Το μοντέλο ενός πανίσχυρου κράτους-«ομπρέλα» που θα προστατεύσει τους πολίτες του ώστε να μη χάνουν τη δουλειά τους και θα βοηθάει στην επενένταξή τους αν τη χάσουν ζητούν οι κάτοικοι της Κρήτης σε μια δημοσκόπηση για τη ανεργία που δίνει μια ξακάθαρη εικόνα του πώς σκέφτονται ο πολίτες της χώρας μας. Ζητούν συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά ταυτόχρονα και προστασία των εργαζόμενων ώστε να μη χάνουν τη δουλειά τους και σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό (95,6%) υποστηρίζουν ότι το κράτος πρέπει να θεσμοθετήσει την εργασία ως πολύτιμο αγαθό, όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία.
Απο την άλλη πλευρά, στην κυβέρνηση (σε ένα ποσοστό 33,3%) και στις ελληνικές επιχειρήσεις (38,7%) εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ οι απαιτήσεις τους είναι λιγότερες από την Ευρωπαϊκή Ένωση (11,5%) και τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις (8,4%).
Αυτό απαντούν οι κάτοικοι της Κρήτης σε μεγάλη έρευνα που έγινε στο νησί προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των κατοίκων για το φλέγον θέμα της ανεργίας.
Η έρευνα έγινε σε 914 νοικοκυριά της Κρήτης μεταξύ 18 και 22 του Μαΐου υπό την εποπτεία του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων κ. Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας:
* Οι πολίτες προσδοκούν από το πανίσχυρο κράτος να δώσει τη λύση στο πρόβλημα ή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι ερωτηθέντες σε ένα ποσοστό 60,7%, απαντούν ότι το κράτος οφείλει να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις ώστε οι άνεργοι να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.
* Την κρατική στήριξη ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά επέλεξε ως καλύτερη λύση ένα 22,4% των ανέργων στο νησί που απάντησαν στα ερωτηματολόγια της έρευνας. Να προσληφθούν οι άνεργοι στο Δημόσιο έκρινε ως ιδανική λύση ένα πολύ μικρό ποσοστό (3%) των ερωτηθέντων, ενώ την ενίσχυση των ανέργων με επιδόματα μέχρι να βρουν να δουλειά πρότεινε το 9,3% του δείγματος.
* Αναφορικά με την άποψή τους για τις κρατικές δομές και τον ρόλο του κράτους στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα ποσοστό 36,3% του δείγματος ο ρόλος του κράτους χαρακτηρίζεται αρνητικός, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν ουδέτερη τη συμμετοχή του κρατικού μηχανισμού στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θετική γνώμη για τον ρόλο του κράτους στον τομέα της απασχόλησης εξέφρασε ένα ποσοστό της τάξεως του 23,1%.
* Χαρακτηριστική είναι η γνώμη των πολιτών για τους υπαίτιους των υψηλών ποσοστών ανεργίας στη χώρα μας. Η μεγάλη πλειοψηφία (73,5%) καθιστά υπεύθυνες τις πολιτικές και τους χειρισμούς των κυβερνήσεων καθώς και την ΕΕ σε ποσοστό 14,5%. Στις πολυεθνικές επιχειρήσεις (4,6%) και τον ανταγωνισμού της αγοράς (4,3%) αποδίδουν την κύρια ευθύνη για την ανεργία στη χώρα μας οι συμμετέχοντες στην έρευνα.
* Σε ερώτηση σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (83,8%) διατύπωσε την άποψη ότι ανακουφίζουν προσωρινά τους άνεργους, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Το 8,1% των ερωτηθέντων κατέθεσε την άποψη ότι τα επιδόματα δεν δίνουν κίνητρα στους άνεργους για απασχόληση παρ’ όλη την ανακούφιση που προσφέρουν, ενώ μόλις το 6,1% υποστήριξε ότι δεν βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
* Η γνώμη των πολιτών για τις περίπου 70.000 πτυχιούχους που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια είναι είναι ότι θα πρέπει να βοηθηθούν κατάλληλα ώστε να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα (43,5%). Πώς θα γίνει αυτό; Οι κάτοικοι του νησιου κρίνουν ότι πρέπει να δοθούν οι ενδεδειγμένες κατευθύνσεις από το κράτος για την απασχόληση των νέων πτυχιούχων σε ένα ποσοστό 37,8%, ενώ να απορροφηθούν όλοι στο Δημόσιο θεωρεί ως καλύτερη λύση το 11% των ερωτηθέντων. Να μη γίνουν προσπάθειες αντιμετώπισης από το κράτος για την απασχόληση των νέων πτυχιούχων υποστήριξε μόλις το 4,8% των πολιτών.
* Αρνητική είναι η εικόνα πολλών από τους ερωτηθέντες για τις δομές της ΕΕ. Οι κάτοικοι της Κρήτης σε σχετική ερώτηση δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στηνΕΕ στον τομέα της απασχόλησης σε ποσοστό ύψους 74,5%, ενώ το 24,3% διατύπωσε διαφορετική γνώμη.
Η έρευνα επεκτάθηκε και στις ξένες επενδύσεις όπου και ζητήθηκε από τους πολίτες να τις προσδιορίσουν χρονικά για την περιοχή τους. Στην ερώτηση αυτή διατυπώθηκε η άποψη (56,6%) ότι δεν θυμούνται να έγινε ποτέ καμία μεγάλη ξένη επένδυση στην περιοχή τους. Το 12% του δείγματος απάντησε ότι θυμάται στην περιοχή του να έγινε μια μεγάλη ξένη επένδυση πριν από δέκα χρόνια. Πριν από πέντε χρόνια απάντησε το 9,4% και πέρυσι ή τρία χρόνια πριν το 8,4%.
* Στο σύνολο τους σχεδόν οι πολίτες (93,7%) υποστήριξαν πως είναι ανήσυχοι για το εργασιακό τους μέλλον μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. Σαφής φαίνεται να είναι η άποψη των πολιτών για την προέλευση των ανέργων στην Ελλάδα. Σε ποσοστό 84,2% δήλωσαν ότι οι οι άνθρωποι που βιώνουν την ανεργία στη χώρα μας έφυγαν από ελληνικές επιχειρήσεις.
* Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση των πολιτών για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο άμεσο μέλλον από τις ισχύουσες πολιτικές στη χώρα μας. Οι πολίτες υποστηρίζουν σε ποσοστό 81,6% ότι δεν αναμένουν υποχώρηση της ανεργίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Πιο αισιόδοξοι φαίνεται να είναι το 14,3% των ερωτηθέντων οι οποίοι προβλέπουν μείωση των ποσοστών ανεργίας στο άμεσο μέλλον.
Ο δρόμος της εργασιακής ανάταξης της χώρας μας πάντως φαίνεται αρκετά μακρύς σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών. Το 44,8% του δείγματος πιστεύει ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μια δεκαετία για να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους στη χώρα μας. Για διάστημα πέντε έως δέκα ετών κάνει λόγο το 33,3% του δείγματος, ενώ το 14,8% μιλάει για εύρος πενταετίας.
* Σε ένα ποσοστό της τάξης του 94,8% οι πολίτες δήλωσαν ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται για τη χώρα μας έχουν επηρεάσει τη ζωή μας. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (97,3%) δήλωσαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας μας επηρεάζονται σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας.
Σε ποσοστό ύψους 55% οι ερωτηθέντες προτιμούν οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα βιωσιμότητας να χρηματοδοτούνται από το κράτος με την προϋπόθεση να προστατεύονται και να μη χάνουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Να κλείνουν οι επιχειρήσεις με προβλήματα, αλλά να βοηθά το κράτος τους εργαζόμενους να απασχοληθούν σε άλλη επιχείρηση υποστήριξε το 17,1% του δείγματος ως την ενδεδειγμένη λύση. Να γίνει το κράτος συνεταίρος σε ένα ποσοστό μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της επιχείρησης πρότεινε το 16,1% των πολιτών, ενώ το 6,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της κρατικοποίησης των επιχειρήσεων με προβλήματα ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι.
«Η αγωνία των Ελλήνων για μια ανάπτυξη που θα μας βγάλει από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα μεταφέρεται από τους Κρητικούς και στο εσωτερικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρουν οι ερευνητές. Ο μηχανισμός και οι μέθοδοι ανάπτυξης που θα προσφέρουν στους έλληνες πολίτες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης προτείνεται από το 61,9% των ερωτηθέντων να είναι ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές και την ΕΕ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 34,6% του δείγματος οι οποίοι θεωρούν ότι ο μηχανισμός ανάπτυξης της χώρας πρέπει να εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές της ΕΕ.