Τη βούλησή της να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του περίφημου προγράμματος των 35 δισ. ευρώ με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοινωθέν που εξέδωσε λίγες ημέρες μετά τη «μεγάλη νύχτα των διαπραγματεύσεων» με την Ελλάδα. Το δεκασέλιδο ανακοινωθέν φέρει άλλωστε τον γενικό τίτλο «Μια νέα αρχή για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Οι υπό τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπηρεσίες της ΕΕ εξηγούν κατ’ αρχάς ότι τα 35 δισ. ευρώ (20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικοδόμηση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και 15 δισ. ευρώ ως άμεσες κοινοτικές πληρωμές στους έλληνες αγρότες) δεν είναι 35 αλλά… 30,5 δισ. ευρώ. Διότι κάποιες πρώτες πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Σημειώνεται ωστόσο ότι στα συνολικά 30,5 δισ. που απομένουν μπορούν να προστεθούν 2 δισ. ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013, η είσπραξη των οποίων εκκρεμεί! Πρόκειται για κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία μπορούν να εκταμιευθούν ως τα τέλη του 2015. Διαφορετικά, όπως προειδοποιεί η Κομισιόν, θα χαθούν. Και αυτό σημαίνει ότι προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν το 2016 από εθνικά κονδύλια.
Ξεκίνημα


«Τίποτε δεν είναι δεδομένο για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία. Αλλά η Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα, με τα άλλα κράτη-μέλη, με τους διεθνείς πιστωτές και με τους ιδιώτες επενδυτές για να στηρίξει το νέο αυτό ξεκίνημα» υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.
Πέρα από το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και πέρα από τα μη απορροφηθέντα ακόμη κονδύλια του προηγούμενου προγράμματος (σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ανεβάσει το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων πάνω από το 90%), η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι οι ελληνικές Αρχές μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα της ΕΕ που είναι ανοιχτά για όλα τα κράτη-μέλη. «Ελληνικές επιχειρήσεις, έλληνες ερευνητές και πολίτες μπορούν να υποβάλουν σχέδια προς χρηματοδότηση από τα προγράμματα αυτά» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του «νέου ξεκινήματος» η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2015-2017, επιπροσθέτως των ευρωπαϊκών Ταμείων υπό τη μορφή εγγυήσεων, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το ύψους 315 δισ. ευρώ Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη που η ίδια η Επιτροπή έχει εκπονήσει. Η χρηματοδότηση εν προκειμένω θα γίνεται μέσω του προσφάτως ιδρυθέντος Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).
Τα προγράμματα


Τα ελληνικά προγράμματα εξάλλου θα συνεχίσουν να στηρίζονται από τα θεματικά, πανευρωπαϊκής εμβέλειας προγράμματα, όπως το Connecting Europe Facility για την ενέργεια και τις μεταφορές, το Horizon 2020 για την έρευνα και την καινοτομία, το Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και των Μικρομεσαίων και το πρόγραμμα «Life» για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. «Τα Ταμεία αυτά μπορούν να υποστηρίξουν προγράμματα όπως η σύνδεση των λιμένων της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο, να στηρίξουν σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ Αθήνας/Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια» υπογραμμίζεται ενδεικτικά.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επίσης στηρίζει την ελληνική οικονομία, σημειώνεται στο ανακοινωθέν. Συγκεκριμένα, από το 2007 έχει χορηγήσει δάνεια για επενδύσεις άνω των 11 δισ. ευρώ κυρίως στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για περιβαλλοντικά προγράμματα.
Ασφαλώς στο ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι «η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα Ταμεία της ΕΕ –κυρίως εγγυήσεις –υπό τους όρους που θέτουν οι κανόνες χρηματοδότησης της ΕΕ». Και είναι προφανές ότι πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την απορρόφηση εντός του τρέχοντος έτους των 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα 2007-2013.

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ
Επίθεση φιλίας και αλληλεγγύης από την Κομισιόν

«Η αγάπη είναι ο φόβος που μας ενώνει με τους άλλους». (Μανόλης Αναγνωστάκης)
. Δεκαπέντε Ιουλίου 2015 είναι η ημερομηνία έκδοσης που φέρει το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Νέο Ξεκίνημα για Θέσεις Εργασίας και Ανάπτυξη στην Ελλάδα», στις 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε την περίφημη δήλωση «αποφύγαμε τα χειρότερα, όχι γιατί ήμασταν υπερβολικά σοφοί, αλλά επειδή φοβόμαστε… Ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία». Από σωφροσύνη, από φόβο, αλλά και από αγάπη (εφόσον ισχύει η διαπίστωση του ποιητή), το βέβαιο είναι ότι το ανακοινωθέν βρίθει από επιθέσεις φιλίας και από κορόνες κοινοτικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν, που απευθύνεται προς το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Επιτροπή των Περιφερειών, ξεκινά αναγνωρίζοντας την «εξαιρετικά δύσκολη περίοδο των έξι χρόνων που έχει περάσει ο ελληνικός λαός από την αρχή της κρίσης». Διότι το 2010 η ελληνική οικονομία έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της μικρής ανταγωνιστικότητας, της χαμηλής παραγωγικότητας, των άκαμπτων αγορών εργασίας και παραγωγής, των υψηλών ελλειμμάτων και του χρέους.

«Τους δύσκολους αυτούς καιρούς η ΕΕ στάθηκε πλάι στην Ελλάδα, στηρίζοντάς την ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Πέρα από την οικονομική βοήθεια και τα δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους, ήταν πολύ χειροπιαστή η αλληλεγγύη και η υποστήριξη που παρέσχε η ΕΕ»
αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα τελευταία χρόνια και θα λάβει τα επόμενα που έπονται χρηματική βοήθεια άνω των 400 δισ. ευρώ από την ΕΕ, από τα κράτη-μέλη, από άλλους διεθνείς θεσμούς και από ιδιώτες επενδυτές. «Πρόκειται για περισσότερο από το 230% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014, περίπου για 38.000 ευρώ για κάθε έλληνα πολίτη, ποσά που ξεπερνούν συνολικά τα κονδύλια του αμερικανικού Σχεδίου Μάρσαλ που μοιράστηκε ολόκληρη η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αλλά και στα συμπεράσματά του το ανακοινωθέν σημειώνει ότι η Κομισιόν στάθηκε κοντά στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, παρέχοντάς της τόσο οικονομική βοήθεια όσο και τεχνική υποστήριξη. Και ξεκαθαρίζει ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί «προς όφελος του ελληνικού λαού». Για αυτό και απαιτείται η «απόλυτη ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων», και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν, διότι «ο χρόνος πιέζει». Ασφαλώς για να γίνει αυτό «και η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτά που της αναλογούν», να τολμήσει δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τις πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. «Ηρθε η ώρα για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για την Ελλάδα» καταλήγει το ανακοινωθέν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ