Τα σταφύλια της συμφοράς

Τα σταφύλια της συμφοράς | tovima.gr

Ποια είναι η αξία 20 τόνων σταφύλια σαν αυτά που κουβαλούσε η νταλίκα που σκόρπισε

Ποια είναι η αξία 20 τόνων σταφύλια σαν αυτά που κουβαλούσε η νταλίκα που σκόρπισε το θάνατο στην Εγνατία; Γύρω στα 9.000 ευρώ όλα κι όλα!


Μου το επισήμανε επιχειρηματίας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να μου δείξει με ένα -μακάβριο είναι αλήθεια – παράδειγμα γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να ρίξει το βάρος της σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.

«Μία οθόνη για το κοκ- πιτ ενός αεροπλάνου παραδείγματος χάριν σαν αυτές που φτιάχνει η εταιρεία μου έχει τιμή πώλησης 150.000 ευρώ και αφήνει ελληνική προστιθέμενη αξία -λεφτά που μένουν στην Ελλάδα-120.000 ευρώ. Για να φέρει κάποιος τόσα λεφτά πουλώντας σταφύλια χρειάζεται καμιά 20αριά τεράστιες νταλίκες. Αν σκεφτεί κανείς ,μάλιστα, ότι 20 τόνοι σταφύλια είναι κατά μέσο όρο η παραγωγή ενός κτήματος 20 στρεμμάτων – οι 20 νταλίκες μεταφέρουν την ετήσια παραγωγή 400 στρεμμάτων σταφύλια! Δηλαδή μια οθόνη μου αφήνει στην Ελλάδα όσο 400 στρέμματα σταφύλια! Δεν λέω να μην παράγουμε σταφύλια-προς θεού. Αλλά πρέπει η χώρα να ρίξει λεφτά και στις επιχειρήσεις αιχμής».

Άδικο έχει; Σκεφτείτε ότι η Ελλάδα έχει ιδανικές συνθήκες για εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας- ελληνικών και ξένων. Έχει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πτυχιούχων στην Ευρώπη, έχει μικρότερες αμοιβές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού να μιλάει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα –απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την βιομηχανία- και έχει μοναδικές συνθήκες ζωής: τέλειο καιρό, υψηλό επίπεδο ζωής , ευρωπαϊκές συνήθειες κλπ.

Τι λείπει; Η συνδρομή του κράτους, η γραφειοκρατία για το ξεκίνημα οποιασδήποτε επιχείρησης είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ακόμη και από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης .Λείπει επίσης η τραπεζική χρηματοδότηση για νέες ιδέες και φυσικά η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά τεχνολογίας. Λείπουν και οι πόροι για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον τεχνολογιών αιχμής : όταν η Γερμανία ,η Δανία και η Φινλανδία που έτσι κι αλλιώς είναι ισχυρότερες τεχνολογικά από την Ελλάδα ξοδεύουν πάνω από το 3 % του ΑΕΠ τους για έρευνα είναι επόμενο να δημιουργούν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για π.χ. τεχνολογικά πάρκα από την Ελλάδα που δίνει για έρευνα λιγότερο από το 1% του ισχνού της ΑΕΠ .

Δυστυχώς αυτή η ψαλίδα μεταξύ των τεχνολογικά αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και της Ελλάδας θα αρχίσει να κλείνει μόνο εάν συνειδητοποιήσουν οι κυβερνήσεις μας ότι η επένδυση στα μυαλά της χώρας – πολλά από τα οποία παραμένουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό- είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της παραγωγικά και να μπορέσει να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Δανοί ακόμη και οι Ιταλοί κατασκευάζουν από αυτοκίνητα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως κινητά τηλέφωνα και δορυφόρους – εμείς ούτε μία μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων της δεκαετίας του 70 δεν μπορούμε να στήσουμε πόσο μάλλον τεχνολογίες αιχμής.

Και τις ελάχιστες δακτυλοδεικτούμενες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στη χώρα αντί τις έχει στα πούπουλα το ελληνικό κράτος ,τις καταδιώκει σε κάθε τους βήμα και συχνά τις «σαμποτάρει» προς όφελος των ξένων ανταγωνιστών – που μπορούν να δώσουν και καμιά μίζα…

Η JP Morgan προέβλεψε ότι το iphone 5 έδωσε περίπου 0,5 % του ΑΕΠ στην αμερικανική οικονομία των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ! Πότε θα υπάρξει ένα ελληνικό «iphone 5» ;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες