Στην επιστολή του προς το Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί την ιδέα για τη συγκρότηση σώματος επιθεωρητών/παρατηρητών για την πάταξη της φοροδιαφυγής από απλούς πολίτες.
Πρόκειται για μια ιδέα που αντιγράφει την τακτική των «mystery shoppers» που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό για να δοκιμάσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι υπάλληλοί τους ή εταιρείες μάρκετινγκ για να διαμορφώνουν άποψη για την αγορά ή νέα προϊόντα.
Οπως αναφέρει στο κείμενο ο υπουργός «η κουλτούρα της φοροαποφυγής έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Οι φορολογικές αρχές δεν είναι μόνο υπο-στελεχωμένες αλλά εμμένουν στη λογική του ελέγχου των βιβλίων, όταν το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται έξω από αυτά.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν το επιβαρυμένο προσωπικό του ΣΔΟΕ αφήνει τα γραφεία του και κάνει «επιδρομές» στα καταστήματα με σκοπό να διενεργήσει ελέγχους στους χώρους εργασίας, αυτές (οι επιδρομές) όχι μόνο είναι σπάνιες αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναμενόμενες.

Είναι, επιπλέον, πρακτικώς αδύνατο για τις Αρχές να καταφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στο πρόβλημα της απάτης του ΦΠΑ που χαρακτηρίζει κυρίως την αγορά παροχής υπηρεσιών (νυχτερινά κέντρα, ιατρικές υπηρεσίες κ.ά.).

Για αυτόν τον σκοπό προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα:
Μεγάλος αριθμός μη επαγγελματιών επιθεωρητών να προσληφθούν σε μια αυστηρά βραχυπρόθεσμη και συγκεκριμένη βάση (όχι περισσότερο από δύο μήνες) ώστε να παριστάνουν, μετά από βασική εκπαίδευση, τους πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών Αρχών, με τη δυνατότητα λήψης εικόνας και ήχου.
Παρότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους και θα είναι αναρμόδιοι να εγκαλέσουν τους παραβάτες, το υλικό που θα συλλέγουν θα φέρει νομικό βάρος και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή ποινών και κυρώσεων.
Oι νεοσύλλεκτοι (επιθεωρητές) θα προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα (μαθητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές που μαστίζονται από τη φοροδιαφυγή), θα είναι ωρομίσθιοι και θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους παραβάτες/φοροφυγάδες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ