Πότε και πώς παίζεται η αυτοδυναμία

Οσο και αν μεγαλώνει η δημοσκοπική «ψαλίδα» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών

Οσο και αν μεγαλώνει η δημοσκοπική «ψαλίδα» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών, η «μάχη» θα κριθεί από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής και ειδικότερα από το αθροιστικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν και το οποίο όσο μεγαλύτερο είναι τόσο θα χαμηλώνει ο «πήχης» της αυτοδυναμίας.
Μέχρι στιγμής η πρόθεση ψήφου αθροιστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ κυμαίνεται στις δημοσκοπήσεις από 50% ως 59%, κάτι που αποτυπώνει το νέο δικομματικό τοπίο, ενώ, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, αναμένεται να κινηθεί πάνω από 60%-65%, δίχως να αποκλείεται στις συνθήκες πόλωσης που εντείνονται να φτάσει ακόμη και το 70% (από 56,5% στις εκλογές του Ιουνίου 2012).
Τάση η οποία συμπιέζει περαιτέρω τα μικρότερα κόμματα και κρύβει ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις για κάποια. Επιπλέον και οι δύο μονομάχοι δεν έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα συσπείρωσης της εκλογικής τους βάσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 84% και τη ΝΔ στο 80%, ενώ τα κόμματα που εμφανίζονται να περνούν το «κατώφλι» του 3% (Ποτάμι, ΧΑ, ΚΚΕ, ΠαΣοΚ) παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερες συσπειρώσεις, απόρροια της πίεσης που δέχονται.
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων δείχνουν «υπεροχή» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται να «χάνει» προς τη ΝΔ ένα 4% περίπου και τη ΝΔ ένα 10% και πλέον προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο μεγαλώνει αυτή η σχέση (10:4) τόσο θα μεγαλώνει και η διαφορά μεταξύ τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει ψηφοφόρους σχεδόν από παντού (ΝΔ, το Ποτάμι, ΠαΣοΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ακόμη και τη Χρυσή Αυγή), ενώ η ΝΔ κυρίως από τα δεξιά της (Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ) αλλά και από χώρους που διαθέτουν σε ένα μέρος τους «όμορο» προφίλ ψηφοφόρων όπως το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ.
«Μάχη» για την τρίτη θέση


Στο πλαίσιο της συμπίεσης των μικρότερων κομμάτων, κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ θα δυσκολευτούν να διασφαλίσουν το 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, όπως και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συνωστισμός» κομμάτων για την τρίτη θέση, με το Ποτάμι και τη ΧΑ να παλεύουν για την κατάκτησή της και με κάποιους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο, παρά τη μείωση των ποσοστών της, να την καταλαμβάνει η δεύτερη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην περίπτωση που εισέλθουμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσει το σενάριο της εξακομματικής Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΧΑ, ΠαΣοΚ και ΚΚΕ) και αν υπολογίσει κάποιος ότι κόμματα που δεν θα διαβούν το κατώφλι του 3% (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.) ενδέχεται να κινηθούν περί το 5%-6%, τότε δεν αποκλείεται το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής σχηματισμών να φτάσει το 10%-12%.
Στην περίπτωση αυτή ο πήχης της αυτοδυναμίας θα κυμανθεί από 36,4% ως 35,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια εξακομματική Βουλή, με το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να είναι στο 12%, με ποσοστό 35% θα καταλάβει 150 έδρες, στην περίπτωση που τα εκτός Βουλής κόμματα αθροίσουν ένα 13%, τότε με το ίδιο ποσοστό (35%) θα καταλάβει 151 έδρες, ενώ αν προκύψει επτακομματική Βουλή, που σημαίνει ότι τα εκτός Βουλής κόμματα θα είναι λιγότερα και άρα μικρότερο το αθροιστικό ποσοστό τους, π.χ. γύρω στο 7,5%, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και με υψηλότερο ποσοστό, π.χ. 36,5%, θα καταλάβει 148 έδρες. Χονδρικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν μείνουν εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει αυτοδυναμία θα πρέπει να συγκεντρώσει 37,5%, ενώ αν μείνει εκτός και το ΚΙΔΗΣΟ, τότε θα απαιτηθεί ποσοστό περί το 36%-36,5%.
Οι «κυλιόμενες» μετρήσεις


Από τις κυλιόμενες μετρήσεις που μελετούν οι «εκλογολόγοι» του ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά με τη ΝΔ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 6,5%. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η διαφορά αυτή επιβεβαιώνεται και από τα ποιοτικά στοιχεία όπως η απάντηση στο ερώτημα «η κυβέρνηση που θα προκύψει θέλετε να είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ;», όπου το 44% τάσσεται υπέρ του πρώτου κόμματος έναντι 38% που επιλέγει το δεύτερο. Η διαφορά αυτή αυξάνεται όταν οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν αν επιθυμούν να δώσουν μια πρώτη ευκαιρία στον κ. Αλ. Τσίπρα ή μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Αντ. Σαμαρά, όπου τα ποσοστά είναι 37% και 29% αντιστοίχως. Οπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις Κ. Πουλάκης, «η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μαθηματικά εφικτή όχι μόνο με βάση τα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου αλλά κυρίως με βάση τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι διαθέσεις των πολιτών είναι πολύ πιο ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στο σύνολο των θεμάτων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk