πρόσθεσε: «Η διακριτική ευχέρεια του υπουργού να μπορεί να αφαιρεί έναν πολυπλέκτη από τον πάροχο δικτύου, συνιστά επίσης αλλαγή των όρων του διαγωνισμού».

Ο εκπρόσωπος Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Π. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι συμφωνεί απολύτως με όσα έχει θέσει επί του νομοσχεδίου το ΕΣΡ το οποίο επί της ουσίας το αποδομεί. «Αν εφαρμοστούν αυτά που λέει (το ΕΣΡ) συμφωνούμε απόλυτα», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αφορά το σύνολο της αγοράς άλλως δεν θα ρυθμιστεί κάτι. «Είμαστε υπέρ της συνολικής ρύθμισης», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε «πρόβλημα ισονομίας και ανταγωνισμού». Όσον αφορά το κόστος διανομής ψηφιακού περιεχομένου, ανέφερε ότι θα είναι «τρεις με τέσσερις φορές παραπάνω για την ΕΡΤ».

Εκ μέρους της ένωσης περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών ο Γ. Πανταζόπουλος είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι χειρότερο των προηγουμένων», ενώ μίλησε και για επιβράβευση της διαπλοκής. Την εξαίρεση των ενημερωτικών σταθμών της περιφέρειας από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ζήτησε ο εκπρόσωπός τους Α. Δημητρίου. Ο Μ. Γκανάς, της Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), είπε ότι το νομοσχέδιο «προσπαθεί να βάλει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο», αλλά είπε ότι είναι «άδικο που γίνεται ο διάλογος σε ασφυκτικά πλαίσια». Όσον αφορά τον εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΑ Δ. Τσαλαπάτη, τόνισε ότι «η ΕΣΗΕΑ είναι απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής συγκέντρωση στα ΜΜΕ είτε αυτή προέρχεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε την πολιτική εξουσία» και ευχήθηκε «να μην φτάσουμε σε άλλο μαύρο της ΕΡΤ». «Καλό είναι η ΕΡΤ να ανοίξει πρώτα στην κοινωνία και μετά να κάνει μπίζνες», είπε χαρακτηριστικά σχετικά με την ρύθμιση που προβλέπει την δυνατότητα να γίνει η ΕΡΤ πάροχος ψηφιακού σήματος. Ενώ αναφερθείς στο άρθρο 9 ο κ. Τσαλαπάτης είπε ότι καταργείται κάθε έννοια συλλογικής εργασίας και απορρυθμίζεται πλήρως το εργασιακό τοπίο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk