Τους φόβους ότι η ουκρανική κρίση εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση ενισχύει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 20.000 στρατιώτες στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και ενδέχεται να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος υπό το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής-ειρηνευτικής αποστολής. Ωστόσο, η Μόσχα αρνείται την εν λόγω συγκέντρωση ρώσων στρατιωτών.

Ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης έχει αυξηθεί, δηλώνει ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, την ώρα που μαίνονται οι μάχες αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και η ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

Τουλάχιστον 18 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Κιέβου.

Το NATO ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, αλλά βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία επί του πεδίου -και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

«Η νέα αύξηση των στρατευμάτων της Ρωσίας κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση» επισήμανε η εκπρόσωπος.

Σε ανακοίνωση του το NATO αναφέρει ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις [της] στην ανατολική Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε επίσης την Τετάρτη ότι η απειλή απευθείας επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε -λαμβάνουμε ανάλογες πληροφορίες κατά τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος απευθείας επέμβασης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι είναι σήμερα μεγαλύτερος από ό,τι ήταν μερικές ημέρες πριν» δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι εξελίξεις σημειώνονται μια ημέρα μετά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ντονέτσκ, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα», επικαλούμενος τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία -η οποία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία επετεύχθη την ύστατη στιγμή- θεωρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι «καταστροφή» και καταγγέλλει πως το Κίεβο «συνεχίζει να κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του».

Οι μάχες μαίνονταν την Τρίτη στο δυτικό τμήμα της πόλης Ντονέτσκ, του βασικού προπυργίου των αυτονομιστών ανταρτών, όπου κάτοικοι άκουγαν ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών. Η δημαρχία έκανε λόγο για τουλάχιστον «δύο άμαχους νεκρούς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 285.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ανατολική Ουκρανία, στην πλειονότητά τους (168.000) προς τη Ρωσία, και η μετακίνηση του πληθυσμού έχει ενταθεί -κατά μέσον όρο φεύγουν από την περιοχή 1.200 άνθρωποι την ημέρα εδώ και δύο εβδομάδες.

Η μαζική φυγή των αμάχων δημιουργεί έντονες ανησυχίες, ιδίως στο Λουχάνσκ, όπου η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί εδώ και εβδομάδες.