Η ευφορία που κατέλαβε χθες τους επενδυτές χάρη στη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αντικαταστάθηκε σήμερα από μια συγκρατημένη ανησυχία για το ενδεχόμενο μη υπερψήφισης των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από την ελληνική Βουλή. Δεν είναι αυτός, ωστόσο, ο πρωταρχικός λόγος των πιέσεων που δέχονται οι μετοχές στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών δίχως να έχει απομακρυνθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εστιάζεται στη σημαντική συμφωνία μεταξύ έξι μεγάλων δυτικών δυνάμεων και της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, που μπορεί να οδηγήσει στην άρση των εμπορικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στο Ιράν.
Πέφτει το πετρέλαιο
Η εξέλιξη αυτή έχει επαμφοτερίζουσες επιπτώσεις στις αγορές κεφαλαίων, αφού επηρεάζει μεν αρνητικά τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, επηρεάζει όμως θετικά τις μετοχές άλλων επιχειρηματικών και βιομηχανικών κλάδων που ευνοούνται από την πτώση του κόστους ενέργειας.
Διότι ενδεχόμενη άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης θα ανοίξει τις διεθνείς αγορές για το ιρανικό πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών εν γένει. Ήδη στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent υποχωρούσε σήμερα το μεσημέρι κατά 1,85% στα 56,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 2,01% στα 51,16 δολάρια το βαρέλι.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο όμως και στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου των επιχειρήσεων. Η μετοχή της JPMorgan, για παράδειγμα, άνοιξε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενισχυμένη κατά περισσότερο από 1,60% καθώς η μεγαλύτερη σε ενεργητικό αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αύξηση των κερδών της κατά 5,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Ανησυχίες στις ΗΠΑ
Αρνητική επίδραση είχε στην αμερικανική αγορά (ελάχιστα στις άλλες) η αναπάντεχη πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Η πτώση οφείλεται στη σημαντική κάμψη που εμφάνισαν οι αγορές αυτοκινήτων και μιας σειράς άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών από τα αμερικανικά νοικοκυριά, εξέλιξη που έκανε πολλούς να σκέπτονται μήπως η οικονομία των ΗΠΑ αρχίσει πάλι να συρρικνώνεται.
Γερμανική αυτοπεποίθηση
Στην Ευρώπη, αντίθετα, τα νέα ήταν καλύτερα την Τρίτη καθώς στη Γερμανία ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του εδρεύοντος στο Μάνχαϊμ Κέντρου Ευρωπαϊκών Ερευνών ZEW, η εξέλιξη υποδηλώνει ότι οι Γερμανοί επενδυτές θεώρησαν ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να διέλθει δίχως σοβαρούς κλυδωνισμούς ένα ενδεχόμενο Grexit.
Ο γερμανικός επενδυτικός δείκτης, ο οποίος κυμαίνεται πάνω από το 60 τους τελευταίους μήνες, ενισχύθηκε τον Ιούλιο από την επί το αισιοδοξότερον αναθεώρηση των προβλέψεων της Bundesbank στις 5 Ιουλίου για την ανάπτυξη στη Γερμανία το 2015 (στο 1,7% από 1% που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη πέρυσι το Δεκέμβριο) και επίσης η ανακοίνωση ότι η ανεργία στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο 6,4%.
Ο επιμέρους δείκτης, πάντως, που αφορά τις οικονομικές και επενδυτικές προσδοκίες για τη ζώνη του ευρώ έκανε βουτιά στο 42,7 τον Ιούλιο από το 53,7 που ήταν τον Ιούνιο. Κάθε ένδειξη κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της οικονομίας και κάθε ένδειξη άνω του 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.
Ανοδικά κινούνταν το μεσημέρι το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,2% στα 1,102 δολάρια.