Ως «πρόκληση» και «κυνισμό άνευ ορίων» καταγγέλλει το Κίεβο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της Ρωσίας και επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στο κονβόι να περάσει τα σύνορα. Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την αποστολή ως πρόσχημα επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία.

Το ρωσικό κονβόι 262 φορητών που μεταφέρει 2.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας κινείται νότια ταξιδεύοντας προς την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία, όπου αναμένεται να φθάσει αργότερα την Τετάρτη.

Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια, εν μέσω των φόβων Κιέβου και Δύσης ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την αποστολή ως πρόσχημα στρατιωτικής επέμβασης στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ο βαθμός του κυνισμού της Ρωσίας δεν έχει όρια. Πρώτα στέλνουν τεθωρακισμένα, πυραύλους Grad και συμμορίτες που ανοίγουν πυρ κατά των Ουκρανών και μετά στέλνουν νερό και αλάτι» δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Και ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση του κονβόι από τα σύνορα. «Κανένα ανθρωπιστικό κονβόι του Πούτιν δεν θα περάσει από την επαρχία του Χαρκόβου» δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, υπό τη συνοδεία αξιωματούχων του οποίου αναμενόταν να περάσει το κονβόι στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Μόσχα έδωσε μία «γενική λίστα» για το τι μετέφερε το Κονβόι, αλλά τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συγκεκριμένη καταγραφή των αντικειμένων που θα μεταφερθούν για να μπορέσει να τα παραλάβει.

«Ένας αριθμός σημαντικών θεμάτων πρέπει να ξεκαθαριστεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανάμεσά τους οι διαδικασίες για να διασχίσει τα σύνορα, ο εκτελωνισμός και άλλα θέματα» είπε στο πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος του ICRC, Αναστασία Ισιγιούκ.

Η ίδια είπε ότι η λίστα που έδωσαν οι ρωσικές Αρχές περιλαμβάνει τρόφιμα, μπουκάλια με νερό και γεννήτριες.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν εικόνες από το φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που περιλαμβάνει σιτηρά, παιδικές τροφές και φάρμακα, για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Συγκεχυμένο παραμένει το τοπίο σχετικά με ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τη διανομή της βοήθειας μετά την άφιξη των ρωσικών φορτηγών.

Μία ημέρα πριν ο Άρσεν Αβάκοφ δηλώσει ότι το κονβόι δεν θα περάσει τα σύνορα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν θέσει όρους για τη διέλευση.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Αντρίφ Λισένκο είχε δηλώσει ότι η βοήθεια θα περάσει μέσω ελεγχόμενου από την κυβέρνηση συνοριακού φυλακίου υπό τη συνοδεία αξιωματούχων του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει στους συγκεκριμένους όρους. Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι το αρχικό ουκρανικό αίτημα μεταφόρτωσης της βοήθειας σε άλλα οχήματα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του κόστους.

Τα φορτηγά θα συνεχίσουν το ταξίδι με ουκρανικές πινακίδες κυκλοφορίας, προσέθεσε ο Λαβρόφ.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Ντάνιελ Σάντφολντ μεταδίδει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με το εάν όντως θα επιτραπεί η είσοδος των φορητών στην ουκρανική επικράτεια.

Δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ως πρόσχημα για να φέρει στρατό εντός της ανατολικής Ουκρανίας. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ρώσοι «καλλιεργούν το αφήγημα και το πρόσχημα» για στρατιωτική επιχείρηση υπό το μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας, εκτιμώντας πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ρωσικής επέμβασης.