Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να «ξηλώσει» τις 100 δόσεις – Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών

Την πίεση στο μάξιμουμ ανέβασε με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ λίγες ώρες μετά τις δηκτικές επισημάνσεις Σόιμπλε περί απουσίας μεταρρυθμίσεων.

Την πίεση στο μάξιμουμ ανέβασε με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ λίγες ώρες μετά τις δηκτικές επισημάνσεις Σόιμπλε περί απουσίας μεταρρυθμίσεων.

Κοινός στόχος των ευρωπαίων είναι να ενισχύσουν την διαπραγματευτική ισχύ της τρόικας η οποία αρνείται προς το παρόν να επιστρέψει στην Αθήνα κρίνοντας ως σοβαρά ανεπαρκείς (significantly inadequate) της ελληνικές προτάσεις.

Η τρόικα ζητεί ωμά από την κυβέρνηση να «ξηλώσει» το νόμο για τις 100 δόσεις, απαιτεί ματαίωση του υπάρχοντος σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» (επειδή βασίζεται στις 100 δόσεις) και ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δις. ευρώ για το 2015.

Για να γυρίσει στην Αθήνα η τριμερής ζητάει να αποσταλούν νέες προτάσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε με ανακοίνωση του κάθε σκέψη για κατάργηση του ψηφισμένου νόμου για τις 100 δόσεις, ενώ μέσω κύκλων υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ κάτω από 1 δις. ευρώ.

Τελεσίγραφο Ρέγκλινγκ

Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσε την Κυριακή η δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο οποίος σημειώνει ότι η πιστωτική γραμμή περνάει μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα: «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να επιστραφούν τα περίπου 11 δις. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση του 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Απαντώντας, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως συμφωνία θα υπάρξει και θα γίνει εγκαίρως.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ αναφέρουν ότι όσα είπε ένα επιχείρημα βαλμένο από τα τυπικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας που ήδη υπάρχει και ότι είναι αναμενόμενο όλες οι πλευρές να αξιοποιούν τέτοια επιχειρήματα, ασκώντας τη μέγιστη δυνατή πίεση σε όλα τα θέματα καθώς μπαίνουμε τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk