«Το ΔΝΤ δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους»

Ημέρες Νοεμβρίου 2012 θυμίζει η τροπή την οποία έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ημέρες Νοεμβρίου 2012 θυμίζει η τροπή την οποία έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ηταν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα διαπραγματευόταν στην ουσία την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Τότε το ΔΝΤ ζητούσε την εγγύηση των Ευρωπαίων για το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος, και έλαβε την περίφημη διαβεβαίωση πως οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να καταστεί βιώσιμο το χρέος υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και θα υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σήμερα το ΔΝΤ ζητεί και πάλι από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν το χρηματοδοτικό κενό και λέει πως θα πάρει πίσω τα λεφτά του σε περίπτωση που τυχόν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα εκτρέψει το πρόγραμμα από τους στόχους του.
Η σκληρή στάση την οποία έχει υιοθετήσει το Ταμείο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι για να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο το ίδιο υπολογίζει σε 14 δισ. ευρώ για το 2015.

«Με τη στάση του το ΔΝΤ δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα, πιέζει και τους Ευρωπαίους»
αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Στην ουσία οι Ευρωπαίοι δείχνουν να έχουν εγκλωβιστεί στην πολιτική την οποία ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα και στην επιλογή του Βερολίνου να παραμείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το Ταμείο αρχικά έβρισκε σύμφωνη τη διοίκηση του ΔΝΤ. Και τούτο διότι γνωρίζει πολύ καλά πως για να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει δώσει, κάποιος άλλος πρέπει να δανείσει τη χώρα. Και οι αγορές μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο αυτόν. «Η λύση δεν είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλά η επιστροφή στις αγορές» αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Ωστόσο η ιδεοληπτική εμμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και οι υπερβολικές του απαιτήσεις έβγαλαν τις αγορές από το «κάδρο». Ως εκ τούτου η Ευρώπη είναι για το ΔΝΤ η μοναδική πηγή κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και οποιωνδήποτε άλλων χρηματοδοτικών αναγκών προκύψουν για την Ελλάδα.
Ομως οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα το Βερολίνο, δεν θέλουν να ακούν ούτε κουβέντα για τυχόν πρόσθετα κεφάλαια προς την Ελλάδα. Ετσι, ενώ από τη μία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ για την αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας, από την άλλη δεν θέλει να δώσει τις εγγυήσεις που ζητεί το Ταμείο και οι οποίες σύμφωνα με το καταστατικό του είναι απαραίτητες για να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Και το ΔΝΤ, το οποίο επανειλημμένως έχει επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τη φορά αυτή του επίσημου τομέα (ΟSI), έχει σκληρύνει τη στάση του. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική πλευρά, η οποία ευελπιστεί ότι οι Ευρωπαίοι θα γίνουν πιο ελαστικοί και θα έλθουν πιο κοντά στις δικές της θέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι εντάσσονται και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Βεβαίως, αν θα επαληθευθεί ή όχι η αισιοδοξία του θα αποδειχθεί στη συνάντηση που θα έχει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προσεχή Τετάρτη.
Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Ευρώπη ήδη διακρίνουν μια διάθεση «να τελειώνουμε με το θέμα» και αναμένουν κάποια παρέμβαση από την Ανγκελα Μέρκελ. Ως παράδειγμα αναφέρουν την αλλαγή στάσης από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία φέρεται ότι «έχει χαμηλώσει τους τόνους», αλλά και τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φέρεται να επιδιώκει λύση ως το τέλος του έτους, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk