Ταξίδι στη Σμύρνη

ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ και πολιτισμικές εκδηλώσεις του Δήμου Νέας Σμύρνης σε ανάμνηση του Ελληνισμού της Ιωνίας και γενικότερα της Μικράς Ασίας

Ταξίδι στη Σμύρνη | tovima.gr
ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ και πολιτισμικές εκδηλώσεις του Δήμου Νέας Σμύρνης σε ανάμνηση του Ελληνισμού της Ιωνίας και γενικότερα της Μικράς Ασίας μάς προσκαλούν σε μια παρένθεση του σήμερα για να θυμηθούμε – και πολλοί να μάθουν – τι γινόταν στη Σμύρνη το 1915, πριν από 100 χρόνια. Είχε αρχίσει από το 1914 ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος – και στο Δυτικό Μέτωπο η ανθρωποσφαγή στη λάσπη μεταξύ Γάλλων και Γερμανών. Η Ελλάδα είχε διακηρύξει ουδετερότητα, αλλά το 1916 από τη Θεσσαλονίκη, με ηγέτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο, θα έμπαινε και αυτή στον πόλεμο στην πλευρά της «Αντάντ» / Γάλλων – Αγγλων κ.ά.
nnn
ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ο ουρανός σκοτείνιαζε… Η Τουρκία ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και σε κάθε «πρόσφορη περίσταση» ο διωγμός Ελλήνων και Αρμενίων ήταν συνήθης τακτική των Οθωμανών. Ωστόσο ο Πανιώνιος, με τον Δημητρό Δάλλα μπροστάρη, δεν δίστασε να γιορτάσει την 25ετηρίδα του (από Ορφέα αρχής γενομένης το 1890). Ο πρωτοπόρος σύλλογος δεν διστάζει να διοργανώσει τους 17ους Πανιωνίους Αγώνες. Μάλιστα τους έδωσε πανηγυρική μορφή με συμμετοχή αθλητών του Απόλλωνα και του Πέλοπα (που είχε χάσει το γήπεδό του), γράφουν οι Σολομωνίδης – Λωρέντης (1965).
nnn
ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ χρόνο άρχισαν οι μεγάλοι διωγμοί των Ρωμιών, ως το 1918, όταν το κομμένο νήμα του αγωνιστικού θεσμού ενώθηκε με την τέλεση των 18ων Πανιωνίων. Είναι η εξοντωτική περίοδος για τους αλύτρωτους της Ανατολής. Ανελέητος διωγμός των Ελλήνων. Λευκή σφαγή των αρρένων 18-48 ετών στα περιβόητα «αμελέ ταμπουρού» (τάγματα εργασίας και εξόντωσης). Παράλληλα επιδημίες εξανθηματικού τύφου και γρίπης, καθώς ενσκήπτει και απερίγραπτη πείνα, εξιστορούν οι ίδιοι συγγραφείς. Αλλά όταν κόπασε η θύελλα με τη νίκη των Συμμάχων, άνθησε και πάλι στη Σμύρνη ο αδάμαστος αθλητισμός και πολιτισμός της.
nnn
ΠΡΙΝ από 100 χρόνια, το 1915, στην ελεύθερη Ελλάδα, οι Πανελλήνιοι Αγώνες ματαιώθηκαν, με κοινή απόφαση του ΣΕΑΓΣ (τότε) και της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. «Αδιαφορία του κόσμου, διαλυμένοι σύλλογοι, ελάχιστος ο αριθμός των αθλούντων νέων. Ο πόλεμος και η κρίσιμη πολιτική κατάσταση είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον» γράφει ο ιστορικός Παύλος Μανιτάκης. Πού νους για αθλητισμό, σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στη «Νύμφη της Ιωνίας», με βαρύτατο, στη συνέχεια, τίμημα και σε ανθρώπινες ζωές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk