Μετά τις εντάσεις της πρώτης ημέρας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται από το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε με πρώτο ομιλητή τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τον τομέα Πολιτισμό και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση στο 2% της κρατικής χρηματοδότησης.
Το έργο της κυβέρνησης υπερασπίστηκε η βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει μιλήσει με ειλικρίνεια και έχει παρουσιάσει ένα εφικτό σχεδιασμό».
Ντινόπουλος εναντίον Δούρου«Η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, ζητώντας στο μέσο της θητείας της ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα του έλεγχο των συμβάσεων στους Δήμους, λέγοντας πως όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση δεν πράττουν σωστά. «Κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος» είπε ο Αργ. Ντινόπουλος.
Παράλληλα επέκρινε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την απόφασή της να παγώσει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στο θέμα της αξιολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να αξιολογείται καθημερινά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην υπάρχει αξιολόγηση». «Δεν γίνεται να χρησιμοποιείται το άλλοθι των απολύσεων για να μην γίνεται αξιολόγηση» σημείωσε.
«Μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση θα είναι πιο δυνατή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άλμα στο κενό, εμείς χτίζουμε γέφυρες για να περάσουμε απέναντι» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ζέττα Μακρή.
«Ωσεί παρών» από τον Γ. Νταβρή
Εντονη κριτική, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, καλώντας τους να πουν αλήθειες στο λαό και δηλώνοντας ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης.
«Μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, τι θα γίνει τα μείζονα θέματα δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα είμαι ωσεί παρών» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Πείτε αλήθειες. Ευελπιστώ ότι θα το κάνει και ο κ. Τσίπρας και η ΝΔ για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αλλοίωση και πώς θα βρούμε τα λεφτά και από πού θα τα πάρετε. Όταν λεχθούν αυτές οι αλήθειες, θα μας φωνάξετε να ψηφίσουμε. Γιατί όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και οι χρεώσεις σε επικοινωνιακές ψήφους δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Νταβρής που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝ.ΕΛ.
Μητσοτάκης: Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική και πειραματικούς αριστερισμούς», με κίνδυνο όπως είπε «να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και Βενεζουέλα, χωρίς όμως πετρέλαιο».
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε για τον τρόπο, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει «το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, υπογραμμίζοντας ότι με ευκολία ακυρώνει τον διαγωνισμό, χωρίς να καταθέτει εναλλακτικό σχέδιο και πετάει το μπαλάκι στους δήμους».
«Αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία σας στην άσκηση εξουσίας, ο προάγγελος της διακυβέρνησής σας. Αυτό είναι ένα δείγμα ανευθυνότητας που οδηγεί στην αποτυχία» σημείωσε.
Ακόμα, απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλινωδίες και κυνήγι μαγισσών στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και έκανε λόγο για «οχλαγωγία συνδικαλιστών», τονίζοντας ότι αυτό που διεκδικεί ο ίδιος είναι η επιστροφή στη νομιμότητα.
Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Η διοικητική μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους θα προχωρήσει. Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μάς χωρίζει από το παρελθόν και θα περίμενα σε αυτή την προσπάθεια να βρω αρωγούς. Θέλουμε αρωγούς τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν θα συμβιβαστούμε αν δεν ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας όχι μέχρι τον Φεβρουάριο αλλά το 2016, όταν τότε θα λήξει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης».
Σηφουνάκης: Μαζί με την χώρα σώσαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ
Με αιχμές προς την ηγεσία του κόμματός του μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης. «Στο κόμμα μου υπάρχουν ευθύνες. Γιατί ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πώς η χώρα, μετά το ανθηρό 2004, έφθασε στο 2009 και από τότε στα Μνημόνια. Αρνούμαστε, στο όνομα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής, έστω σε ένα ολιγοσέλιδο κείμενο να καταγράψουμε πώς διπλασιάστηκε το χρέος και πενταπλασιάστηκε το έλλειμμα, σε μια πενταετία. ‘Σώσαμε τη χώρα’, διακηρύττουμε, ναι, αλλά σώσαμε και τη Νέα Δημοκρατία και τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην λησμονούμε ότι επί 40 χρόνια τα εκλογικά του ποσοστά ήταν 3 έως 5%».
Επίσης, τάχθηκε υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις απαιτούμενες τομές. «Θα έρθει μια στιγμή, όπως είπε και ο Σπύρος Λυκούδης, που κανείς, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να κάνει καμία τομή. Δεν θα έχει εκείνη την πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει».
Την πεποίθηση ότι οι ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές, θα έχουν ρόλο εγγυητή σε μια μεγάλη κυβερνητική συμμαχία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, αν και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κυβερνητική συμμαχία θα μετέχουν όλα τα κόμματα και αυτά της συγκυβέρνησης, χωρίς, όμως, τις σημερινές ηγεσίες.
«Όλοι οι υπουργοί μέχρι τώρα έχουν κάνει προεκλογικές ομιλίες. Απολογισμό και εξαγγελίες. Και ρωτώ: Γιατί πρέπει να περιμένουμε τις πρόωρες εκλογές, τους πρώτους μήνες του 2015, όπως είπε, χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναφέρομαι στον αντιπρόεδρο των υποβρυχίων. Που του δώσατε εσείς της ΝΔ συγχωροχάρτι για το θέμα αυτό. Με τόσες προεκλογικές ομιλίες, γιατί δεν κάνουμε και τις εκλογές τώρα για να τελειώνουν τα βάσανα του κόσμου και της αγοράς που δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δείχνει ότι με αυτά που λέτε οι υπουργοί είστε έτοιμοι για εκλογές», ανέφερε ο κ. Κουίκ.
Και πρόσθεσε: «Σας διαβεβαιώ ότι και εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ακόμη περισσότερο έτοιμοι. Γιατί εκτός από την αυριανή καταψήφιση, γιατί θα πούμε όχι στην πρόταση εμπιστοσύνης, δεν θα μας βρείτε πελάτες στα 180 κουκιά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μας βρείτε μετά τις κάλπες, ως εγγυητές μιας μεγάλης κυβερνητικής συμμαχίας από όλες τις δυνάμεις που θα προκύψουν μετά τις κάλπες, από όλα τα κόμματα και αυτά της συγκυβέρνησης, που δεν θα έχουν τους σημερινούς αρχηγούς τους. Ο λαός θέλει πλατιά συναίνεση, θα είμαστε εγγυητές για εθνικά θέματα, ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας».
Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία αναφέρθηκε η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου. Σύμφωνα με τα όσα είπε, στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται ο ενιαίος χώρος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, η επιστροφή των απολυμένων φυλάκων, διοικητικών και εκπαιδευτικών, αλλά και η καθιέρωση πρωινού και μεσημεριανού στα σχολεία, καθώς και βραδινή λειτουργία των σχολείων ως χώρων πολιτισμού.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης πως το κόμμα της θα δημιουργήσει «τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, δηλαδή έναν χώρο δημόσιο δωρεάν, όπου θα συνεργάζονται τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα δημόσια ΑΕΙ».
Την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί ο λαός στην κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τεχνητή πόλωση. «Προκαλείτε τεχνητή πόλωση για να κρύψετε αυτό που όλο και περισσότερο γίνεται εμφανές κάθε ημέρα, ότι συγκλίνετε στο κοινό στρατηγικό πλαίσιο ανεξάρτητα από το μίγμα διαχείρισης.
» Στοχεύετε να αποπροσανατολίζετε τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τον κύριο, τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή τους στόχους του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς ματώνοντας τον λαό» είπε ο κ. Μωραΐτης.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι «είναι ο πιο καλός μαθητής του κεφαλαίου. Δίνει καθημερινά απανωτές εξετάσεις και κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει εξίσου ή ακόμα και καλύτερος διαχειριστής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».
Την περιφερειάρχη Αττική Ρένα Δούρου υπερασπίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής έναντι της κριτικής που δέχθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο για το θέμα των απορριμμάτων.
«Να ξέρετε καλά ότι η Περιφέρεια Αττικής ακολουθεί στο θέμα των απορριμμάτων τη διεθνή πρακτική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα τηρηθεί η νομιμότητα, σε όλο της το μήκος και πλάτος. Να το ξέρει πολύ καλά και η κυβέρνηση και οι εργολάβοι» τόνισε ο κ. Κοντονής.
Την πεποίθηση ότι οι ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές, θα έχουν ρόλο εγγυητή σε μια μεγάλη κυβερνητική συμμαχία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, αν και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κυβερνητική συμμαχία θα μετέχουν όλα τα κόμματα και αυτά της συγκυβέρνησης, χωρίς, όμως, τις σημερινές ηγεσίες.
Την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί ο λαός στην κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τεχνητή πόλωση. «Προκαλείτε τεχνητή πόλωση για να κρύψετε αυτό που όλο και περισσότερο γίνεται εμφανές κάθε ημέρα, ότι συγκλίνετε στο κοινό στρατηγικό πλαίσιο ανεξάρτητα από το μίγμα διαχείρισης.
Από την πλευρά της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, τονίζοντας ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει εναλλαγή στη διακυβέρνηση. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα, η Αριστερά να μη χάσει την ιστορική της ευκαιρία.
Ραντεβού «στα αλώνια το 2016» έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, εκτιμώντας ότι τότε θα γίνουν οι εκλογές. Ταυτόχρονα προέτρεψε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κρατήσουν τότε μικρό καλάθι διότι τα… κεράσια θα είναι λίγα για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις θα μείνουν στο χρονοντούλαπο».
«Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του ανεξάρτητου δημοκρατικού βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «είναι δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, συνεπικουρώ».
«Θεσμοθετημένη παράσταση», χαρακτήρισε την αντιπαράθεση στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Ανάπτυξη για την εργατική τάξη μέσα στη στρούγκα δεν μπορεί να γίνει. Στο σύνολο της εργατικής τάξης ο δρόμος είναι ένας και ευτυχώς υπάρχει το ΚΚΕ να τον δείχνει», ανέφερε η βουλευτής.
Υπέρ της εθνικής συνεννόησης τάχθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πορότεινε, ως δείγμα συνεννόησης, όπως είπε, να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία.
Την ανάγκη για σταθερότητα, ασφάλεια και σιγουριά ως προϋπόθεση για να καρποφορήσουν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού προέταξε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία ταυτοχρόνως παρουσίασε την πολιτική του υπουργείου της τονίζοντας πως ο τουρισμός είναι «εθνική υπόθεση».
Με μια επιθετική, κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομιλία, τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης προκαλώντας μια εξαιρετικά φορτισμένη απόκριση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και τα φιλολαϊκά.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε τον συμψηφισμό παραγώμενης και καταναλώμενης ενέργειας που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους αγρότες όπως επίσης και την τροπολογία για έκπτωση στα τιμολόγια 3.000 δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
– «Τους δίνουμε φθηνότερα τιμολόγια κι εσείς το αρνείστε!» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κος Μανιάτης.
– «Μην λέτε ανακρίβειες! Το έχουμε υπερψηφίσει!» αποκρίθηκαν ενοχλημένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
– «Θα το δούμε στα πρακτικά» επανήλθε ο υπουργός.
Εμφανώς φορτισμένος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, έλαβε το λόγο στη συνέχεια, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στον προεδρεύοντα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη για το «πολιτικό στήσιμο της συζήτησης».
«Έχει δοθεί να μιλήσουν εννέα υπουργοί – και όλο το απόγευμα έχει δοθεί ο λόγος στο ΣΥΡΙΖΑ μονάχα μία φορά. Εδώ μέσα δεν είμαστε για να υφιστάμεθα την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ακούμε το κατηγορητήριο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορούμε να απαντήσουμε!» διαμαρτυρήθηκε ο Ν.Βούτσης.
Σε αμφισβήτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο προχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται «ανελλιπώς» όταν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ενώ ταυτοχρόνως καταλόγισε πως ενώ ασκεί πολιτικές εξαθλίωσης του λαού, την ίδια ώρα δημιουργεί νέους ολιγάρχες.
Η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα, με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. Η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ονομαστική ψηφοφορία.
Σκληρή κόντρα την πρώτη ημέρα με έντονη αντιπαράθεση Σταμάτη – Δραγασάκη
Εντωμεταξύ σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, στην Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Μάλιστα λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στην σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο Μιλάνο με θέμα την απασχόληση, η αξιωματική αντιπολίτευση διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κ. Π. Λαφαζάνη έκανε λόγο για μέγα πολιτικό ατόπημα, προσβολή της Βουλής και θεσμική παρεκτροπή» επικαλούμενη την πρακτική του παρελθόντος με εξαίρεση μια φορά τον Νοέμβριο του 2011
Απαντώντας εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας κ. Μ. Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σε μια μείζονα διαδικασία επιλέγει ένα δήθεν διαδικαστικό θέμα δίχως κανένα αντίκρισμα στον Κανονισμό της Βουλής.
Αυτό όμως που προκάλεσε εντονότερη αντιπαράθεση ήταν μια αναφορά του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ι. Δραγασάκη, ο οποίος αναφερθείς στην θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους που διακηρύττει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πρέπει να αποκτήσουμε κράτος. «Σήμερα αρκεί ένα ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης –καμιά φορά και μέτριος εκδότης-, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο».
Η φράση του αυτή πυροδότησε την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη ο οποίος εξοργισμένος προκάλεσε από τα υπουργικά έδρανα τον κ. Δραγασάκη να δώσει ονόματα: «Έχετε καμιά καταγγελία συγκεκριμένη;», τον ρώτησε και εκείνος του απάντησε: «Να πάμε στον εισαγγελέα θα μου πείτε;».
Ο κ. Σταμάτης επέμεινε φωνάζοντας: «Να πείτε όνομα σε αυτή την αίθουσα! Βάζετε λάσπη στον ανεμιστήρα και την σπέρνετε», ενώ ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε: «Έτσι φτάσαμε κύριε Σταμάτη στην χρεοκοπία. Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε το απόφαση και κάντε υπομονή», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ διερωτήθηκε: «Κάποιοι δεν είναι στη φυλακή; Ζω σε άλλη χώρα;». Ο κ. Σταμάτης ακούστηκε να του λέει: «Ποιος τους έβαλε (φυλακή);», ενώ ο κ. Δραγασάκης είπε: «Όσοι έχουν μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν», ενώ σχολίασε ότι «το μόνο σημείο που διακόπηκε η ομιλία μου ήταν αυτό -ούτε ο Μαρξ σας ενόχλησε ούτε ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Μόλις πήγαμε στο ψητό όμως…».
Όταν ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να πει ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ «διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό, μια βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία και είναι στο χέρι του να απαντήσει ότι είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο». «Με ονοματεπώνυμα πρέπει να το αποδείξει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής με την στάση του απογοήτευσε. Ο κ. Δραγασάκης του απάντησε: «Αν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως και να το δούμε, δεν είμαι έτοιμος τώρα. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε θα ήθελα να κάνω μια φιλική πρόταση. Αν θέλετε ελέγξτε όλη τη σειρά των τροπολογιών που ήρθαν εδώ και ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε». Ο κ. Σταμάτης παρενέβη εκ νέου λέγοντας ότι «ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς». «Εσείς έχετε το βάρος της απόδειξης», τόνισε.
Πυρά κατά του κ. Δραγασάκη εκτόξευσε και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα όσα είπε: «Δεν είναι απάντηση αυτή που έδωσε», ανέφερε ενώ απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής τον ρώτησε: «Τι υπονοείτε ότι όταν δεν ψηφίσατε το νόμο για το άνοιγμα των λογαριασμών ή για τους οικονομικούς εισαγγελείς, το κάνατε για να καλύψετε τους κομματικούς σας φίλους;». «Λασπολογείτε. Με αμετροέπεια, έπαρση και κομματικό μικρομεγαλισμό», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ.
Αντιπαράθεση εκδηλώθηκε και όσον αφορά μια αναφορά του εισηγητή της ΝΔ κ. Βορίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε στην ομιλία του για το τέλος του μνημονίου: «Συζητάμε για το χρέος διασφαλίζουμε την βιωσιμότητά του και σε συνεννόηση με τους δανειστές, τις αγορές και το διεθνές περιβάλλον δεν χρειαζόμαστε πια τον μηχανισμό στήριξης. Το μνημόνιο τελειώνει ενάμιση χρόνο νωρίτερα και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;».
Ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε την υπόθεση των βάσεων λέγοντας ότι «τα μνημόνια θα φύγουν όπως έφυγαν οι βάσεις και έμεινε η Σούδα». Και πρόσθεσε πως «όταν η κυβέρνηση λέει ότι τελειώνουν τα μνημόνια, λέει ότι όλοι οι περιορισμοί μένουν εδώ». «Λέτε να φύγουν τα μνημόνια αλλά να μείνει το χρέος. Θεωρεί η κυβέρνηση βιώσιμο ή μη βιώσιμο το χρέος; Με ποια κριτήρια αξιολογεί την βιωσιμότητα του χρέους;», διερωτήθηκε, επαναλαμβάνοντας την θέση του κόμματός του για διαγραφή μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή βοήθεια, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953. Και δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα ανορθώσει τον τόπο από τις καταστροφές που έχετε προκαλέσει στον τόπο».
Βορίδης υπέρ Άδωνι
Είχε προηγηθεί ο κ. Βορίδης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει τους αντιπάλους του. Αφορμή οι αιχμές περί αναπλήρωσης του πρωθυπουργού από τον ίδιο, αλλά και όσα είχαν προηγηθεί σχετικά με τον κ. Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν επελέγη τελικώς να εκπροσωπήσει κοινοβουλευτικά την ΝΔ και προτιμήθηκε ο κ. Αν. Νεράντζης. «Τελευταία έχετε αρχίσει να επιλέγετε ότι δεν πρόκειται να συζητάτε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Θέλετε να σας στέλνουμε ΄΄σορτ λιστ΄΄ για τους ποιος θα εκπροσωπεί τη ΝΔ, να παίρνουμε την έγκρισή σας, να σας ρωτάμε;», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει νοοτροπία και ακυρώνει μια αντίληψη περί δημοκρατίας». «Δεν επιλέγουμε τους αντιπάλους μας ούτε προσπαθούμε να τους εξοντώσουμε πολιτικά. Αυτό το κάνουν άλλα καθεστώτα και θέλω να πιστεύω ότι δεν θέλετε να έχετε καμία σχέση με αυτά τα καθεστώτα, αλλά η συμπεριφορά σας αυτό φανερώνει», συμπλήρωσε.
Αναφερθείς στην διακυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Βορίδης είπε ότι «δυο χρόνια μετά προφανώς κανείς δεν συζητά να φύγει η Ελλάδα εκτός ευρώ». «Έχει γίνει ένα μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι ηγέτες στον κόσμο. Μια οικονομία έχει ανασυγκροτηθεί και έχει σταθεροποιηθεί. Η ύφεση θα έχει μετατραπεί σε μικρή έστω ανάπτυξη και ήδη αποκλιμακώνεται η ανεργία», σημείωσε, ενώ αμφισβήτησε πλήρως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έπραξε τον θεσμικό ρόλο της, υπενθυμίζοντας τις βαριές μομφές που εκτοξεύονταν κατά των κομμάτων που στήριζαν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών: «Με ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες, Κουίσλινγκ». «Ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ξεχνάτε πόσο κοντά ήρθαμε στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απόλυτης αποσταθεροποίησης;», είπε ενώ αναφέρθηκε και σε «πολιτικές δολοφονίες» την περίοδο που πέρασε: «Τρεις έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ακριβώς εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν με την μορφή κοινοβουλευτικού κόμματος και από την άλλη από την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς», σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Όσον αφορά τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «υποδειγματικό παράδειγμα» τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς «που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους», αλλά και «σημαντικό παράδειγμα» τους βουλευτές που με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις τους οδήγησαν σε διορθώσεις των ασκούμενων πολιτικών, κυρίως όμως αναφέρθηκε στον ελληνικό λαό «που στήριξε αυτή την προσπάθεια». «Αυτό τον δρόμο προχωράμε και έχουμε όλους τους καλούς έλληνες μαζί μας. Όποιοι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν στις κάλπες, θα τους πρότεινα υπομονή διότι οι έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν», κατέληξε ο εισηγητής της ΝΔ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «αν καταλάβαμε καλά από την ομιλία του κ. Βορίδη δεν υπάρχει κανένα θέμα να διαπραγματευθούμε αφού όλα πάνε τόσα καλά». «Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση. Και αυτό είναι μια σημαντική πολιτική ομολογία», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, αλλά όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι ένα ψέμα για να σταθεί πρέπει να είναι ισχυρό ψέμα και εδώ ακούστηκαν ισχυρά ψέματα». Ενώ σχολιάζοντας τα περί «λόγου του μίσους» του κ. Βορίδη είπε ότι ο Σαμαράς είναι ο «αρχιτέκτονας της θεωρίας των δυο άκρων και τολμάτε να μιλάτε εδώ μέσα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ρητορική που έχει υιοθετήσει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αποσταθεροποιήσετε την χώρα».
Επίσης, άσκησε δριμεία κριτική για την στάση της κυβέρνησης έναντι των πιέσεων της τρόικα για ανατροπές στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, λοκ-άουτ κλπ.). Μάλιστα κατήγγειλε ότι πίσω από τις παρεμβάσεις αυτές βρίσκονται εγχώριοι επιχειρηματικοί κύκλοι. «Από πού απορρέει το δικαίωμα της τρόικα να ζητάει αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα; Ποιος φορέας θέτει αυτά τα αιτήματα. Αληθεύει ότι τα θέτουν κάποιοι επιχειρηματίες. Ποιοι είναι αυτοί;», διερωτήθηκε.
Αναφερθείς εξάλλου στην στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διαδικασία της συζήτησης είπε ότι «θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε την συζήτηση αυτή, όπως έκανε ο πρωθυπουργός, όμως θα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το δικό μας πρόγραμμα». «Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο τέλος της διαδικασίας τότε που κανείς δεν θα μπορεί να του απαντήσει, διότι είναι ο πρωθυπουργός των μονολόγων», είπε, ενώ σχετικά με όσα ανακοίνωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ διευκρίνισε ότι «ανακοινώσαμε έναν πρώτο κύκλο ανασυγκρότησης, ένα θετικό σοκ, να νιώσει ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει, ενώ τα πιο ουσιώδη ακολουθούν μετά».