Υψηλά στάνταρτς για το 83% των ελληνικών ακτών

Οι ελληνικές παραλίες πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας των υδάτων στο 96% των περιοχών κολύμβησης. Ωστόσο, τα ύδατα στις ακτές της χώρες ήταν το 2014 εξαιρετική μόνο στο 83% των ακτών , σημειώνοντας αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013.

Οι ελληνικές παραλίες πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας των υδάτων στο 96% των περιοχών κολύμβησης. Ωστόσο, τα ύδατα στις ακτές της χώρες ήταν το 2014 εξαιρετική μόνο στο 83% των ακτών , σημειώνοντας αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013. Τα ύδατα κολύμβησης κρίνονται ως ανεπαρκούς ποιότητας σε 409 παραλίες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2% των ακτών.

Ύδατα εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών διαθέτουν όλες οι περιοχές κολύμβησης σε Κύπρο, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Ακολουθούν η Ελλάδα, η Κροατία (94%) και η Γερμανία (90%). Ως «εξαιρετικής ποιότητας» χαρακτηρίζεται πάνω από το 85% των ευρωπαϊκών ακτών. Εξαιρετική ποιότητα έχουν τα ύδατα σε όλες τις θαλάσσιες ακτές της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Κύπρου.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο το 2% των περιοχών κολύμβησης δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ανεπαρκούς ποιότητας». Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων εντοπίζονται στην Ιταλία (107 περιοχές, 2%), στη Γαλλία (105 περιοχές, 3%) και την Ισπανία (67 περιοχές, 3%).
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την σχετική έκθεση που εκδίδουν ετησίως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν δειγματοληψίας σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης στα 28 κράτη μέλη, την Ελβετία και την Αλβανία. Παράλληλα με την έκθεση, ο ΕΟΠ δημοσιεύει έναν διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις της κάθε περιοχής κολύμβησης.
Συγκριτικά, το 91% των περιοχών κολύμβησης σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια) ικανοποιεί τα ελάχιστα πρότυπα _ το 78% χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής ποιότητας. Στο Λουξεμβούργο και στη Βουλγαρία όλες οι εσωτερικές περιοχές κολύμβησης χαρακτηρίζονται εξαιρετικές, με τη Δανία να ακολουθεί (95% των υδάτων κολύμβησης σε λίμνες κρίνεται ως εξαιρετικής ποιότητας). Στη Γερμανία το 92% των 2.000 εσωτερικών περιοχών κολύμβησης χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας.
«Είναι προφανές ότι τα καθαρά και ασφαλή ύδατα κολύμβησης έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της υγείας μας και τα καλά νέα είναι ότι συνεχίζουν να βελτιώνονται. Έτσι, στην επόμενη βουτιά σας, θυμηθείτε τι κάνει η ΕΕ ώστε τα ύδατα στα οποία κολυμπάτε να συνεχίσουν να είναι ασφαλή και καθαρ!», τόνισε το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία κ. Καρμένου Βέλλα.
Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης για την Ελλάδα κατά το έτος 2014 παρακολουθήθηκε με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι ποιοτικές παράμετροι που εξετάσθηκαν, ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες:
_ Μικροβιολογικές: «Escherichia coli» και «Εντερόκοκκοι»
_ Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση σε 1.540 σημεία, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα υπόλοιπα 1.538 σε παράκτια ύδατα.
Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της κολυμβητικής περιόδου 2014 δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα http://www.bathingwaterprofiles.gr και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης και Παρατήρησης.
Δείτε την ετήσια έθεση 2014 για την ποιότητα των υδάτων Κολύμβησης της Ελλάδας (http://www.bathingwaterprofiles.gr/report2014)
Δείτε την έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης (
Δείτε έναν διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις της κάθε περιοχής κολύμβησης (http://www.eea.europa.eu/themes/water/interactive/bathing/state-of-bathing-waters)
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk