Πίεση για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση της τρόικας

Με σοβαρές ενστάσεις στις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά και την απαίτηση να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ

Με σοβαρές ενστάσεις στις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά και την απαίτηση να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ στη «νέα σχέση» απαντούν οι διεθνείς εταίροι στην Αθήνα. Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τις πληροφορίες του «Βήματος», από την Πρωτοχρονιά του 2015 (ίσως και λίγο αργότερα) θα περάσουμε από το σημερινό καθεστώς σε μια νέα «κουρεμένη» ως προς τις αρμοδιότητες τρόικα με πρόσδεση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας», την Πιστωτική Γραμμή με Επαυξημένες Προϋποθέσεις (ΕCCL).
Ωστόσο προτού «κλειδώσει» αυτό το σχήμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, πράγμα διόλου αυτονόητο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τριμερής διαφωνεί ριζικά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τις 100 δόσεις, απορρίπτει το σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» (επειδή βασίζεται στην αρχιτεκτονική της ρύθμισης για τις δόσεις) και βλέπει κενό 2,5 δισ. ευρώ για το 2015. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχεται. Για να επιστρέψει στην Αθήνα, με προσωρινή ημερομηνία τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, ζητεί ένα νέο, πιο τολμηρό πλάνο παρεμβάσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει ο έλεγχος της τριμερούς ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για να προλάβουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ψηφίσουν το νέο σχήμα για την Ελλάδα πριν από τις γιορτές. Αν δεν γίνει αυτό, την 1η Ιανουαρίου «δεν θα υπάρχει τίποτα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurοgroup.
Παρά τις δυσκολίες όμως και το σκηνικό πίεσης, ορισμένοι κύκλοι ανιχνεύουν χαραμάδα διαλλακτικότητας στην τρόικα ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Αθήνα για τις αλλαγές στο Δημόσιο και στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα σημειώνουν ότι, αν η κυβέρνηση «τρέξει» γρήγορα, θα μπορούσε αργότερα να διεκδικήσει ακόμη και το κατέβασμα του πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 2,5% του ΑΕΠ (από το 3% του Μνημονίου) ώστε να μειωθεί η πίεση στην κοινωνία από τα φορολογικά μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος είναι η παράταση του τρέχοντος Μνημονίου για λίγους μήνες μέσα στο 2015 πριν από τη μετάβαση στο ECCL. Η κυβέρνηση δέχεται τη γραμμή ΕCCL αλλά δεν δέχεται «ούτε νέα μέτρα ούτε νέους όρους» για την ένταξη σε αυτήν, όπως λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι στο ΕCCL θα υπάρχει ως όρος το Μνημόνιο (MoU) αλλά όχι με τη σημερινή έννοια και θυμίζει ότι μνημόνια συνεργασίας υπογράφονται κατά καιρούς με διάφορες χώρες (όπως π.χ. με την Τουρκία).
Καίριο είναι το ερώτημα πώς θα συγκροτηθεί το νέο σχήμα της επιτήρησης εφόσον θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Η πρώτη απάντηση είναι ότι ο ρόλος του θα είναι εκ των πραγμάτων υποβαθμισμένος γιατί η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ζητήσει άλλα λέφτά ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΔΝΤ. Μοναδικός μοχλός πίεσης των δανειστών είναι το επιχείρημα «αν δεν είμαστε μαζί σας, δεν θα μπορείτε να δανειστείτε».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κετρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εποπτεύουν τις μεταρρυθμίσεις ώστε να συνεχίσει να παρέχεται το «δίχτυ ασφαλείας» και δεν θα ζητούν μέτρα με αντάλλαγμα την αποδέσμευση δόσεων. Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία θα επιστραφούν στον ESM για το σχήμα ECCL αλλά με απώτερο σκοπό τη μείωση του χρέους. Είναι σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξασφαλίσει όσα χρήματα χρειάζεται από τις αγορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk