Να αναλάβει η Fontex την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ζητά με συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, ζητώντας παράλληλα «να καταπολεμηθεί πιο ξεκάθαρα η κατάχρηση» του δικαιώματος παροχής ασύλου σε μετανάστες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ο Βέμπερ ζήτησε η Frontex να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Υπάρχουν κράτη που δεν καταφέρνουν να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορα», τόνισε, υπονοώντας κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.«Στην περίπτωση που τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν» να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Frontex θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών.«Διαφορετικά δεν θα αποφασίζουν πλέον δημοκρατίες για την είσοδο μεταναστών, αλλά οι διακινητές και το χρήμα», εξήγησε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Ο Βέμπερ ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει καταφύγιο σε όσους διώκονται, όμως πρόσθεσε: «Τα εξωτερικά σύνορα είναι όπως η πόρτα ενός διαμερίσματος: εσύ αποφασίζεις σε ποιον θα επιτρέψεις την είσοδο και σε ποιον όχι». Παράλληλα ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της «ξεκάθαρης καταπολέμησης» της κατάχρησης του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια «συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού» κάποιων μεταναστών.