Σκέψεις επίσπευσης της προεδρικής εκλογής

Στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση υπουργοί και βουλευτές. Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί οδηγεί όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις να πιέζουν τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ για να υπάρξει μια συμφωνημένη πολιτική λύση, τόσο για την εκλογή του νέου Προέδρου όσο και για την ημερομηνία των προσεχών εθνικών εκλογών, για τις οποίες κορυφαίοι παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν μπορούν πια να βραδύνουν.

Ο μαγικός αριθμός των 180
Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν την Παρασκευή πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (Αηδόνης, Λυκούδης, Ψαριανός, Τατσόπουλος και Οικονόμου) μαζί με τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα) ανέδειξε την πίεση που νιώθούν ήδη οι βουλευτές για την προεδρική εκλογή και ιδίως όσοι έχουν δημοσίως δεσμευθεί ότι θα καταψηφίσουν. Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών παραγόντων συγκλίνουν ότι η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, που έχει φθάσει πια μια ανάσα από τον μαγικό αριθμό των 180.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επίμονες φήμες ανέφεραν ότι την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών ενθάρρυναν βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να τη συνυπογράψουν, για να μη θεωρηθεί ότι υποδαυλίζουν μια κοινοβουλευτική «ανταρσία» κατά της κυβέρνησής τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αυξάνεται και η πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή και να ολοκληρωθεί προτού αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα και χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν συζητεί προς το παρόν να ξεκινήσει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής προτού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 18ης Δεκεμβρίου. Αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκκινήσει τη διαδικασία αμέσως μετά, ανακοινώνοντας σε πρώτη φάση το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει από κοινού με το ΠαΣοΚ και στη συνέχεια επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή που αρχικώς είχε ανακοινωθεί για τα μέσα Φεβρουαρίου.
Θεωρείται πολύ πιθανό το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας να ανακοινωθεί λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα να εκδοθεί ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής που θα ορίζει την πρώτη ψηφοφορία στις 12 Ιανουαρίου. Εφόσον τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου (την ημέρα της γιορτής του Πρωθυπουργού) και η τρίτη και καθοριστική στις 22 Ιανουαρίου. Αν και η τρίτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε η Βουλή θα διαλυθεί την επομένη και θα προκηρυχθούν εκλογές, το πιθανότερο για την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου ή για την πρώτη του Μαρτίου. Αν πάλι η κυβέρνηση κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή, τότε είναι προφανές ότι το κλίμα θα αλλάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μια βαριά ήττα στο επίπεδο των πολιτικών εντυπώσεων και η κυβέρνηση θα αποκτήσει ξανά δυνάμεις.
Οπως υπογραμμίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής κρίνεται απαραίτητη για τρεις λόγους:
1. Διότι το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη Βουλή ευνοεί τη συσπείρωση των βουλευτών που φοβούνται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
2. Περιορίζει στο συντομότερο δυνατόν το διάστημα που θα παγώσουν οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές, αν δεν καταστεί δυνατόν να υπάρξει συμφωνία ως την ερχόμενη Κυριακή. Παράλληλα λύνει τον γόρδιο δεσμό της πολιτικής αβεβαιότητας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
3. Διασφαλίζει την παραμονή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στις φυλακές ως την ημερομηνία των πιθανών πρόωρων εκλογών (Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός αποφυλακίζονται ως γνωστόν στις αρχές Μαρτίου).

Βλέπουν εκλογές ακόμη και αν…
Ωστόσο υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο που υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν αποκλείεται ούτε στην περίπτωση που η παρούσα Βουλή κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο.
Οπως παρατηρούν, ακόμη και αν εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφίσουν μια νέα συμφωνία με την τρόικα που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα, επιπλέον αυτών που αναφέρονταν στην τελευταία επιστολή του υπουργού Οικονομικών. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αλλαγή της διάταξης για τις εκατό δόσεις ή για την έκτακτη εισφορά» προειδοποιούν ήδη βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.
Ετσι ή αλλιώς λοιπόν το κυβερνητικό σχήμα δεν δείχνει πλέον ικανό να αντέξει για πολύ ακόμη, ενώ όλο και πυκνώνουν οι προτάσεις και οι ιδέες για αναδιάρθρωσή του, εφόσον καρποφορήσει η προεδρική εκλογή.
Οι εκτιμήσεις των βουλευτών συγκλίνουν ότι ακόμη και αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται πολύ πιθανές για τον Ιούνιο, ή για τον Σεπτέμβριο του 2015, ιδιαίτερα αν δεν έχουν προχωρήσει ως τότε και οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν η Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Κρίσιμες ώρες – Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή

Μέσα στο φορτισμένο πολιτικό κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντιπαράθεση που θα έχουν απόψε το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή, όπου κορυφώνεται η διαδικασία ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν την Παρασκευή στο «Βήμα» ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει κρίσιμες διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους όλο το Σαββατοκύριακο και όταν θα εμφανιστεί στη Βουλή θα έχει μια πλήρη εικόνα για το αν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας με την τρόικα ή αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν αδιάλλακτοι και θα πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί για παράταση του Μνημονίου. Αναλόγως των εξελίξεων θα τοποθετηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του και των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης θα έχει η αντιπαράθεση κορυφής που θα έχουν Σαμαράς και Βενιζέλος κατά του κ. Τσίπρα, ιδίως μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αποστασία όσων υπερψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα υποδείξει η κυβέρνηση.
Οι βουλευτές της ΝΔ αναμένουν από τον Πρωθυπουργό να δώσει το μήνυμα απόψε στη Βουλή της πολιτικής δύναμης που δεν φοβάται ούτε την τρόικα, αλλά ούτε και τη δοκιμασία της προεδρικής εκλογής. Αναμένουν επίσης να πληροφορηθούν τις αποφάσεις για τις κινήσεις του στις επόμενες εβδομάδες, που θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις ως και την προεδρική εκλογή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk