«Ο μισός πληθυσμός του Ιράν ανήκει στη μεσαία τάξη, είναι άνθρωποι που τους αρέσουν τα αυτοκίνητα, τα διαρκή αγαθά, τα iPhone, οι υπολογιστές» λέει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Βήμα» ο ιρανικής καταγωγής καθηγητής Οικονομικών στο Virginia Tech των Ηνωμένων Πολιτειών Τζαβάντ Σαλεχί-Ισφαχανί.
Με ποιους τρόπους θα επωφεληθεί από τη συμφωνία η ιρανική οικονομία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;
«Βραχυπρόθεσμα το Ιράν θα πάρει ρευστό, χρήματα δεσμευμένα σε ξένες τράπεζες. Η οικονομική κατάσταση στο Ιράν είναι άσχημη, καθώς τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και όσο οι κυρώσεις γίνονταν πιο αυστηρές, η χώρα δεν είχε ρευστό, ο προϋπολογισμός ήταν ελλειμματικός. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ολοκληρωθούν κάποια αναπτυξιακά έργα, τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια. Επιπλέον οι εμπορικές δραστηριότητες των ιρανών επιχειρηματιών παρακωλύονται από τις κυρώσεις και αν το Ιράν μπορέσει να έχει πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες θα γίνουν επικερδείς.
Μακροπρόθεσμα το Ιράν πρέπει να ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία γιατί από τη μία είναι μία χώρα που είναι ήδη ανοικτή, αφού εξάγει πετρέλαιο εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν είναι μία αυτάρκης οικονομία. Το να πουλάει πετρέλαιο και να αγοράζει αγαθά από την Κίνα ή την Ινδία είναι ο χειρότερος τρόπος διαχείρισης μιας οικονομίας. Πρέπει να μπορεί να διαπραγματεύεται με αυτούς τους ξένους παραγωγούς αντί απλώς να αγοράζει αγαθά. Πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Το Ιράν έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων και χρειάζεται αυτού του είδους τη σχέση με την παγκόσμια οικονομία προκειμένου να μπορέσει να αναδιαρθρώσει τη δική της και να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες. Τίποτε από αυτά δεν είναι εφικτό όσο ισχύουν οι κυρώσεις. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η αισιοδοξία για το Ιράν είναι κάπως διογκωμένη και πιστεύω ότι οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θα είναι πιο συντηρητικοί. Η πολιτική στο Ιράν παραμένει επαναστατική και ριζοσπαστική και όσες κυρώσεις αρθούν μπορεί να επιβληθούν και πάλι ανά πάσα στιγμή. Η κατάσταση θα βελτιωθεί αλλά το Ιράν δεν πρόκειται να γίνει ξαφνικά η υπερδύναμη που φοβούνται το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία».
Μπορείτε να μας περιγράψετε το προφίλ των ιρανών καταναλωτών και τι είδους επιχειρήσεις θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά του Ιράν;
«Ο μισός πληθυσμός του Ιράν ανήκει στη μεσαία τάξη, τους αρέσουν τα αυτοκίνητα, τα διαρκή αγαθά, τα iPhone, οι υπολογιστές. Ολα αυτά τα αγοράζουν ήδη αλλά οι τιμές στο Ιράν είναι πολύ υψηλές, επειδή τα αγαθά περνούν από πολλά χέρια προτού φθάσουν στην αγορά του: από τη Γερμανία στην Ιταλία, από την Ιταλία στο Ντουμπάι και από το Ντουμπάι στο Ιράν. Αλλά πιο σημαντικό από την αγορά αυτών των προϊόντων είναι οι επενδύσεις σε τομείς που οι Ιρανοί έχουν εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, όπως είναι η πληροφορική και η προσέλκυση κάποιων επιχειρήσεων που βρίσκονται τώρα, για παράδειγμα, στην Ινδία. Το Ιράν μπορεί να ανταγωνιστεί στον τομέα αυτόν την Ινδία αφού διαθέτει ένα υψηλό ποσοστό μορφωμένων νέων ανθρώπων και αν παρουσιαστεί η ευκαιρία είναι ικανοί να παράγουν. Το εισοδηματικό προφίλ των Ιρανών είναι παρόμοιο με εκείνο των Τούρκων. Το Ιράν θεωρείται χώρα μέσου εισοδηματικού επιπέδου και υπάρχει τεράστια ζήτηση για ταξίδια στον κόσμο και για διακοπές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ