Ένας οργανωμένος όχλος επιτέθηκε την περασμένη Τρίτη στον Δασάρχη Ζακύνθου κ. Διονύση Θωμόπουλο, καθώς και σε θηροφύλακες και δασοφύλακες που έρχονταν στο νησί για να στελεχώσουν τα κλιμάκια ελέγχων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας.
Όπως αναφέρει στο «Βήμα», ο κ. Θωμόπουλος ένα «μπουλούκι» περίπου χιλίων ατόμων επιτέθηκαν σε δύο θηροφύλακες από την Πελοπόννησο και δύο δασοφύλακες που έφτασαν στο νησί με το πρωινό φέρι μπόουτ της Τρίτης. «Μισή ώρα αργότερα, με το επόμενο φέρι, επέστρεφα στο νησί από τις διακοπές του Πάσχα και βρέθηκα αντιμέτωπος με εκρηκτικά βίαιες συνθήκες. Μόλις το καράβι κατέβασε τον καταπέλτη, μπούκαραν μέσα στο πλοίο, 200 –300 άνθρωποι και ψάχνοντας με εντόπισαν μέσα στο αυτοκίνητο ενός φίλου. Προσπάθησαν να το αναποδογυρίσουν, το χτυπούσαν. Προκάλεσαν ζημιές τουλάχιστον 3.000 –4.000 ευρώ», σημειώνει.
Με άλλο δρομολόγιο το μεσημέρι έφτασαν, με καθυστέρηση, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Νίκος Παπαδόδημας και ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Κώστας Μαρκόπουλος.
Οι δύο τους παρέμεναν για ώρες στο λιμάνι της Κυλλήνης, μαζί με 25 θηροφύλακες των κυνηγετικών ομοσπονδιών και αρκετά τζιπ αυτοκίνητα _ είχαν δεσμευθεί ότι θα στηρίξουν την υποστελεχωμένη δασική υπηρεσία της Ζακύνθου στην προσπάθεια ελέγχου της λαθροθηρίας.
Όμως οι λιμενικές αρχές δεν επέτρεψαν την επιβίβασή τους, προκειμένου να αποτρέψουν νέα επεισόδια στη Ζάκυνθο. Τελικά, οι κ.κ. Παπαδόδημας και Μαρκόπουλος πήγαν στο νησί, για να συμμετάσχουν σε έκτακτη σύσκεψη, με τον δασάρχη, τον δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά και εκπρόσωπο της Περιφέρειας.
«Στη σύσκεψη, φοβούμενος αιματοχυσία, εάν ερχόντουσαν ενισχύσεις με θηροφύλακες και δασοφύλακες, αποφάσισα ότι θα προσπαθήσω να διατηρήσω τον έλεγχο της κατάστασης χωρίς τα μικτά κλιμάκια μέχρι να πάρει μια απόφαση το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας», αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το θέμα.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η δασική υπηρεσία επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο τα μικτά κλιμάκια ελέγχου να έχουν πλέον και τη συνδρομή της Αστυνομίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «αν δεν βρεθεί λύση, η χώρα μας μπορεί να βρεθεί για άλλη μια φορά στο εδώλιο του ευρωδικαστηρίου».
«Ή θα βρεθεί λύση, ή παραιτούμε. Έχω λάβει απειλητικά μηνύματα, δεν μπορώ να κυκλοφορώ με φόβο. Έχω κάνει για δύο χρόνια προσπάθειες να στήσω την υπηρεσία στη Ζάκυνθο. Κάτι πρέπει να γίνει», υπογραμμίζει ο κ. Θωμόπουλος.

Δήμαρχος: «Εχουμε μια αγάπη με τα όπλα»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζακύνθου, επικαλείται την παράδοση του νησιού στα όπλα και δηλώνει ότι θα τηρηθούν οι νόμοι, αλλά με ιδίαιςδυνάμεις. «Έχουμε ένα χόμπι και μια αγάπη με τα όπλα στο νησί. Είναι ένα χόμπι που το έχουν οι Κρητικοί, οι Μανιάτες, το έχουμε κι εμείς. Τα όπλα τους οι Ζακυνθυνοί τα έχουν νόμιμα στα σπίτια. Δεν θα κάνουν απόβαση στο νησί δασοφύλακες, θηροφύλακες, από άλλα μέρη της Ελλάδας, και χωρίς να μας έχουν ενημερώσει. Είναι προσβολή για εμάς. Λες κι εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο. Οι υπηρεσίες μας φυλάνε τα Στροφάδια (σ.σ. πρώτο σταθμό στο ταξίδι των ανοιξιάτικων τρυγονιών). Ο νόμος εφαρμόζεται. Είμαστε δίπλα στον δασάρχη», αναφέρει ο κ. Κολοκοτσάς.
Σχολιάζοντας τα επεισόδια της περασμένης Τρίτης, ο δήμαρχος σημειώνει ότι «υπήρξε μια αντίδραση διότι χωρίς εμάς, χωρίς συζήτηση, αποφάσισαν να έρθουν να επιβάλλουν την τάξη στο νησί. Ο νόμος είναι πάνω από όλους και εφαρμόζεται στη Ζάκυνθο». Όπως υπογραμμίζει «είμαστε υπεύθυνοι και μπορούμε να προστατεύουμε τον τόπο μας.Κάποτε μας δυσφημούσαν με τη θαλάσσια χελώνα, διαδίδοντας ότι τις σκοτώναμε και τις τρώγαμε. Τώρα δημιουργείται αναταραχή διότι στοχοποιείται και πάλι το νησί με το κυνήγι».
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια, επισημαίντας ότι παραμένει ακόμη άγνωστο πως οι ενέργειες αυτές οργανώθηκαν. «Την Τρίτη το πρωί λαθροθήρες επιτέθηκαν στο Δασάρχη Ζακύνθου προκαλώντας ζημιές στο αμάξι του, πετώντας αυγά και γιαούρτια στον ίδιο, αφότου είχαν λάβει γνώση ότι θα γίνουν έλεγχοι για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο νησί. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το δασαρχείο Ζακύνθου με κροτίδες και συνθήματα για να σαμποτάρουν τη συνάντηση των αρχών του νησιού και εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων. Η συγκέντρωση αυτή, κάθε άλλο παρά αυθόρμητη ήταν. Το γεγονός αυτό πιστεύουμε ότι αναδεικνύει την πλήρη πολιτική ασυλία που απολαμβάνουν οι λαθροθήρες από την πολιτική ηγεσία της Ζακύνθου», αναφέρει η υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη.
Και προσθέτει: «Οι λαθροθήρες της Ζακύνθου επικαλούνται το «δικαίωμα» τους σε μία υποτιθέμενη παράδοση. Δε μας λένε παρόλα αυτά πόσο παρωχημένη είναι πια αυτή η παράδοση. Δηλαδή πώς μπορεί να αποτελεί παράδοση μία δραστηριότητα όταν το είδος που κυνηγιέται έχει μειωθεί κατά 70% από το 1980, κάτι το οποίο καταστρέφει το ίδιο το θήραμα των κυνηγών και άρα στρέφεται ενάντια στην κυνηγετική κοινότητα; Πώς επίσης μπορούμε να αποκαλούμε παραδοσιακό ένα κυνήγι, του οποίου τα τεχνικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να αποτελούν μία άνιση μάχη για έναν πληθυσμό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίση και είναι καθ’ οδόν προς τους τόπους αναπαραγωγής του;», αναφέρει η κυρία Κορμπέτη.
Η παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία άγριων πουλιών, τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Άγρια Πουλιά και την εθνική νομοθεσία, αποτελεί ένα εκτεταμένο φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία όπου θεωρείται κοινωνικά και πολιτισμικά μία αποδεκτή πρακτική. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «η παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στα Ιόνια νησιά, και κυρίως στη Ζάκυνθο, τα Στροφάδια, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Οθωνούς», παρόλο που από το 1985 και μετά το κυνήγι κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση απαγορεύτηκε.
Από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέλη του δικτύου της BirdLife International, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/ΙΤ/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία.