Τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς που εδώ και τέσσερις ημέρες σιγοκαίει σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο επισημαίνουν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), ηGreenpeaceκαι το Δίκτυο ΜεσόγειοςSOS. Όπως αναφέρουν, τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην υπολειτουργία ή την μη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων, λόγω έλλειψης αντικειμένου και στη έλλειψη πυρασφάλειας.
Πρόκειται για τη δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Αττικής μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις, τα καυσαέρια από την φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου.
Πάντως, για την επικινδυνότητα του τοξικού νέφους δεν υπάρχουν μετρήσεις. Και αυτό διότι τόσο το αρμόδιο τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας της Διεύθυνσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και οι δήμοι Ασπροπύργου και Ελευσίνας, που διατηρούν σταθμούς μέτρησης στην περιοχή, καταγράφουν μόνο τους αστικούς ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, το όζον κλπ.
Άλλα και όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Ελευσίνας κ. Αναστάσιος Χριστίδης, τα μηχανάκια μέτρησης στους σταθμούς της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, δεν κατέγραψαν υπερβάσεις διότι η διεύθυνση των ανέμων ήταν τέτοια ώστε «έδιωχνε» το νέφος προς τη θάλασσα ή άλλες περιοχές μακριά από τους σταθμούς μέτρησης.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις οργανώσεις, πρέπει να ειδοποιηθεί ο ευρύτερος πληθυσμός της περιοχής, που εκτίθεται στα καυσαέρια, να παραμείνει στις κατοικίες του με κλειστές πόρτες και παράθυρα, και εάν υπάρχουν άτομα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καλόν είναι να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους και να μετακινηθούν μακριά από την έκθεση στα καυσαέρια μέχρι να σβηστεί οριστικά η πυρκαγιά.