Τροποποιήσεις στις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας για τον αναβαλλόμενο φόρο που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή με στόχο την παροχή ενός πρόσθετου κεφαλαιακού «μαξιλαριού» στις ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκάstresstests, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες της έχουν να κάνουν τόσο με το είδος της εγγύησης που θα παρέχει το δημόσιο σε περίπτωση που οι τράπεζες δε καταφέρουν να παράγουν κέρδη που να καλύπτουν το προβλεπόμενο φορολογικό όφελος, όσο και με το χρονικό ορίζοντα συμψηφισμού της δημιουργούμενης φορολογικής απαίτησης.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Ελλάδα προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίσουν τις ζημιές που κατέγραψαναπό την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και τις επισφάλειες με κέρδη τις επόμενης 30ετίας.
Με απλά λόγια δε θα πληρώνουν φόρους στο δημόσιο για τα κέρδη τους έως ότου καλυφθούν οι απώλειες που υπέστησαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Δημιουργείται δηλαδή μία φορολογική απαίτηση, η οποία με την τελευταία ρύθμιση επιτρέπει την προσμέτρησή της στο σύνολό της στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.
Το όφελος
Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 12,8 δισ. ευρώ περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη εγγραφεί στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, προκύπτει ένα επιπρόσθετο όφελος της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ περίπου για την περίοδο που εξετάζεται στα πανευρωπαϊκάstresstests, έως και το 2016.
Μετά τη διαφωνία ωστόσο της ΕΤΑ για επιμέρους ρυθμίσεις της νομοθεσίας το κέρδος αυτό καθίσταται εκ νέου επισφαλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την τραπεζική αρχή έχουν ζητηθεί δύο αλλαγές:
Πρώτον , το δημόσιο να παράσχει ως εγγυήσεις μετρητά κι όχι ομόλογα, εάν οι τράπεζες δεν εμφανίσουν τα κέρδη που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια.
Δεύτερον, η περίοδος συμψηφισμού των ζημιών να μειωθεί από τα 30 χρόνια που ορίζει η νομοθεσία.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν ότι το πρώτο σκέλος του αιτήματος της ΕΤΑ θα λυθεί. Για το δεύτερο ωστόσο σημειώνουν ότι εάν το χρονικό διάστημα συμψηφισμού πέσει κάτω από τα 15 χρόνια, τότε το όφελος των 2,5 δισ. ευρώ θα μειωθεί, περιορίζοντας το «μαξιλάρι» από τον αναβαλλόμενο στο πλαίσιο τωνstresstets.
Εκτιμούν πάντως ότι με τον ένα τον άλλο τρόπο το θέμα θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να ληφθεί υπόψιν στις υπό εξέλιξη ασκήσεις προσομοίωσης, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 26/10.​