Κοινή λογική για το επιχειρείν

Η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το ζητούμενο για να μπορέσουν και πάλι η χώρα και η κοινωνία να σταθούν στα πόδια τους.

Κοινή λογική για το επιχειρείν | tovima.gr
Η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το ζητούμενο για να μπορέσουν και πάλι η χώρα και η κοινωνία να σταθούν στα πόδια τους. Και ενώ όλα τα κόμματα εξουσίας ευαγγελίζονται την ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την ευημερία των πολιτών, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για το αντίθετο. Εχοντας επιδοθεί σε έναν αγώνα για την κατάληψη της εξουσίας, αδιαφορούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των εξαγωγών που αποτελούν τη μόνη διέξοδο από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο 1ο Συνέδριο για τις Ελληνικές Εξαγωγές που διοργάνωσε η Eurobank, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θόδωρος Φέσσας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την κατάσταση των εξαγωγών. «Υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε εξαγωγικά πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα, αλλά μόνο το 15% των εξαγωγών προϊόντων ανήκει στην κατηγορία τρόφιμα – ποτά – καπνός» είπε και συμπλήρωσε ότι περίπου το 40% των εξαγωγών αφορά προϊόντα διύλισης πετρελαιοειδών, τα οποία σε Πορτογαλία, Ισπανία και Εσθονία είναι μόνο το 10% και στη Γερμανία το 3%.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα είναι μέτριας και χαμηλής τεχνολογικής αξίας. «Περίπου το 80% των εξαγωγών δεν αφορά σύνθετα προϊόντα αλλά κυρίως επεξεργασία πρώτων υλών» είπε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε ότι «οι εξαγωγικά ώριμες χώρες της ΕΕ έχουν καλύτερες επιδόσεις όχι λόγω της παραγωγής υπερυψηλής τεχνολογίας, αλλά λόγω εδραιωμένης παραγωγής σύνθετων βιομηχανικών προϊόντων, ηλεκτρικών συστημάτων, εξοπλισμού κ.τ.λ., δηλαδή μεσαίας τεχνολογίας». Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 41% των εξαγωγών στην Ιταλία, το 40% στην Ισπανία, το 30% στην Πορτογαλία και το 29% στην Εσθονία ανήκουν στη μεσαία τεχνολογικά κατηγορία, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 12%.
Ολα αυτά συνηγορούν στο ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2013 ήταν το 29% του ΑΕΠ, όταν στην Πορτογαλία ήταν το 41%, στη Γερμανία το 51% και στην Εσθονία του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων το 88%. Και όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank κ. Πλάτων Μονοκρούσος, παρά τη μεγάλη μείωση των μισθών η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στις εξαγωγικές της επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες σε πρόγραμμα, δηλαδή την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία.
Εκτός από τα χαμηλής τεχνολογικής αξίας ελληνικά προϊόντα, ένας από τους βασικούς λόγους για τις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας σύμφωνα με τον κ. Φέσσα είναι η εξαγωγική διασπορά με περιστασιακούς και μικρούς εξαγωγείς. Οπως είπε, την περίοδο 2010-2013 εμφανίζονταν περίπου 1.500 νέοι εξαγωγείς κάθε χρόνο, όμως η δραστηριότητά τους είναι περιστασιακή και περιορισμένη.
Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί βασική επιλογή για την ενίσχυση των εξαγωγών τη στήριξη των οργανωμένων επιχειρήσεων. Πράγμα που σημαίνει την επιβράβευση της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσα από φορολογικά κίνητρα, ρήτρες ανάπτυξης εξαγωγών, ρήτρες απασχόλησης κ.τ.λ. Και αυτό δεν το λέει η τρόικα ή η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Το λένε η επιχειρηματική πρακτική και η κοινή λογική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk