«Μαχαίρι» 10% στη βουλευτική αποζημίωση και τέλος στο αφορολόγητο

«Μαχαίρι» 10% στη (βασική) βουλευτική αποζημίωση και πλήρη φορολογική εξομοίωση των αντιπροσώπων του έθνους με τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων προβλέπει

«Μαχαίρι» 10% στη (βασική) βουλευτική αποζημίωση και πλήρη φορολογική εξομοίωση των αντιπροσώπων του έθνους με τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του νέου Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για τον εξορθολογισμό των πόρων και την αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου και των μελών του. Στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «να αποκατασταθεί η υπόσταση του Κοινοβουλίου, κάτι που θα αντανακλά και θα αντιστοιχίζεται με την κρίση που πέρασε η χώρα, ενώ παράλληλα θα αποτελεί προωθητικό παράγοντα». Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής προσβλέπει σε σειρά αλλαγών όσον αφορά τις λειτουργίες, τους πόρους, τα οργανογράμματα και την αποτελεσματικότητα του Κοινοβουλίου και φιλοδοξεί η παρούσα Βουλή, πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της, να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του πολυετούς κύκλου των μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών.
Ο μισθός έμενε αμετάβλητος


«Ουδέποτε είχε πειραχθεί ο βασικός «μισθός» των βουλευτών. Το «ισοδύναμο» επιχείρημα για να μην υποστεί μειώσεις ήταν ότι οι βουλευτές δεν ακολούθησαν τις αυξήσεις που διεκδίκησαν οι δικαστές και παρέμειναν στάσιμοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικοί παράγοντες. Σημειώνεται ότι η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις απολαβές του Προέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με το Ζ’ Ψήφισμα του 1975, το οποίο έχει συνταγματική ισχύ, και έτσι παγίως θεωρείτο ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μείωση ή αύξησή της. Βεβαίως, οι συνολικές απολαβές των βουλευτών τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί αρκετές μειώσεις (μείωση αφορολόγητου, περικοπές επιδομάτων και αποζημιώσεων από συμμετοχές σε επιτροπές κ.λπ.), ωστόσο η βασική βουλευτική αποζημίωση αυτή καθεαυτή δεν έχει μειωθεί. «Δεν μπορούν οι βουλευτές να παραμένουν η μόνη κατηγορία που δεν έχει υποστεί ουσιαστικές μειώσεις» λένε οι θιασώτες της άποψης αυτής, προσθέτοντας ότι, εκτός από το «μαχαίρι» στη βασική αποζημίωση, θα υπάρξει και πλήρης φορολογική εξομοίωση με τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων. Και αυτό διότι, παρά τη μείωση του αφορολόγητου των βουλευτών τα τελευταία χρόνια, ένα τμήμα των απολαβών τους παραμένει φορολογικά αλώβητο (το 25%).
Οπως ο ίδιος δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, αλλά μάλλον πέρασε απαρατήρητο από τους περισσότερους βουλευτές, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους και παρότι έχουν υπάρξει ουσιαστικές μειώσεις στο καθεστώς αποζημιώσεων και επιδομάτων το προηγούμενο διάστημα, θα ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως «εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού με πρόνοια ώστε να μη θιγούν ενδεχομένως αποζημιώσεις, π.χ. αιρετών, που συμπαρασύρονται κατά νόμο».
Για το 2015 ο προϋπολογισμός της Βουλής προέβλεπε για τις βουλευτικές αποζημιώσεις κονδύλι ύψους 20.541.000 ευρώ και για την αμοιβή τους από τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών 1.421.000 ευρώ (κάθε βουλευτής αμείβεται με 75 ευρώ ανά συνεδρίαση). Για το επίδομα οργάνωσης γραφείου των βουλευτών το κονδύλι είναι 6.411.000 ευρώ και για τα έξοδα κίνησής τους 1.365.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η καθαρή βουλευτική αποζημίωση κυμαίνεται από 5.500 έως 6.000 ευρώ μηνιαίως (περί τις 8.000 ευρώ μεικτά).
Στις προτεραιότητες του κ. Βούτση είναι ο γενικότερος εξορθολογισμός πόρων και δαπανών της Βουλής. Σημειώνεται ότι για το τρέχον έτος η Βουλή είχε προϋπολογίσει το ποσό των 139.922.000 ευρώ, ενώ για το 2014 το ποσό των 141.898.000 ευρώ. Το 2013 ο προϋπολογισμός της ανερχόταν σε 148.751.000 ευρώ, το 2012 σε 170.972.000 ευρώ, το 2011 σε 197.988.000 ευρώ, το 2010 σε 218.253.000 ευρώ και το 2009, χρονιά που η χώρα εισήλθε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, σε 222.140.000 ευρώ. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι παρά τη μείωση κατά έτος που εμφανίζουν οι προϋπολογισμοί της Βουλής, ακόμη και σήμερα δαπανώνται υψηλά ποσά είτε για μισθώματα κτιρίων που χρησιμοποιεί (3.800.000 ευρώ), είτε για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) που φτάνει τα 3.270.000 ευρώ, είτε για λοιπές μισθώσεις ύψους 2.362.000 ευρώ.
Τα έξοδα για κτίρια και αυτοκίνητα


Μάλιστα ο κ. Βούτσης – ο οποίος είναι και μηχανικός – επισκέπτεται αυτή την περίοδο ένα προς ένα τα κτίρια που μισθώνει η Βουλή και εξετάζει όλες τις σχετικές συμβάσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για αμοιβές συντήρησης και επισκευής κτιρίων και μόνιμων εγκαταστάσεων το κονδύλι για το 2015, αν και μειωμένο σε σχέση με το 2014, ήταν 1.730.000 ευρώ. Εξοικονόμηση προβλέπεται για τα αυτοκίνητα που χρονομισθώνει η Βουλή για λογαριασμό των βουλευτών. «Θα υπάρξει σαφής προσπάθεια μείωσης της δαπάνης αυτής» λέγεται αρμοδίως, καθώς οι βουλευτές Α’, Β’ Αθηνών, Πειραιά και Περιφέρειας Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.399 κ.εκ., το οποίο κοστίζει 750 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή 9.000 ευρώ ετησίως) και οι υπόλοιποι βουλευτές δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.799 κ.εκ., το οποίο κοστίζει 1.200 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή 14.400 ευρώ ετησίως).


Αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων
Οι «υπάλληλοι-φαντάσματα», η Βιβλιοθήκη και το Κανάλι

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού που σχεδιάζει ο κ. Βούτσης αναμένονται αλλαγές και όσον αφορά τους αποσπασμένους συνεργάτες που δικαιούται κάθε βουλευτής και οι οποίοι, από τρεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν σε δύο, ενώ όσον αφορά τους περίπου 1.400 υπαλλήλους της Βουλής (μόνιμους, ιδιωτικού δικαίου και μετακλητούς), αυτό που συζητείται με έμφαση είναι ότι θα υπάρξει ξεκαθάρισμα του οργανογράμματος του Κοινοβουλίου ώστε να διαπιστωθεί αν και ποιοι είναι οι «υπάλληλοι-φαντάσματα». «Τα οργανογράμματα θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες και σε πραγματικά μεγέθη και βάσει αυτών θα γίνει δυνατή και η αποκατάσταση ισότιμων όρων στις συνθήκες και στις σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στη Βουλή» αναφέρουν οι αρμόδιοι, ενώ και ο Βούτσης έθεσε από του βήματος ευθέως ως προϋπόθεση τη συνεχή εσωτερική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων και στοχοθεσίας στις λειτουργίες της Βουλής, ενώ έχει δηλώσει ότι «θα σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και των εργολαβιών πάνω στις εργασιακές σχέσεις», όπως και ότι θα αντιμετωπιστεί ριζικά η γενικευμένη επισφάλεια που δημιουργείται από τη διαιώνιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και ότι θα καταργηθεί το καθεστώς της συστηματικής ανάθεσης σε εξωτερικές εταιρείες «φιλέτων» του Δημοσίου και εν προκειμένω της Βουλής.

«Αναβάθμιση και εξορθολογισμός»
προβλέπεται και για το Κανάλι της Βουλής (η φράση του μάλιστα στην ομιλία του ότι «δεν είμαστε καναλάρχες» ήταν ευθεία βολή κατά της προκατόχου του), ενώ πολλές είναι οι εκκρεμότητες που βρήκε ο νέος πρόεδρος. Μεταξύ αυτών, η «ακέφαλη» εδώ και μήνες Βιβλιοθήκη της Βουλής, αλλά και το Ιδρυμα της Βουλής, το οποίο παραμένει εδώ και επτά μήνες σε «αδράνεια», αφού δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του επικεφαλής του. Στις προθέσεις του κ. Βούτση είναι ακόμη η κατάργηση του ιδιότυπου καθεστώτος των (13!) Ειδικών Κανονισμών που υπάρχουν στη Βουλή ώστε να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του γενικού Κανονισμού της Βουλής, όπως και «η άρση των υπαρχουσών διακρίσεων και ιδιότυπων σχέσεων που είχαν δημιουργηθεί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk