Βουλή: Κόντρα για την ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Σφοδρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων που συζητείται στην Βουλή, καθώς θεωρεί ότι δεν συμβάλλει στην ουσιαστική επίλυση του εκρηκτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες.

Σφοδρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων που συζητείται στην Βουλή, καθώς θεωρεί ότι δεν συμβάλλει στην ουσιαστική επίλυση του εκρηκτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολίζεται να καταψηφίσει αύριο, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014, την ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση καθώς κρίνει ότι λειτουργεί προς όφελος των τραπεζών και όχι των επιχειρήσεων που πλήττονται. Κριτική άσκησε και η ΔΗΜΑΡ η οποία παρά τις επιφυλάξεις της για το περιεχόμενο της τροπολογίας αναμένεται να την υπερψηφίσει.

Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φ. Κουβέλης τόνισε ότι η ρύθμιση έχει ένα βασικό στοιχείο: το κριτήριο της βιωσιμότητας, το οποίο όμως θα κρίνουν οι τράπεζες. Και ζήτησε να θεσπιστεί «μια αρχή, μια δομή, η οποία δεν θα έχει σχέση με τις τράπεζες και θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της κρίσης, όπως για παράδειγμα γίνεται στην Ιρλανδία».

«Διότι», όπως είπε, «αν και πάλι οι τράπεζες είναι εκείνες οι οποίες θα κρίνουν τη βιωσιμότητα, είναι βέβαιο ότι η βιωσιμότητα θα ελαστικοποιείται ανάλογα με τις επιδιώξεις, αλλά και τις διεκδικήσεις που έχουν κάθε φορά οι τράπεζες για τα δικά τους συμφέροντα».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας: «Παραδίδετε γη και ύδωρ στους τραπεζίτες αφού τους δίνετε το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν και ποιες όχι», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι επαγγελματίες «βιώνουν ακραίες συνθήκες απόγνωσης και οδηγούνται σε αυτοκτονία». «Στους τραπεζίτες που ανταλλάσσετε εξυπηρετήσεις, σε αυτούς που έδωσαν εκατοντάδες εκατ. ευρώ δάνεια στα κόμματά σας με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση, στους ίδιους που απαλλάξατε με αντισυνταγματική βουλευτική τροπολογία, στους ίδιους του τραπεζίτες που καταγγέλλονται όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης», συμπλήρωσε η βουλευτής.

Ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης έκανε λόγο για «στιγμές εκφυλισμού των διαδικασιών της Βουλής με τα νομοσχέδια που έρχονται εν είδει τροπολογιών». «Κάποιοι βιάζονται να τακτοποιήσουν καταστάσεις εν όψει αλλαγών που επέρχονται», υποστήριξε. Επικριτική εμφανίστηκε και η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ως «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αφού όπως παρατήρησε «και πάλι αυτοί που κανονίζουν τα πάντα είναι οι τραπεζίτες». Σφοδρή κριτική άσκησε και το ΚΚΕ καθώς θεωρεί ότι σφίγγει ακόμα περισσότερο την «θηλιά των τραπεζών» στους αυτοαπασχολούμενους προκειμένου να ενταχθούν στις όποιες ρυθμίσεις.

Πάντως ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε πως «δεν είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες κρίνουν τα δάνεια με το δικό τους τρόπο». «Κρίνουν αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη», διευκρίνισε ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έρχεται να ρυθμίσει τα δάνεια και τις οφειλές και μάλιστα με έναν τρόπο που με δεδομένη την συγκυρία δείχνει να είναι ο καλύτερος». Όπως είπε εξάλλου «θα πρέπει να υπάρξει σύντομα νομοσχέδιο για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk