Αν κάποιος επιθυμεί να νιώσει τον «street food» σφυγμό της Θεσσαλονίκης, δεν έχει παρά να κάνει τη βόλτα του ή να καθήσει στην Προβλήτα 1, στο λιμάνι, τσιμπολογώντας κάτι πρόχειρο ή απολαμβάνοντας απλώς έναν δροσιστικό κρύο καφέ, αντικρίζοντας ακριβώς απέναντι, στο τέλος της παλιάς παραλιακής οδού, τον Λευκό Πύργο.

Οι γευστικές προτάσεις της γύρω περιοχής, στην πλατεία Ελευθερίας και στα Λαδάδικα, είναι πολλές και για κάθε γούστο: ένα χειροποίητο μπέργκερ με βουβαλίσιο κρέας από το Pax Burgers (Καλαποθάκη και Βενιζέλου 8), μια παγωμένη μπίρα από τις εκατοντάδες επιλογές που προσφέρει το Beer Store (Καλαποθάκη 6), ένα χορταστικό πεϊνιρλί με αβγά μάτια ή ένα κυπελλάκι μους γιαουρτιού με δημητριακά και φρέσκα φρούτα από το Albeta (Ιωνος Δραγούμη 9 και Μητροπόλεως 10), μια μπουγάτσα με τυρί ή κρέμα από την Αγνή του Λιμανιού (Κουντουριώτου 19) ή ένα ρόφημα από το καφέ Μικρή Βουλή (πλατεία Π. Πετρακάκη 3, πρώην Κατούνη) είναι μερικές από τις επιλογές που θα του δοθούν. Στα Λαδάδικα, πάλι, θα συναντήσει αρκετά σουβλατζίδικα, για να δοκιμάσει μια ζουμερή πίτα με γύρο ή ένα σάντουιτς με σουβλάκι (προσοχή στην παραγγελία, εδώ όταν ζητάμε «καλαμάκι» εννοούμε το καλαμάκι για τον φραπέ), ενώ το γευστικό σύμβολο της πόλης, το θεσσαλονικιώτικο κουλούρι, θα το βρει στους φούρνους ή τους πλανόδιους της περιοχής. Ο απαράβατος και άγραφος κανόνας στην προβλήτα 1 είναι φεύγοντας κανείς να αφήσει καθαρό το μέρος στο οποίο κάθησε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.