Νεκροί άμαχοι από ρίψη πυραύλου σε κονβόι προσφύγων στην Ουκρανία

Η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει πως πύραυλοι από τους φιλορώσους ενόπλους έπληξαν οχηματοπομπή με λεωφορεία εκτοπισμένων από το Λουχάνσκ, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ενόπλων. Σύμφωνα με το Κίεβο, επρόκειτο για πυραύλους Grad.

Κονβόι προσφύγων από το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας χτυπήθηκε από πυραύλους Grad και βλήματα όλμου με συνέπεια να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, αναφέρει ο ουκρανικός στρατός κατηγορώντας για το χτύπημα τους αυτονομιστές. Αρνούνται την ευθύνη οι φιλορώσοι και «επιστρέφουν» τις κατηγορίες στο Κίεβο.

Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς και δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος ανεξάρτητη επιβεβαίωση της επίθεσης, αναφέρει το BBC.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού που μάχεται τους αυτονομιστές στα ανατολικά δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως «τρομοκράτες οπλισμένοι από τη Ρωσία έριξαν πυραύλους Grad σε κονβόι προσφύγων κοντά στις περιοχές Χριαστσουβάτιε και Νοβοσβιτλίβκα».

«Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών» είπε ο Αντρίβ Λισένκο.

«Το χτύπημα ήταν τόσο ισχυρό που άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στα οχήματα. Δεν μπορούσαν να βγουν» ανέφερε έτερος στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Ανατόλι Προσίν.

Ωστόσο, από την πλευρά των φιλορώσων ο αυτοανακηρυχθείς «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ Αντρέι Πούργκιν αρνήθηκε πως οι ένοπλοι φέρουν την ευθύνη.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς το δρόμο με Grad και φαίνεται ότι τώρα σκότωσαν περισσότερους αμάχους, όπως κάνουν εδώ και μήνες» είπε στο Reuters ο Πούργκιν. «Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε Grad σε εκείνη την περιοχή» υποστήριξε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος φιλορώσων ενόπλων του Ντονέτσκ είχε πει πως δεν έχει γνώση του περιστατικού. Πάντως υπήρχαν αναφορές για συγκρούσεις και ανταλλαγή πυρών στην περιοχή που φέρεται να σημειώθηκε η επίθεση.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk