Χρέος και εκλογές

Τα τελευταία χρόνια, σε καθημερινή βάση, οι τράπεζες προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων που έχουν χορηγήσει σε μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Χρέος και εκλογές | tovima.gr
Τα τελευταία χρόνια, σε καθημερινή βάση, οι τράπεζες προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων που έχουν χορηγήσει σε μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Κατά κανόνα, η τελική συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκπρόσωποι της κάθε πλευράς καταθέτουν τις προτάσεις τους, οι οποίες συζητούνται, αναμορφώνονται, διορθώνονται, συμπληρώνονται και καταλήγουν, αν τελικά καταλήξουν, σε μια κοινά αποδεκτή λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο αρκετές φορές συμβαίνει το εξής: οι τράπεζες συνομιλούν με πολυμετοχικές επιχειρήσεις, στις οποίες οι μέτοχοι έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ακόμη και αντιδικίες, και την πρόταση που αποδέχεται μερίδα μετόχων δεν την αποδέχεται κάποια άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδιέξοδο. Στις περιπτώσεις αυτές οι τραπεζίτες καλούν όλες τις πλευρές των μετόχων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τους ζητούν να αποδεχθούν από κοινού την αναδιάρθρωση του δανεισμού της επιχείρησης. Διαφορετικά δεν υπάρχει λύση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιχείρηση, τους μετόχους της και την τράπεζα. Διότι δεν έχει νόημα να συμφωνήσουν με ορισμένους σε κάτι που οι υπόλοιποι δεν θα αφήσουν να εφαρμοστεί.
Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στην επίλυση του ελληνικού χρέους. Μόνο που εδώ στη θέση του τραπεζίτη βρίσκονται οι πιστωτές με επικεφαλής τη Γερμανία και στη θέση της επιχείρησης η Ελλάδα, με τα κόμματα που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό να παίζουν τον ρόλο των μετόχων. Οπως και στην περίπτωση των επιχειρήσεων στις οποίες οι μέτοχοι αντιδικούν, έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι πιστωτές είναι λογικό να ζητήσουν όλες οι πλευρές να αποδεχθούν την όποια λύση προσφέρουν.
Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουν μόνο με τους εκπροσώπους μέρους του ελληνικού λαού, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αποτελεί μειοψηφία. Αλλωστε, από την αρχή της κρίσης ζητούν εθνική συναίνεση. Αυτό έκαναν και το 2011 όταν για το PSI ζήτησαν και την υπογραφή του κ. Αντώνη Σαμαρά, που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και μαζί με το ΠαΣοΚ που βρισκόταν στην κυβέρνηση εκπροσωπούσαν, τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μόνο που τότε ανησυχούσαν μη «μολυνθεί» το τραπεζικό τους σύστημα και αρκέστηκαν στην αποστολή μιας επιστολής από τον κ. Σαμαρά. Σήμερα το κίνδυνος αυτός έχει εκλείψει και δεν βιάζονται.
Οσοι λοιπόν θεωρούν ότι οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε λύση αποδεχόμενοι μόνο την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα απογοητευθούν. Δεν έχει νόημα να συμφωνήσουν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ούτε ανοίγει τα χαρτιά του προτού γίνουν εκλογές και έλθει, όπως ευελπιστεί, στην εξουσία. Οι πιστωτές, ανεξάρτητα από την εκλογή ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προχωρήσουν σε λύση για το χρέος είτε αν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνήσουν είτε κατόπιν εκλογών, στις οποίες η προτεινόμενη λύση θα αποτελέσει το βασικό διακύβευμα της κάλπης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk